Hopp til innhold

Sjøforsvaret bruker mer penger på sjøen

Ved å slå sammen befalsskolene i Bergen og Stavanger sparer Forsvaret 15 millioner og ti årsverk. Det skal gi bedre beredskap og flere øvelser.

Ved å slå sammen befalsskolene i Bergen og Stavanger sparer Forsvaret 15 millioner og ti årsverk. Det skal gi bedre beredskap og mer øvelser.

VIDEO: I dag starta ca. 200 nye befalselever utdannelsen i Madlaleiren. Skolen er slått sammen med avdelingen i Bergen. Foto: Kaj Hjertenes/NRK.

– Det sikkerhetspolitiske bildet i Europa er usikkert, og tvinger fram endringer i Sjøforsvaret og i Forsvaret. Det er strenge krav til beredskap og vi må styrke den operative delen, sier generalinspektøren for Sjøforsvaret Lars Saunes.

I dag åpnet han den nye Befalsskolen for Sjøforsvaret på KNM Harald Haarfagre i Madlaleiren i Stavanger, som er slått sammen med avdelingen fra Sjøkrigsskolen på Laksevåg i Bergen.

– Dette er det første konkrete tiltaket i omstillingen av Sjøforsvaret. Det er ikke bare for å spare penger, men også for å styrke fagmiljøet, sier han.

Generalinspektøren for Sjøforsvaret Lars Saunes under åpning av Befalsskolen for Sjøforsvaret (BSS)

Generalinspektøren for Sjøforsvaret Lars Saunes under åpning av Befalsskolen for Sjøforsvaret (BSS).

Foto: Eirin Larsen / NRK

Sparer ti millioner

Jarle Heggelund

Kommandørkaptein Jarle Heggelund er sjef for Befalsskolen for Sjøforsvaret (BSS).

Foto: Eirin Larsen / NRK

På sammenslåingen sparer Sjøforsvaret 15 millioner kroner og ti årsverk. Den nye befalsutdanningen vil dermed ha 20 årsverk. Åtte ned fra i fjor.

– Vi samler fagmiljøet og frigjøre midler og årsverk slik at Sjøforsvaret blant annet kan seile mer. Det vi sparer inn skal brukes på Sjøforsvarets maritime fartøyer, slik at vi får seilt og øvd, sier sjef for Befalsskolen for Sjøforsvaret (BSS), kommandørkaptein Jarle Heggelund.

– Det blir et bedre Sjøforsvar når vi får samlet den tunge fagkompetansen fra Bergen hit, legger han til.

Tror skolen blir bedre

Også befalselevene mener de 50 ekstra elevene fra Bergen gjør befalsskolen bedre.

– Det blir et mye større mangfold både av ferdigheten og kunnskap som jeg tror er bra. Vi kan lære mye av dem som har vært her lengre enn oss, sier Vebjørn Bryne Nygård fra Stavanger.

– Det synes jeg er veldig gøy. Alle kommer med ulike erfaringer og kan lære mye. Det er også flere folk å bli kjent med, så det blir bra. Det er også bra å spare penger der vi kan for å bruke de enda bedre, sier Mari Hestnes, fra Bjerkreim.

Mari Hestnes

Befalselev Mari Hestnes oppstilt under åpningen.

Foto: Eirin Larsen / NRK