NRK Meny
Normal

– En stor skam for Oslo

I kjølige høsttemperaturer måtte nyankomne flyktninger fra Syria i natt sove på gata i Oslo. Flere hundre flyktninger har de siste 12 timene reist videre nordover fra Danmark.

Flyktninger sover på gata

KALDT: Frivillige kom med pledd, mat og vann til asylsøkerne som måtte overnatte utenfor kontorene til Politiets Utlendingsenhet.

Foto: Linn Beate Woll

– Dette er en stor skam for Oslo kommune, sier Terje Bratland, frivillig og initiativtaker bak rosetoget etter 22. juli.

Terje Bratland

– HÅPLØST: Frivillig Terje Bratland syns det er en skam for Oslo at flyktningen må sove på bakken mens de venter på å få registrert seg.

Foto: Tor René Stryger/NRK

I kjølig høsttemperaturer ble mellom 20 og 30 flyktninger i natt henvist til å sove på asfalten utenfor Politiets utlendingsenhet (PU) på Tøyen.

Her skal de registrere seg etter ankomst til Norge.

– Inhumant

Det ble opp til frivillige å sørge for at flyktningene fikk tepper, klær, vann og mat. De aller fleste som sov på bakken, er fra Syria.

Barnefamilier og enslige mindreårige fikk slippe inn, men ifølge de frivillige på stedet var det plass til flere inne. En frivillig endte opp med å ta med seg fire enslige mindreårige hjem.

– Det finnes så mange ledige lokaler i Oslo. Dette er mennesker som har opplevd krig og flyktet, og så må de sove på bakken ute i kulda. Det er en inhuman måte å behandle mennesker på, sier Bratland.

– Stenger klokken 23

Etter fem timer valgte politiet likevel å slippe inn flyktningene som sto utenfor kontorlokalene.

Jourhavende jurist i PU, Jan-Fredrik Senum, sier til NRK at flyktningene måtte sove ute fordi kontoret stenger klokken 23 om kvelden.

– I utgangspunktet må folk som kommer om natten vente utenfor. Men i natt var det svært mange som kom etter stengetid. De fikk etterhvert vente inne, sier Sanum.

56 mennesker kom fredag

De siste dagene har et stort antall asylsøkere kommet til Norge.

Fredag kom 56 mennesker over grenseovergangen mellom Sverige og Norge ved Svinesund i Østfold. Det er det største antallet som har krysset grensen i løpet av et døgn så langt.

Flyktninger blir hentet ut av buss på Svinesund

SVINESUND FREDAG: I går kom rekordmange asylsøkere, de fleste fra Midt-Østen, over grensen ved Svinesund. De blir fraktet videre for registrering.

Foto: Julie Wentzel Frøland

Natt til lørdag var det imidlertid stille på grenseovergangen, opplyser Østfold politidistrikt lørdag morgen.

Registreres ikke i Sverige og Danmark

Både Danmark og Sverige lar nå asylsøkere dra gjennom landet uten å registrere seg, selv om det er i strid med Dublin-regelverket.

De siste tolv timene har 255 flyktninger krysset grensen mellom Tyskland og Danmark, men bare tre av dem har søkt asyl i Danmark.

De andre ville videre til Sverige og Norge, ifølge Danmarks Radio.

Flere hundre mennesker har reist videre til Norge og Finland det siste døgnet, uten at svenske myndigheter har registrert dem som flyktninger, melder det svenske nyhetsbyrået TT.

Statsminister Erna Solberg sier hun vil ta kontakt med svenske myndigheter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger