Hopp til innhold

UDI-direktøren ber foreninger og idrettslag hjelpe asylsøkere

Ikke siden Bosnia-krigen på 1990-tallet har det kommet så mange asylsøkere til Norge som det gjorde i august. Nå forbereder Utlendingsdirektoratet hasteløsninger for å finne plasser til asylsøkerne.

Direktør i Utlendingsdirektoratet, Frode Forfang, om tiltak i forbindelse med økningen i antall asylsøkere.

Se UDI-direktørens presentasjon.

– VI har en veldig høy tilstrømning av asylsøkere. Det er et veldig brått skifte som har skjedde de siste månedene, og særlig i august, sa direktør i Utlendingsdirektoratet (UDI), Frode Forfang, på en pressekonferanse i formiddag.

UDI-direktør Frode Forfang

Medieinteressen var uvanlig stor da UDI-direktør Frode Forfang presenterte asyltallene for august i morges.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

UDI la frem tall som viser at det kom 2313 asylsøkere til Norge i august. Det er flere enn i månedene januar-april til sammen og det høyeste tallet på en enkelt måned siden Bosnia-krigen på 1990-tallet.

Det store antallet asylsøkere har kommet brått på UDI, som tidligere i år hadde regnet med en nedgang i antall asylsøkere.

– Det er Syria som er hovedforklaringen på den kraftige økningen vi har sett i august. Det vi nå ser er at Norge får sin andel av asylstrømmen gjennom Europa. Vi får ikke noe mer enn vår andel, sier Forfang.

Nå anslår UDÌ at det totalt kan komme mellom 14.000 og 16.000 asylsøkere til Norge i år, men understreker samtidig at det tallet er veldig usikkert.

Har satt i gang hastetiltak

Alle de eksisterende mottakene i er fulle og UDI har nå satt i gang hastetiltak for å skaffe flere plasser.

Blant annet arbeider UDI med å skaffe plasser både på campingplasser og hoteller.

– Alle som kommer hit skal ha et sted å bo i vårt mottakssystem. Vi går bredt ut i landet og forsøker å få tak i et stort antall mottaksplasser, sier Forfang.

UDI-direktøren sier at det er langt lettere å arbeide med å skaffe mottaksplasser rundt om i kommunene enn hva tilfellet vanligvis er.

Jeg opplever nå at det konfliktnivået vi har vært vant til er helt fraværende. Tvert i mot opplever vi at folk ønsker å bidra og hjelpe til og det gjør vår jobb enklere.

Frode Forfang, direktør i Utlendingsdirektoratet / NRK

– Jeg opplever nå at det konfliktnivået vi har vært vant til er helt fraværende. Tvert imot opplever vi at folk ønsker å bidra og hjelpe til og det gjør vår jobb enklere, sier Frode Forfang.

En mor klemmer sin datter

UDI-direktøren tror de folk er berørt av de mange sterke bildene fra flyktningenes ferd mot Europa, som dette bildet der en mor klemmer sin datter etter å ha kommet i land på den greske øya Lesbos.

Foto: ANGELOS TZORTZINIS / AFP

Flere enslige mindreårige

I tillegg til den generelle økningen i antall asylsøkere har det vært en kraftig økningen av antallet enslige mindreårige som søker asyl.

Vanligvis er rundt ti prosent av søkerne enslige mindreårige, mens tallet i år er på 23 prosent.

UDI regner med at behandlingstiden kommer til å øke og at folk kommer til å bli lenger i mottakene.

– Det stiller større krav til livet og tilbudet til et asylmottak, sier Forfang.

UDI-direktøren sier at det er mulig for folk som bor i nærheten av mottakene å hjelpe asylsøkerne.

– En måte mange kan hjelpe på er at lokale foreninger og idrettslag, særlig knyttet til barn og ungdom, stiller opp lokalt og inkluderer asylsøkere i det arbeidet de gjør rundt omkring i lokalsamfunnene. Det er jeg ganske sikker på at vil være et av de viktigste bidragene i den situasjonen vi er i akkurat nå, sier Frode Forfang.

En måte mange kan hjelpe på er at lokale foreninger og idrettslag, særlig knyttet til barn og ungdom, stiller opp lokalt og inkluderer asylsøkere i det arbeidet de gjør rundt omkring i lokalsamfunnene. Det er jeg ganske sikker på at vil være et av de viktigste bidragene i den situasjonen vi er i akkurat nå.

Frode Forfang, direktør i Utlendingsdirektoratet / NRK

AKTUELT NÅ