Sør Arena - Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX
Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

Må låne mer penger

Start må låne mer penger for å betale Sør Arena.

Den endelige regningen på Starts hjemmebane blir 280 millioner kroner, inkludert moms. 

Det er 55 millioner kroner dyrere enn beregnet.

Daglig leder i Start Stadion AS, Harald Andersen, sier Start har visst om budsjettsprekken i lengre tid.

- Vi er ikke glade for å kunne dokumentere overskridelsene, men både Start og byggherren har visst om dette i lengre tid. Grunnen er det ekstraordinære prosjektet for å få ferdig arenaen til kampstart 15.april 2007, sier Andersen.

- Hvor skal de ekstra millionene tas fra?

- Vi har sikret en finansiering, men alle detaljer er ikke på plass. Forskjellige aktører må steppe inn. Blant annet må vi se på en modell hvor vi sammen med Sparebanken Sør finner en fullfinansieringsmodell av tilleggskostnadene vi vil få, sier Andersen.

- Holder det med nye lån, eller må nye investorer inn?

- Det må vi diskutere med banken, men ut fra størrelsen på overskridelsen, og ut fra at vi har hatt mulighet til å planlegge overskridelsen, tror vi at vi skal klare det uten nye innskudd av kapital fra eierne, sier Andersen.

Vi har sikret en finansiering, men alle detaljer er ikke på plass. Blant annet må vi se på en modell for å finansiere ekstrakostnadene sammen med Sparebanken Sør.

Harald Andersen, daglig leder i Start Stadion AS

- Hva hvis Start rykker ned og publikumstallene går ned?

- Det har vi tatt høyde for. Egenkapitalen i Sør Arena fra Start sin side har passert 60 millioner kroner. Det er så mye at vi ikke er redd for at vi ikke skal klare de økonomiske forpliktelsene, selv om vi rykker ned i 1. divisjon et år eller to. 

- Hvorfor har disse overskridelsene kommet?

- Det skyldes flere forhold. Blant annet at det har vært stor prisøkning i byggebransjen. I tillegg har det betydd en del at vi har hatt en dato å jobbe mot, der alt måtte være klart. Vi har også lagt inn en generelle kvalitetshevning av losjer og restaurant for å få et konkurransedyktig anlegg.

- Vil det kunne bli flere overskridelser?

- Tallene er ikke verifiserte, så det kan slå begge veier. Det kan bli lavere underskudd, men også høyere, selv om vi ikke håper det. Start-tallene vil bli klare i løpet av september måned, sier Andersen. 

Video og TV-reportasjer

Politiet skal prioritere beslag av eiendeler som er skaffet til veie gjennon kriminalitet. Men politiet vegrer seg.
Flere leger slår alarm på grunn av det de kaller en fastlege-krise.
Stadig færre søker fastlegejobber, og kommuneleger frykter rekrutteringen skal gå fra vondt til verre.
Mydland Gard i Hægebostad er tildelt Vest-Agders bygdeutviklingspris. Tone Lien og Arne Mydland får prisen for å være pionerer innen hjorteoppdrett i fylket. Prisen er på 50 000 kroner.

Dokumentarer og reportasjer

Norsk dokumentar. 
I juni var det to år siden norgeshistoriens største skogbrann herjet i Froland i Aust-Agder. Den vesle bygda Mykland med 350 mennesker ble aller hardest rammet. Brannen la under seg enorme skogområder, truet bygdesamfunnet og tok levebrød og livsmot fra mange. Men nå vil folk ha fart på bygda igjen. Med småbarnsmora Mari i spissen legger de store planer for framtida.

Mykland - 2009

Bilder fra Dagsrevyen som viser løpsøvelse for blinde, løper etter lyden av en megafon. Bueskyttere på rekke og rad. Kulestøt for blinde, vinnes av Hans Bredesen med 8.17 m. Høyde uten tilløp for blinde og svaksynte, vinnes av Idar Hundstad med 1.43 m. Bilder fra fra bordtenniskonkurranse og Volleyball. Konkurransen vinnes av 1. laget til Oslo. Vektløfterkonkurransen vinnes av
Odd Johnsen med 117.5 kg.
Hus kan reises på en dag hvis grunnmuren er klar. Vegger,
gulv og taket er satt sammen av så lette elementer at heisekran er helt unødvendig. Huset er på 129 kvadrat-meter, og koster kr 44000.-. Bilder Dagsrevyen 1964