Hopp til innhold

Her har de verdens mest miljøvennlige aluminiumproduksjon

– En milepæl, sier fabrikksjefen.

Maskineri på Hydro

Teknologipiloten på Karmøy vil bruke 15 prosent mindre energi, sammenlignet med det som er vanlig på verdensbasis. Fabrikksjefen kjenner seg både stolt og full av ansvar.

Foto: Hydro

I dag startet Hydro produksjonen av aluminium ved teknologipiloten på Karmøy.

– Vi er stolte, men vi føler også et veldig stort ansvar for å forvalte disse verdiene, sier fabrikksjef Tom Petter Johansen.

Den nyutviklede teknologien til Hydro gjør at produksjonen av aluminium vil bruke 15 prosent mindre energi, sammenlignet med verdensgjennomsnittet.

– Dette anlegget produserer aluminium med det absolutt laveste energiforbruket. Vi bruker ren norsk vannkraft i produksjonen, som betyr at det aluminiumet som kommer ut genererer veldig små energiutslipp, sier Johansen.

Det er fortsatt for tidlig å si hvor stor eller liten miljøgevinsten blir. Det får de ikke vite det før hele anlegget er startet.

Celleteknologi

– Det er en milepæl i dag, vi har startet opp teknologipiloten, sier Johansen.

Tom Petter Johansen

– Vi skal klare å levere de resultatene på de forutsetningene som ligger i prosjektet, sier fabrikksjef Tom Petter Johansen.

Foto: NRK

En av totalt 60 elektrolyseceller startet opp i dag. Hydro planlegger å starte opp de resterende 59 cellene utover våren og sommeren. Denne formen for celleteknologi er verdensledende.

Elektrolyse er betegnelsen på å produsere aluminium, og det foregår i forskjellige cellerom som står på lange rekker. I cellerommene smelter de stoffet ved hjelp av strøm.

Den nye celleteknologien skal gjøre at aluminiumsproduksjonen på Karmøy gir det laveste CO₂-utslippet i verden.

Det markerer en begynnelse på verifisering av verdens mest klima- og energieffektive aluminiumsteknologi på industriell skala.

– Vi har hatt tro på at vi kan få til noe i Norge, og nå starter vi på Karmøy, sier tillitsvalgt hos Hydro Karmøy, Sten Roar Martinsen.

Svein Roar Martinsen

– Nå ser vi at det kommer gode resultater, og det er i slike tider at det er godt å være tillitsvalgt, sier Sten Roar Martinsen.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Nye muligheter

– Det har vært viktig å etablere en god miljøprofil og vi profilerer oss som et grønt aluminiumsselskap, vi mener det lønner seg på lang sikt, sier Johansen.

Satsingen på det miljøvennlige prosjektet bidro til 100 nye arbeidsplasser i 2017.

– Det er god pågang med ungdommer her nå, vi har ansatt en del lærlinger i løpet av året som var. Det er mer gøy med oppbemanning enn nedbemanning, sier Martinsen.

De har utviklet en ny teknologi som bruker mindre strøm for å produsere aluminium, samtidig som det blir mindre utslipp. Det blir dermed både billig og grønt.