Den ferske, møre lukten av rått kjøtt treffer meg umiddelbart i det jeg vandrer gjennom dørene til fabrikklokalet. Daglig leder Ole Ringdal viser meg gledelig gjennom fabrikkens mange avdelinger.
Hektisk før jul
I høstmånedene før jul er det hektisk på slakteriet i Hellesylt. Årlig jobber det ca. 60 ansatte på fabrikken, men i høstmånedene frem mot jul ansetter de hvert år 30 deltidsarbeidere for å kunne fylle behovet som kundene etterspør.
Ringdal sier at trykket er stort, spesielt på pinnekjøtt og spekemat, som de lager mest av nå før jul. Fra 2009 til 2010 økte salget av pinnekjøtt med hele 30 prosent, og det har bare fortsatt å øke siden. Ringdal tror de likevel har litt for lite pinnekjøtt til å dekke alles behov, men håper at det holder tett innpå julekvelden.
Familiebedrift
Ole Ringdal er barnebarnet til mannen som startet det hele i 1938, han også med samme navn, Ole Ringdal. Året før den andre verdenskrigen brøt ut i Europa startet han med to tomme hender og vandret fra går til går rundt om i distriktet nær Hellesylt. Han kjøpte dyrene levende og tok de med i tau ned i en kjeller og slaktet dem.
I dag har familiebedriften en omsetning på nær 170 millioner kroner årlig, og det blir slaktet om lag 25 000 dyr av storfe, sau/lam, gris og geit.
– Fremtiden for oss ser lys ut. Vi får stadig flere bønder som vil levere kjøtt til oss. Fabrikken er nesten hele tiden under ombygging, og det er et bra tegn. Til neste år skal vi bygge ut enda mer.
Satser på lokal mat
Bedriften har som mål å satse på lokal mat fra lokale bønder. Det er en utfordring, men Ole Ringdal skryter av de lokale bøndene som har stilt opp og levert kjøtt. Med mer tilgang på råstoff kan de også levere flere produkter av lokal og god kvalitet.
– Vi er veldig takknemlige for at lokale bønder har stilt opp for oss. Lokal mat fra lokale bønder har hele tiden vært selve fundamentet i familiebedriften, og det skal det fortsette å være, sier han.
Hvilke utfordringer ligger det i at fabrikken deres befinner seg i periferien bak fjord og fjell?
– Det er selvfølgelig en utfordring når det gjelder transport og frakt av varer, med både tunneler og trange veier her på Sunnmøre. Men vi prøver å gjøre så godt vi kan og det fungerer greit. De fleste kundene blir fornøyde, og vi trives godt her i Hellesylt. Her er det også muligheter for hele tiden å bygge ut.
Skryter av de ansatte
Jeg blir vist rundt i både fjøset, slakteriavdelingen, skjæreavdelingen og pakkeavdelingen. Stresset presser på fra alle kanter, og den daglige lederen forteller om kolleger som gjør en strålende jobb for at julematen skal nå ut til de tusen hjem.
– Hadde det ikke vært for dem, hadde vi ikke klart å levere så mye som vi gjør. Alle jobber på spreng for å tilfredsstille kundene våre. Jeg er stolt av alle sammen, smiler han i det vi forlater fjøset og beveger oss ut av fabrikken.
Nå er det fullt kjør noen uker til før de ansatte får juleferie og til pinnekjøttet og spekematen ligger på tallerkenen.