Hopp til innhold

På elgjakt i mystisk røyk

Da Svein Egil Oskal og hans lille sønn var på elgjakt i høst skulle han med kikkerten se etter elg, men han så ikke engang til andre siden av vannet med den dyre kikkerten sin.

Ole Thomas Oskal

Langt inne på Finnmarksvidda var Ole Thomas (5) på jakt med sin far Svein Egil Oskal, forrige helg. Til tross for skyfri himmel, så forsvinner Roavveoaivi (toppen i bakgrunnen) inn i en forunderlig røyk.

Foto: Privat

– Forrige helg var jeg på elgjakt sammen med sønnen min. Været var nydelig, og jeg dro opp på Duoljjevárri for å kike med kikkerten, men jeg klarer ikke å se andre siden av vannet en gang, forteller elgjeger Svein Egil Oskal fra Kautokeino.

Først ble han litt irritert på kikkerten, for kikkerten skulle jo være god, men elgjegeren klarte ikke å se lange biten.

– Det var noe rart i lufta

Så oppdager han det.

– Det var noe rart i lufta. Et mystisk røyklag.

Han måtte spørre jaktkameraten sin:

– Er det noe feil med kikkerten din og? Eller er det jeg som har fått dårlig syn?

Kameraten ser heller ikke noe. Kun røyklaget.

Nå har det mystiske værfenomenet vart i en uke, og Svein Egil Oskal lurer på hva det kan være. NRK kontakter derfor Vervarslinga for Nord-Norge.

Bárðarbunga og «svoveltåkedis».

Og meteorolog Sjur Wergeland tror han har svaret.

Bardarbunga

Vulkanen Bárðarbunga på Island sprutet ut lava i 60 meters søyler 2. september 2014. Fortsatt slipper den svovelgasser, som har reist med vinden helt til Nord-Norge.

Foto: Stefano Di Nicolo / Ap


– Ja jeg tror det. Vi har fått flere rapporter fra Indre Troms også, og vi har egentlig både sett og kjent lukta av den forurensningen her i Tromsø også, forteller Wergeland.

En vulkan på Island er årsaken.

– Det har nok sammenheng med vulkanen som er aktiv på Island. Bárðarbunga heter den. Den er aktiv, men det kommer ikke ut noe aske ut av den, men det kommer nok ut litt svovel. Og i det siste har vindretningen vært sånn at den svovelen kommer ut i lufta, og blåser mot Nord-Norge, forklarer meteorologen.

Den mystiske røyken blir nå kalt for «svoveltåkedis».

Gode råd er dyre for elgjegerne i mellomtiden, for hvor lenge Bárðarbunga fortsetter med å slippe ut svovel er usikkert. Men Wergeland trøster med at om vinden snur, så vil svoveltåkedisen fort forsvinne.

Hør Svein Egil Oskal fortelle om opplevelsen på samisk:

Svein Egil Oskal forteller på samisk til Ronald Pulk om en mystisk røyk da han var på elgjakt.

Korte nyheter

  • Ekstrabevilgning sikrer yrkesfagtilbudet i Hamarøy

    Fylkesrådet har i dag bestemt at elevene ved Knut Hamsun joarkkaskåvllå/videregående skole, avdeling Hamarøy, som ønsker full opplæring i bedrift (FOB) «Steigenmodellen» vg1 og vg2, skal få ta sine fellesfag på Oppeid.

    Fylkesrådet har gått inn for å bevilge 500.000 kroner ekstra for å kunne beholde fellesfagundervisningen for denne gruppen på Oppeid. Dette gjelder både de som har dette tilbudet inneværende skoleår, samt de som ønsker det fra høsten av.

    Det har vært reaksjoner fra elever og foreldre på at denne fellesfagundervisningen opprinnelig var lagt til Steigen. Dette ville ha medført at noen elever ville ha måttet flytte. Nå kan de ta sine fag på nærskolen, skriver fylkesråd for utdanning og kompetanse Joakim Sennesvik i en pressemelding.

    – Det betyr enormt mye for den enkelte elevene og for bredden i tilbudet på skolen at det er et miljø med forskjellige fagkretser. Også for lokalsamfunnet er dette av stor betydning, sier ordfører Britt Kristoffersen Løksa i Hamarøy til Avisa Nordland.

    Til høsten skal fylkeskommunen vedta en ny tilbudsstruktur fra skoleåret 2025/26 som skal være i fire år.

    – Det vil si noe om hvilke tilbud vi skal ha på de ulike skolene våre. Den planen vil jo si noe mer langsiktig for KHVGS og de 15 andre videregående skolene vi har, sier Sennesvik til NordSalten Avis.

    Knut Hamsun videregående skole - joarkkaskåvllå
    Foto: Elena Junie Paulsen / NRK
  • Fire millioner til ungdom under Bodø 2024

    Fire millioner kroner har blitt bevilget til ungdomsprosjekter i Nordland gjennom UNG-prosjektet (Bodø 2024). Pengene har blitt fordelt på 77 ulike kulturelle ungdomsprosjekter i fylket.

    Tre av prosjektene som har mottatt støtte er fra Hamarøy – UNG AGE Hamarøy 2024, Ungdommens dag - på Skutvik Kystfæstival og «Vi e her - Mij lip dáppe 2024» låtskriver-workshop.

    Målet med bevilgningene er å skape et unikt ungdomsprogram som reflekterer ungdommens behov, ønsker og visjoner. Prosjektene blir en del av ungdomsprogrammet til UNG2024 (Bodø 2024).

    Det er Samfunnsløftet Sparebank 1 Nord-Norge som gikk inn med over fire millioner kroner til utlysninger for ungdom i Nordland.

    De fem nye Hamarøyskolenes forestilling «Vi e her/Mij lip dáppe» november 2018, ett år før sammenslåing av kommunene Tysfjord vest og Hamarøy.
    Foto: Elena Junie Paulsen/PRIVAT
  • Australias bidrag tar urfolkskultur og -språk til Eurovision 2024

    Den elektroniske musikkduoen Electric Fields skal representere Australia på Eurovision Song Contest 2024 i Malmö i Sverige.

    Duoen består av Zaachariaha Fielding og Michael Ross, og de skal fremføre deres nye sang, «One Milkali (One Blood)», som inneholder aboriginspråket Yankunytjatjara.

    Electric Fields er kjent for sin unike blanding av moderne elektronisk sjel og gammel urfolkskultur, og synger på aboriginspråkene Pitjantjatjara og Yankunytjara, og engelsk.

    For Fielding er det å synge på et urfolksspråk i Eurovision en mulighet til å hedre hans arv og utfordre historiske fortellinger rundt urfolk i Australia.

    Electric Fields søker å gjøre en varig innvirkning med deres budskap om enhet, aksept og kulturell stolthet, skriver nettstedet bwtribal.com.

    Australia. Eurovision Song Contest.
    Foto: AFP