Erna Solberg jubler over gigantinvestering på Karmøy

Nytt aluminiumsanlegg skal gi 50 hardt tiltrengte arbeidsplasser i en region med høy ledighet etter oljenedturen. – En utrolig viktig beslutning, sier statsminister Erna Solberg.

Erna Solberg jubler for gigantinvestering på Karmøy

Statsminister Erna Solberg jublet sammen med de Hydro-ansatte på Karmøy over beslutningen om å investere i det nye pilotanlegget for miljøvennlig aluminiumsproduksjon.

Hydro melder at selskapet har tatt formell beslutning om å bygge det planlagte fullskala pilotanlegget på Karmøy. De samlede kostnadene er beregnet til 4,3 milliarder kroner. Dette er ifølge Hydro den største investeringen i landbasert norsk industri utenom olje og gass de siste ti årene.

Hydros pilotanlegg på Karmøy

Hydro melder at selskapet har tatt formell beslutning om å bygge det planlagte fullskala pilotanlegget på Karmøy.

Foto: Bjørn Grimen

Staten bidrar med 1,6 milliarder kroner gjennom Enova til utbyggingen. Statsminister Erna Solberg besøker Karmøy onsdag. Hun sier at beslutningen i Hydro er svært viktig for Norge.

– Teknologipiloten vil gi 40 til 50 nye arbeidsplasser, sier Hydros pressekontakt Halvor Molland til NRK.

Les også: – En seier for Karmøy og Norge

– Verdensledende i det grønne skiftet

– Den er utrolig viktig. Det betyr at vi fremover kommer til å ha god og miljøvennlig aluminiumsproduksjon i Norge. Vi kommer til å være verdensledende i det grønne skiftet og vi kommer til å ha tryggere arbeidsplasser i en næring vi vet kommer til å være i vekst på lang sikt fordi vi vet at aluminium kommer til å være et viktig produkt i forhold til å produsere lett og mer miljøvennlig på mange andre områder, sier Solberg.

Les også: Hydro får milliardstøtte, kan gi 200 arbeidsplasser

Teknologipiloten ventes å starte produksjon i løpet av andre halvår 2017. Hensikten er at piloten skal verifisere verdens mest klima- og energieffektive produksjon av primæraluminium

Ansatte ved Hydro Karmøy

De ansatte ved Hydro Karmøy ble informert om beslutningen om teknologipiloten på allmøte onsdag morgen.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– De laveste CO₂-utslippene i verden

Hydros mål med pilotprosjektet er å industrialisere verdens mest klima- og energieffektive teknologi for aluminiumelektrolyse. Ambisjonen er å redusere energiforbruket med rundt 15 prosent målt i forhold til verdensgjennomsnittet, og med de laveste CO₂-utslippene i verden.

– Etter flere vellykkede forbedringsprogrammer vil det videre arbeidet for å forbedre vår posisjon på kostnadskurven i stadig større grad avhenge av evnen til å styrke vår stilling som bransjeleder på teknologi og innovasjon, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.