Hopp til innhold

Harstad-alternativet ble ikke skrotet

Et enstemmig kommunestyre i Evenes valgte å beholde Harstad-alternativet.

Evenes kommunestyre
Foto: Mathis Eira / NRK

-Vi fant ut at det mest rettferdige var å beholde alle fire alternativene, sier ordfører Svein Erik Kristiansen (H).

Rådmann i Evenes, Steinar Sørensen, hadde foreslått å legge bort Harstad-alternativet, men et enstemmig kommunestyre vedtok å beholde alle fire alternativer frem til folkeavstemningen i mai.

De fire alternativene er: Evenes opprettholdes som egen kommune, Evenes slår seg sammen med Tjeldsund og Skånland kommuner, Evenes slår seg sammen med Narvik, Ballangen og Tysfjord eller Evenes slår seg sammen med Harstad og omliggende kommuner.

Svein Erik Kristiansen (H)

Ordfører Svein Erik Kristiansen (H) i Evenes.

Foto: Mathis Eira / NRK

Ordfører Svein Erik Kristiansen (H) fortalte offentlig i dag hva han selv mener er det beste alternativet for Evenes.

Ønsker sammenslåing med Narvik

-Det beste alternativ er at Evenes slår sammen med Narvik, Ballangen og Tysfjord, sier ordfører Svein Erik Kristiansen (H).

Det er ulike meninger innad i Høyre om hvilke alternativ som vil være best for Evenes.

Kristiansens partikollega Rune Hamnes er klar i sin tale.

-Det er klart jeg vil at Evenes skal slås sammen med Harstad og de omliggende kommunene. Der er det størst muligheter og det er mest utvikling. Der er det oljeselskaper, skipsindustri, turisme og vi har et variert næringsliv i Harstad. Vesterålen og Lofoten har også større tilknytning til Harstad, sier Rune Hamnes (H).

Torill Larsen (Ap)

Torill Larsen (Ap) mener at Evenes, Tjeldsund og Skånland bør slås sammen til en kommune.

Foto: Mathis Eira / NRK

ETS-alternativet

I Arbeiderpartiet er det også ulike meninger. Kommunestyrerepresentant Torill Larsen (Ap) mener at Evenes må slå seg sammen med Tjeldsund og Skånland (ETS-alternativet).

-Vi har allerede over femti interkommunale samarbeid i Evenes, Tjeldsund og Skånland (ETS-alternativet). Vi er sammenvevd allerede og vi føler tilhørighet til ETS. Tjenestene blir nær innbyggerne. Vi har også muligheter til å utvikle et bra næringsliv og forsvaret vil også gi

Skjalg Hamnes (Sp)

Skjalg Hamnes (Sp).

Foto: Mathis Eira / NRK

nye arbeidsplasser i fremtiden, sier Torill Larsen (Ap).

Evenes som egen kommune

Skjalg Hamnes (SP) vil at Evenes skal bestå som egen kommune.

-Da vil vi være garantert at vi har skole, barnehage og sykehjem her. Innbyggerne vil være sikret å kunne være med på å påvirke avgjørelsene som politikerne tar, sier Hamnes.

Korte nyheter

  • Australias bidrag tar urfolkskultur og -språk til Eurovision 2024

    Den elektroniske musikkduoen Electric Fields skal representere Australia på Eurovision Song Contest 2024 i Malmö, Sverige.

    Duoen består av Zaachariaha Fielding og Michael Ross, og de skal fremføre deres nye sang, «One Milkali (One Blood)», som inneholder det Yankunytjatjara-aboriginalspråket.

    Electric Fields er kjent for sin unike blanding av moderne elektronisk sjel og gammel urfolkskultur, og synger på Pitjantjatjara, Yankunytjara og engelsk.

    For Fielding er det å synge på et urfolksspråk i Eurovision en mulighet til å hedre hans arv og utfordre historiske fortellinger rundt urfolk i Australia.

    Electric Fields søker å gjøre en varig innvirkning med deres budskap om enhet, aksept og kulturell stolthet, skriver nettstedet bwtribal.com.

  • 840.000 kroner til seks forskjellige tiltak i Tysfjorden

    Det er klart hvilke lag og foreninger i Tysfjorden og Hamarøy kommune, som er motta­kerne av VinnVind-midler 2024.

    400.000 kroner tildeles Sørfjordfjellet tur- og hyttelag til bygging av ny hytte ved Kjerringvatnet, 40.000 kroner tildeles Kjøpsvik pensjonistforening for sommeraktiviteter for de eldre i Kjøpsvik, 70.000 kroner tildeles Måske Dåjma/Musken Aktivitet for den lulesamiske uken Måskeståhkusa, 130.000 kroner tildeles Hellemobotn Grunneierlag for oppgradering av gamme, 110.000 kroner tildeles Trivsel i bygda for nærmiljøanlegg med badstue og 90.000 kroner tildeles Lokalhistorielaget for produksjon av årsbok for Tysfjord

    VinnVind-midlene deles årlig ut av Sørfjord Vindpark AS, som eies av Energy Infra­structure Partners (EIP) og Fortum.

    – Det er gledelig å se hvordan VinnVind-midlene brukes til et så bredt spekter av formål, som alle er rettet mot utvikling og aktiviteter i nærområdet. Vi er stolte av å kunne si at Sørfjord vindpark bringer både positiv og fornybar energi til området, sier Marika Aaltonen, Head of Asset Management i Fortum, som i tillegg til å være på eiersiden også har ansvar for driften av vindparken.

    Sørfjord Vindpark ble fullført og satt i drift i 2020. Vindparken består av 23 vindturbiner som ligger på toppen av et fjell i Sørfjorden i Tysfjorden i Hamarøy kommune i Nordland fylke.

    Fotballbanen der Hellmocupen spilles
    Foto: Privat
  • 1,3 millioner til samisk satsning

    Hamarøy kommunes skoleprosjekt «Vi e her/Mij lip dáppe», Vesterålen og omegn sameforenings prosjekt om kofte for samer i Vesterålen og omegn og Hemnes Kunstforenings prosjekt om formidling av samisk samtidskunst er blant de 14 prosjektene som får støtte i årets første tildeling fra Nordland fylkeskommune under tilskuddsordningen «Samisk satsning».

    Tilskuddsordningen er et av virkemidlene for å fremme og bevare, samt videreutvikle samiske språk, kultur og samfunnsliv i Nordland. Målet er å sikre sterke samiske miljøer i hele Nordland, også innenfor kunst- og kultur.

    Prioriterte satsingsområder i 2024 er språkprosjekter for de minste samiske språkene (sør-, lule-, pite- og umesamisk), arrangementer rundt 6. februar og tiltak for samiske barn og unge.

    De fem nye Hamarøyskolenes forestilling «Vi e her/Mij lip dáppe» november 2018, ett år før sammenslåing av kommunene Tysfjord vest og Hamarøy.
    Foto: Elena Junie Paulsen/PRIVAT