Hopp til innhold

Droppet byen for å bli bønder

Trond Vidar Berge og familien flyttet fra Stavanger for å satse på gård i Gjesdal. De er ikke redde for å gå mot strømmen, selv om regjeringen vil gi mindre til småbrukene.

Maria Berge og Sina Berge

Det første Maria, Ella og Sina Berge gjør når de kommer til gården er å kose med lammene.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Det har alltid vært en drøm for meg å drive gård. Jeg har alltid vært glad i dyr, dessuten får vi mer tid sammen som familie, sier Trond Vidar Berge.

Han maste lenge på kona, Ruth Birgitte, før hun sa seg enig i å selge eneboligen på Ullandhaug i Stavanger. Huset hadde de bygget opp fra grunn slik de ville ha det. Derfor satt det langt inne å selge det til noen andre.

Kona var skeptisk

– Jeg satte visse kriterier til gården. Den skulle ligge maks en time hjemmefra, slik at det ikke ble for langt å reise hjem for å besøke venner og familie. Jeg er nok hakket mer sosial enn Trond Vidar, sier Ruth Birgitte, mens hun skimter bort på mannen sin.

Det var i fjor høst de kjørte opp for å se på gården. Det første kona tenkte var at plassen lå i ingenmannsland. Men etter å ha sett seg om, tenkte hun at det ble dumt om de ikke fikk gården på høyeste bud.

– Jeg ble lei meg på tanken om å ikke få gården. Det var da jeg visste at jeg var villig til å prøve meg på gårdsbruk, sier Ruth Birgitte.

Trond Vidar Berge og familien gir opp bylivet i Stavanger for å satse på gård i Gjesdal. Familien er ikke redd for å gå mot strømmen, selv om bøndene ikke fikk så mye de hadde håpet på i årets jorddbruksoppgjør.

VIDEO: Maria Berge og resten av familien er ikke redde for å gå mot strømmen, selv om bøndene ikke fikk så mye de hadde håpet på i årets jordbruksoppgjør.

Lite erfaring med gårdsbruk

1. mars flyttet Trond Vidar inn på gården, mens kona og døtrene kommer til sommeren. Hverken Ruth Birgitte eller Trond Vidar har mye erfaring med gårdsbruk. Trond Vidar er egentlig tømrer fra Stavanger, men var avløser på Ullandhaug da han var yngre. Det siste året har han gått på Vinterlandbruksskole på Jæren for å lære mer om yrket han skal inn i. Dessuten spør han naboer og gamlebonden om hjelp når han trenger det.

– Jeg lærer noe hele tiden. Hver dag er det nye utfordringer og hver dag lærer jeg minst ti nye ting, men det er det som er veldig givende og spennende med det også, sier han og fortsetter:

– Et eksempel er fra første lemmingen. Det var sent på kvelden og jeg var alene på gården. Da det første lammet kom steg pulsen og jeg var usikker på om jeg ville klare det.

Nå har den nybakte bonden tatt imot 260 lam, og pulsen hans er dermed ikke like høy lenger.

Skal pusse opp gården

Huset fra 1960 pusses opp

Huset fra 1960 skal stå ferdig til jul, ifølge Trond Vidar.

Foto: Anders Fehn / NRK

Målet til sommeren er å rydde bak grisehuset, og fylle i grus. Han har også et ønske om å bygge et damekufjøs på samme sted slik at han kan flytte kyrne fra det gamle ombygde melkekufjøset. I tillegg skal han pusse opp låven, huset fra 1960 og lage en garasje til bilene.

– Har du kontroll på alt du skal gjøre?


– Nei, jeg har ikke det. Jeg har innsett at ikke alt er gjort på en sommer, og at det vil ta noen år. Men det er det som er litt kjekt med en plass som denne, at du kan ta prosjekt for prosjekt og alltid ha noe å se fram til, sier han.

Ikke bekymret til forhandlingene med regjeringen

Selv om regjeringen nå vil gi bedre vilkår til bønder som driver stort enn de som driver lite, er han ikke bekymret for investeringen. Han har tro på at hans kollegaer ivaretar de interessene som er bra for bøndene, men samtidig synes han det blir interessant å se hva som skjer fremover i politikken.

– Jeg håper bonden blir verdsatt for det han gjør. De som driver gård i dag gjør det ikke for pengene. Det blir altfor mange arbeidstimer på en dag for å forsvare det du sitter igjen med, sier han.