Ber om klart svensk svar om farleden til Halden

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen har bedt svenskenes Klima- og miljøminister svare på om det er noe vits i å utrede en utvidet farled inn til Halden.

Iddefjorden mellom Norge og Sverige

JA ELLER NEI: Mye av framtiden til en utvidelse av farleden inn til Halden avhenger av hva statsråd Åsa Romson svarer til samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Foto: Morten Holm / Scanpix

– Vi har allerede sent et brev til den svenske miljøvernministeren, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

Først var det jubel om Nexans storkontrakt på kabelbygging til det europeiske fastlandet. Nå er det enda viktigere å få utvidet farleden inn i fjorden, slik at Nexans og andre bedrifter kan betjene større frakteskip.

Vil ikke gi opp

Statsminister Stefan Löfven og visestatsminister Åsa Romson

Åsa Romson (Miljöpartiet de Gröna), her til høyre for statsminister Stefan Löfven.

Foto: MAJA SUSLIN / NTB scanpix

Men Kystverket har på langt nær gitt opp å få svenskene med, og Irene Andersen (A) på Østfoldbenken har bedt Solvik-Olsen svare på om han har gjort det samme. Svaret på det er nei.

– Vi har lyst til å finne en løsning her, sier statsråden, vi har ikke på noen måte gitt opp.

– Men svenskene har strenge verneregler på plass her, og det krever at det gjøres en politisk jobb i forkant. Det jeg vil finne ut er hvordan den svenske regjeringen stiller seg til dette.

– Dette er en sak som også forrige regjering heller ikke finn en løsning på. Så jeg tror at Ap forstår at vi her må få en enighet med svenskene om vi skal komme videre.

Samferdsleminister Ketil Solvik-Olsen (Frp)

- Like greit å få vite det med en gang om svenskene sier nei. Men jeg tar ikke sorgene på forskudd, mener Ketil Solvik-Olsen.

Foto: NRK

– Hvor mye avhenger av hva klima- og miljøminister Åsa Romson svarer på spørsmålet ditt?

Greit å få vite det tidlig

– Hvis svenskene sier at de ikke er interesserte i dette, så er det like greit å få beskjed med en gang. Men jeg holder alle muligheter åpne. Jeg avventer svaret og håper på det beste.

– Hvis regjeringen sier de ikke har noen interesse av dette, så er det et skudd for baugen for våre ønsker. Men jeg håper de gjør en skikkelig vurdering av dette, og bruker litt tid om det trengs, for å snakke med sine lokalmyndigheter på grensa.