Hopp til innhold

Ny kamp om Svinesundsterskelen

Nexans kontrakt om levering til verdens største sjøkabelprosjekt setter ny fart i diskusjonen om Svinesundsterskelen som begrenser skipstrafikken inn til Halden. Kystverket tror det blir vanskelig å få svenskene til å gå med på endringer.

Iddefjorden mellom Norge og Sverige

Spørsmålet om en dypere innseiling til Halden kommer opp igjen nå.

Foto: Morten Holm / Scanpix

I forrige uke kom nyheten om storkontrakten til Nexans. Kontrakten er en del av NorLink-prosjektet, en undersjøisk kraftkabel fra Norge til Tyskland som skal muliggjøre utveksling av miljøvennlig kraft.

Kontrakten aktualiserer spørsmålet om en dypere innseiling til Halden, at noe blir gjort med Svinesundsterskelen. Halden-ordfører Thor Edquist mener det haster å fjerne terskelen ved Svinesund, slik at større skip kan seile inn Ringdalsfjorden.

Vanskelig å få til

Men Kystverket heller kaldt vann i årene til de som håper på en dypere innseiling til Halden i nær fremtid.

– Det blir vanskelig å få til på kort sikt, sier regiondirektør Sven Arild Hansen i Kystverket sørøst. – Hva som kan skje langsiktig, vet en jo ikke. Men jeg tror at det er en ganske stor utfordring å eventuelt å få til noe der.

Hovedutfordringen ligger i at Ringdalsfjorden og Iddefjorden er beskyttet gjennom EUs arts- og habitatdirektiv.

Det har blitt arbeidet med å få til en utdyping ved Svinesund i mange år, men foreløpig har man ikke fått med seg svenskene.

– Vi har vært i dialog med svenskene, men slik vi oppfatter det er det svært vanskelig å se for seg at de vil endre oppfatningen og si ja til å gjennomføre det. Jeg tror i så fall så må det være en politisk løsning som de får til, mener Sven Arild Hansen.

Forventer fortsatt innsats

Erlend Wiborg

Erlend Wiborg mener Kystverket må arbeide videre for å finne en løsning for Svinesundsterskelen.

Foto: NRK

Denne politiske løsningen må Samferdselsdepartementet finne. Erlend Wiborg fra regjeringspartiet Frp sier at det jobbes med saken, og forventer at Kystverket gjør det samme:

– Etter at vi fikk ny regjering har vi hatt utstrakt møtevirksomhet opp mot svenske myndigheter. Nå har Sverige fått en ny regjering og dessverre er det Miljøpartiet i Sverige nå som sitter på makten i denne saken. Det gjør det ikke lettere, sier Wiborg.

Han har likevel tro på at det skal være mulig å finne en løsning.

– Kystverket kan bare glemme å gi opp kampen. De har full politisk backing fra Fremskrittspartiet og regjeringen, sier Wiborg.