Hydro innvier «verdens mest» klimavennlige anlegg

Med besøk av statsminister Erna Solberg og artisten Alan Walker innvier Hydro et aluminiumsanlegg som er verdens mest klimavennlige, ifølge selskapet selv.

Norsk Hydro alluminiumsproduksjon.

Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg og konserndirektør for Hydros primærmetalldivisjon, Hilde Merete Aasheim, besøkte torsdag pilotanlegget som bygges ved Hydros eksisterende aluminiumsverk på Karmøy i Rogaland.

Foto: Øyvind Breivik / NTB scanpix

– Den største investeringen som landbasert industri har hatt på 17 år, sier konsernsjef i Hydro, Richard Brandtzæg, til NRK.

Det nye anlegget er bygget i tilknytning til selskapets eksisterende aluminiumsverk på Karmøy i Rogaland og innvies torsdag.

– Dette er et teknologisk gjennombrudd. Ingen har tidligere klart å produsere aluminium med så lavt energiforbruk og så høy produktivitet som Hydro nå skal gjøre i fullskala produksjon, sier konsernsjefen.

75.000 tonn

Det skal produseres 75.000 tonn aluminium på anlegget, som ifølge Hydro vil skape 50 arbeidsplasser på Karmøy i Rogaland. Hydro har beregnet at den nye teknologien reduserer energiforbruket med rundt 15 prosent.

– Hadde verden produsert aluminium med den teknologien Hydro nå har bygget, ville energi tilsvarende nær hele Norges årlige produksjon av vannkraft vært spart, sier Brandtzæg.

Dagen i dag er spesielt spesiell for konsernsjefen som er vokst opp rett over fjorden fra Hydro-anlegget.

– Jeg var på klassetur her og hadde sommerjobb her i 1979. Hydro har betydd mye, det har ført til kommunesammenslåing og mye mer, sier konsernsjefen.

Alan Walker

Åpningen skal markeres med en gratiskonsert med blant andre Alan Walker torsdag. Statsminister Erna Solberg (H) skal stå for den offisielle innvielsen senere torsdag

– Vi forventer mellom 5000 og 9000 besøkende. Det er viktig for oss å vise at vi setter pris på folket her på Karmøy, sier merkevaresjef Hanne Haugen.

Fagforeningen Industri Energi mener at anlegget er et bevis for hvor «viktig og riktig det er å foredle energien vår i Norge».

– Å videreforedle kraften i Norge, for eksport av energi i fast form som aluminium, er miljøvennlig, fremtidsrettet og svært samfunnsøkonomisk lønnsomt, skriver Industri Energis samarbeidskomité for aluminium.