Hopp til innhold

Det blir mer anonym retting i videregående

Forsøket med anonym retting av prøver i videregående skole skal fortsette. Dette er mistillit til lærerne, mener utdanningsforbundet

Lærer illustrasjonsbilde

Forsøket med anonym retting av prøver i videregående skole skal fortsette. (Arkivbilde)

Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

– Det blir mer byråkrati, mer papirarbeid for lærerne, og lærerne får mindre tid til elevene. Det viktigste er å høre på lærerne, og de ønsker ikke anonym retting, sier Venstre-politiker Kjartan Lunde, som tilhører mindretallet i opplæringsutvalget.

Kjartan Lunde

Venstre-politiker Kjartan Lunde mener at anonym retting betyr mer byråkrati og mer papirarbeid for lærerne.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

Flertallet bestemte tirsdag at prøveprosjektet med anonym retting av prøver i videregående skole skal fortsette ett år til. Høyre, FrP og KrF ville ha ennå ett år for å finne ut om det er slik noen påstår, at lærerne gir trynetillegg, eventuelt fratrekk når de gir karakterer.

Trynetillegg og fratrekk

På andre siden står Kristelig folkeparti, Fremskrittspartiet og Høyre.

Even Jordal

Erlend Jordal (Høyre) vil støtte de 45 prosent av elevene, som i en undersøkelse har sagt at de vil at andre enn deres egen lærer skal rette prøvene de leverer

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

Erlend Jordal (H) vil heller støtte de 45 prosent av elevene, som i en undersøkelse har sagt at de vil at andre enn deres egen lærer skal rette prøvene de leverer. De frykter at læreren har egne favoritter, og ikke er i stand til å skille person og karakter.

– Derfor ber vi nå om at prøveordningen gjennomføres og i inneværende skoleår, og evalueres neste høst, sier Jordal.

Han peker på innkjøringsproblemer for forsøket som ble gjennomført sist skoleår. Prøveprosjektet gjaldt for skoleåret 2013/2014, men nå blir det utvidet til 2015.

– For å gjøre det skikkelig, så trenger vi et ekstra skoleår, synes vi, sier Jordal.

Mistillit til lærerne

Dette er et nytt eksempel på politisk mistillit til lærerne, mener Utdanningsforbundet.

Ingeborg Tyse

Ingeborg Tyse, som er regiontillitsvalgt i Utdanningsforbundet, mener vedtaket i opplæringsutvalget er et nytt utslag av politisk mistillit mot lærerne.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

– Vi har nettopp vært gjennom en streik der hovedbudskapet til lærerne var, gi oss tillitt, stol på læreren. Nå viser politikerne med det vedtaket at det gjør de ikke, sier Ingeborg Tyse, som er regiontillitsvalgt i Utdanningsforbundet.

Lærerne er mot prøveordningen med anonym retting. De mener det fører til ekstraarbeid og at det ikke har noen vesentlig innvirkning på karakterene som elevene får.

Erlend Jordal avviser at vedtaket er mistillit.

– Vi synes lærerne gjør en fantastisk jobb, men det som vi skal vurdere her er at elevene ber om hjelp. De vil ha et system som gjør at hele den karaktersettingen som er avgjørende for deres liv og fremtid blir så trygg og god som mulig, sier Høyre-politikeren.