Hopp til innhold

Trenger husrom for flyktningene

UDI jobber på spreng for å finne husly til de nyankomne flyktningene. Nå skal Ila hybelhus gjøres om, slik at det er i stand til å huse flyktningene som kommer til Oslo.

Ila Hybelhus

MOTTAK: Ila Hybelhus vil stå klart om seks uker. Her skal nyankomne flyktninger få plass før de registreres hos politiet.

Foto: Andreas Sundby / NRK

– Om denne tilstrømningen øker mye mer, må vi se etter mer dramatiske grep, sier fagsjef ved UDI, Knut Henrik Berntsen.

Knut Henrik Berntsen.

– Vi klarer å håndtere den tilstrømningen vi har sett til nå, sier Fagsjef ved UDI, Knut Henrik Berntsen.

Foto: Rushda Syed / NRK

Bare i løpet av forrige uke ankom over 1200 nye asylsøkere til Norge. Dette er en økning på over 450, fra uken før. Over halvparten kommer fra Syria, viser ferske tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

UDI har bedt Oslo kommune om hjelp fordi tallet på flyktninger som kommer har vært høyt.

– Oslo kommune kom raskt på banen. De tilbød flere steder som vi har utredet og kan bruke som overnattingsplasser for nyankommen asylsøkere, sier han.

Den nedlagte rusinstitusjonen, Ila hybelhus på Alexander Kiellands plass i Oslo er en av tilbudene fra Oslo kommune. Hybelhuset skal nå gjøres om, slik at det er i stand til å huse flyktningene som kommer til Oslo. Tilbudet vil stå klart innen seks uker.

– Dette skal vi bruke til å tilby overnatting, mat og andre tjenester til de som venter på å bli registrert hos politiet, forteller Berntsen.

Overnattingstilbud på Teisen

Ifølge Berntsen er det blitt opprettet over 3600 plasser på kort tid over hele østlandsområdet. Blant dem er dette nye hybelhuset på Ila.

Også Frelsesarmeen ønsker å bidra i flyktningarbeidet. De ønsker å etablere et nytt

Frelsesarmeen vil lage mottak på Teisen

Her på Teisen vil Frelsesarmeen åpne nytt mottak til 250 personer.

Foto: Andreas Sundby / NRK

overnattingstilbud på Teisen, med plass til 250 personer.

Fra før har UDI sagt nei til tilbud fra Islamic Cultural Center i Oslo, fordi overnattingssteder skal være livssynsnøytrale.

– Det skal ikke være religiøse symboler eller religiøs aktivitet i nærheten av disse overnattingsstedene. Tilbudet vi fikk fra dette sentret var også korttidsovernatting. Vi ser uansett etter andre type løsninger, sier Berntsen.

Må ta dramatiske grep om tilstrømningen øker

– Vi klarer å håndtere den tilstrømningen vi har sett til nå. Med god hjelp av kommuner, humanitære organisasjoner og frivillige har vi klart å etablere flere mottaksplasser, forteller Bernsen.

Dersom situasjonen skulle bli verre enn det er nå vil UDI se seg nødt til å se på andre løsninger.

– Vi må nok se på mer helhetlige løsninger der vi, politiet og andre kan jobbe på sammen på et samlet sted, sier Berntsen.