Hopp til innhold

Jobber på spreng med julematen

Pinnekjøtt, svineribbe og spekekjøtt. Nå skal julematen sikres. Bli med på innsiden av fylkets største privateide slakterifabrikk.

Amund Lien og Ole Ringdal

Klassifisør Amund Lien med et lam som er slaktet for 10 minutter siden, og daglig leder Ole Ringdal (t.h.).

Foto: Joachim Ose / NRK

Den ferske, møre lukten av rått kjøtt treffer meg umiddelbart i det jeg vandrer gjennom dørene til fabrikklokalet. Daglig leder Ole Ringdal viser meg gledelig gjennom fabrikkens mange avdelinger.

Hektisk før jul

I høstmånedene før jul er det hektisk på slakteriet i Hellesylt. Årlig jobber det ca. 60 ansatte på fabrikken, men i høstmånedene frem mot jul ansetter de hvert år 30 deltidsarbeidere for å kunne fylle behovet som kundene etterspør.

Fenalår

Fenalår og pinnekjøtt på tørkerommet.

Foto: Joachim Ose / NRK

Ringdal sier at trykket er stort, spesielt på pinnekjøtt og spekemat, som de lager mest av nå før jul. Fra 2009 til 2010 økte salget av pinnekjøtt med hele 30 prosent, og det har bare fortsatt å øke siden. Ringdal tror de likevel har litt for lite pinnekjøtt til å dekke alles behov, men håper at det holder tett innpå julekvelden.

Familiebedrift

Ole Ringdal er barnebarnet til mannen som startet det hele i 1938, han også med samme navn, Ole Ringdal. Året før den andre verdenskrigen brøt ut i Europa startet han med to tomme hender og vandret fra går til går rundt om i distriktet nær Hellesylt. Han kjøpte dyrene levende og tok de med i tau ned i en kjeller og slaktet dem.

Ole Ringdal slakteri

Ole Ringdal AS holder til ved elveosen i den lille bygda Hellesylt.

Foto: Joachim Ose / NRK

I dag har familiebedriften en omsetning på nær 170 millioner kroner årlig, og det blir slaktet om lag 25 000 dyr av storfe, sau/lam, gris og geit.

– Fremtiden for oss ser lys ut. Vi får stadig flere bønder som vil levere kjøtt til oss. Fabrikken er nesten hele tiden under ombygging, og det er et bra tegn. Til neste år skal vi bygge ut enda mer.

Daglig leder Ole Ringdal

Ole Ringdal viser frem to av produktene som har vunnet norgesmesterskap i sin klasse. Bacon i terninger og kokt Ringdalmør.

Foto: Joachim Ose / NRK

Satser på lokal mat

Lam fra Sykkylven

Lam fra Sykkylven som snart ligger på tallerkenen i de norske hjem.

Foto: Joachim Ose / NRK

Bedriften har som mål å satse på lokal mat fra lokale bønder. Det er en utfordring, men Ole Ringdal skryter av de lokale bøndene som har stilt opp og levert kjøtt. Med mer tilgang på råstoff kan de også levere flere produkter av lokal og god kvalitet.

– Vi er veldig takknemlige for at lokale bønder har stilt opp for oss. Lokal mat fra lokale bønder har hele tiden vært selve fundamentet i familiebedriften, og det skal det fortsette å være, sier han.

Hvilke utfordringer ligger det i at fabrikken deres befinner seg i periferien bak fjord og fjell?

Det er selvfølgelig en utfordring når det gjelder transport og frakt av varer, med både tunneler og trange veier her på Sunnmøre. Men vi prøver å gjøre så godt vi kan og det fungerer greit. De fleste kundene blir fornøyde, og vi trives godt her i Hellesylt. Her er det også muligheter for hele tiden å bygge ut.

Skryter av de ansatte

Jeg blir vist rundt i både fjøset, slakteriavdelingen, skjæreavdelingen og pakkeavdelingen. Stresset presser på fra alle kanter, og den daglige lederen forteller om kolleger som gjør en strålende jobb for at julematen skal nå ut til de tusen hjem.

Amund Lien

Amund Lien klassifiserer dyrene som kommer inn.

Foto: Joachim Ose / NRK

– Hadde det ikke vært for dem, hadde vi ikke klart å levere så mye som vi gjør. Alle jobber på spreng for å tilfredsstille kundene våre. Jeg er stolt av alle sammen, smiler han i det vi forlater fjøset og beveger oss ut av fabrikken.

Nå er det fullt kjør noen uker til før de ansatte får juleferie og til pinnekjøttet og spekematen ligger på tallerkenen.