Hopp til innhold

– Myndighetene fabrikkerer konflikten mellom kristne og muslimer i Egypt

I Egypt bygger spennigen seg opp i forkant av parlamentsvalget nå i november. En muslimsk aktivist og en kristen biskop mener konflikten mellom kristne og muslimer er hausset opp.

Angrep koptisk kirke i Kairo

Sammenstøt mellom kristne og muslimer i Kairo

Foto: Ap
Aktivist Marwa Nasser, Kairo

Aktivist Marwa Nasser

Foto: Anne Siri Renå
Biskop Thomas, Kairo

Biskop Thomas

Foto: Eva Marie Strand / NRK
Katedral i Kairo

Katedral i Kairo

Foto: ASMAA WAGUIH / Reuters

I oktober mistet 25 mennesker livet og over 200 ble såret i de verste opptøyene siden revolusjonen. Sammenstøtene startet etter at koptiske kristne demonstrerte mot et angrep på en kirke.

En knapp måned etter de dødelige opptøyene er NRK på Tahrir-plassen i hjertet av Kairo.

– Fengsles uten rettferdig rettssak

Det er fredag og det syder av biler og folk, vi får flygeblad stukket i hånda, svarte bannere med en knyttet neve løftes høyt.

Dagen i forveien kom nyheten om at en 23-åring skal ha blitt torturert til døde i fengselet.

Marwa Nasser er kledd i hijab og bukser. Hun bærer et gult armbind der det står "Nei, til militærdomstol". Militærrådet som styrer Egypt fram til valget i november, kjører stadig oftere saker gjennom den militære domsstolen:

– De sender folk til fengsel i 5-15 år uten at de får hjelp av advokat og uten at vitner blir hørt. Minst 12 000 er dømt av militærdomstoler, sier Nasser.

– Sprer løgner om religionskonflikt

Hun er en av dem som overnattet på Tahrir-plassen under revolusjonen. Da sov kristne og muslimer side om side, nå mener hun myndighetene setter de to gruppene opp mot hverandre:

– Hvis det ikke var for statlig TV, regjeringen og militærrådet ville muslimer og kristne levd fredelig sammen. Det handler om løgner de sprer gjennom media, ser hun.

Nasser sier statlig TV, myndighetene og militærrådet fabrikkerer den religiøse konflikten.

Kamp mot urettferdighet

Det er morgensamling på et kristent retreatsenteret utenfor Kairo. Kopterne er de eldste kristne i Egypt, og utgjør i dag rundt 10 prosent av en befolkning på over 80 millioner.

Vi sitter i en stor sirkel; frivillige på senteret, prester, nonner. Etter angrepet i oktober har hver dag startet med nyhetsoppdateringer om sikkerhetssituasjonen.

– Vår kamp er ikke mot mennesker men mot makter, urettferdighet og vold, sier biskop Thomas, en av de øverste lederne i den koptiske kirka i Egypt.

Den lille mannen i stolen foran meg er kledd i svart bispekappe og en liten brodert hette.

– Ikke sammenstøt mellom kristne og muslimer

Han vil ikke kalle opptøyene i oktober for et sammenstøt mellom kristne og muslimer:

– Det er et yttrykk for behovet for at koptere får like rettiheter. Å kalle dette for sammenstøt tyder på at det er to grupper som sloss mot hverandre, det er ikke tilfelle her, sier Thomas.

Kopterne har blant annet store problemer med å få byggetillatelse for kirker - og selv om loven på papiret kan se lik ut for kristne og muslimer, sier biskopen at virkeligheten ofte er en ganske annen:

– Jeg må ha rett til å uttrykke meg, bygge kirken min, og behandles som et likeverdig menneske. En ting er hva loven sier, en annen hva folk opplever i praksis, påpeker han.

Et avgjørende valg

Det første parlamentsvalget etter Mubaraks fall skal etter planen holdes i slutten av november. Et avgjørende valg, mener biskop Thomas:

– Egypt går gjennom en forandring som nasjon, dette er ikke bare et politisk valg.

– Jeg kunne stemt på en kristen kandidat, jeg bryr meg ikke om kandidatenes religion, sier Marwa Nasser.

Stemning som før revolusjonen

Tilbake på Tahrir-plassen har gravfølget til 23-åringen som skal ha blitt torturert i fengsel akkkurat passert. Marwa sier stemningen på frigjøringsplassen minner henne om tida før revolusjonen:

– Kanskje vi får en ny revolusjon om noen måneder, undrer hun.

Men både hun og biskop Thomas drømmer om et åpnere Egypt:

– Hvis Egypt åpnes vil hele Midt-Østen bli åpnere, sier Thomas.

Aktivist Marwa Nasser, Kario

Aktivist Marwa Nasser håper kristne og muslimer kan leve fredelig sammen i Egypt.

Foto: Anne Siri Renå / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt