Hopp til innhold

– Pentagon vurderer nye utsettelser

Kraftige nedskjæringer i USA gjør at Pentagon vurderer kutt i F-35-programmet. – Utsett undertegning av den norske kontrakten, mener forsvarsanalytiker.

F-35 Joint Strike Fighter

Prislappen på F-35 Joint Strike Fighter blir stiv, samtidig som amerikanerne har mindre penger å putte i forsvarsbudsjettene.

Foto: Lockheed Martin

Tøffe økonomiske tider i USA setter hardt press på produksjonen av amerikanernes nye superjagerfly, Lockheed Martins F-35 Joint Strike Fighter, som også Norge har valgt seg.

Det amerikanske forsvaret er den klart største kjøperen av modellen, men i kjølvannet av budsjettkrisene i USA må nå livreima strammes kraftig.

Vurderer utsettelse

I august vedtok Kongressen å kutte det nasjonale forsvarsbudsjettet med 350 milliarder dollar den neste tiårsperioden. I tillegg kan det amerikanske forsvaret vente nye, harde kuttrunder.

Dette kan få konsekvenser for F-35, som er Pentagons dyreste våpenprogram. Reuters melder mandag at Pentagon i sin femårsplan vurderer å utsette bestillingen av 100 F-35-fly.

John Berg

Forsvarsanalytiker John Berg mener at Norge bør avvente før man eventuelt skriver under kontrakt for kjøp av de resterende 52 kampflyene.

Foto: NRK

– Dette er et alternativ for å imøtekommende kravene til kutt i forsvarsbudsjettene de kommende årene, sier en ikke navngitt kilde til nyhetsbyrået.

Det amerikanske forsvaret har planer om å kjøpe 2.443 slike fly innen 2035, noe som er beregnet å koste rundt 385 milliarder dollar. F-35-programmet har også tidligere opplevd utsettelse i produksjonen, noe som har vært med på å drive opp prisen på flyene.

- På vikende front

Forsvarsanalytiker John Berg, som skriver bok om de mye omtalte kampflykjøpene i Norge, mener at man i USA nå føler seg ukomfortabel med hele F-35-prosjektet på grunn av kostnadsøkninger og forsinkelser.

– F-35 er på vikende front, i og med at man sliter med produksjonskostnadene, samtidig som man er på desperat leting etter innsparinger i det amerikanske forsvaret. I USA er det på kort sikt vanskelig å finne penger, og politiske krefter har ønsket å kutte produksjonen av fly.

– I tillegg er det stadig problemer med å skulle holde nede kostnadene på flyene på grunn av stadige tekniske problemer som dukker opp, sier han.

Tre ganger det siste året har testflyene blir tatt ut av drift. Produsenten hevder at forsinkelser som denne feilen, er kalkulert inn i den eksisterende tidsplanen.

Foreslår utsettelse

Da Norge i 2008 inngikk foreløpig avtale med Lockheed Martin, var antatt anskaffelsespris på flyene 42 milliarder kroner, men denne summen har senere økt med 10 milliarder. Og ennå vet ingen hva den endelige prislappen blir til slutt.

Stortinget vedtok i sommer kjøp av fire testfly, og etter planen skal Norge skrive under kontrakt for kjøp av de resterende 52 flyene neste år. Forsvarsanalytiker John Berg mener man må utsette underskriving av kontrakten for kjøp av de resterende flyene – helst ett år eller to.

– Vi bør prøve å få utsatt undertegningen i ett eller to år. Det er helt uansvarlig allerede nå å skulle skrive under på avtalen om 52 fly, sier han, og viser til nevnte tekniske problemer og uavklart økonomisk situasjon i USA.

– Det vil gå helt fint å få en slik utsettelse, og vi vil da stå på en mye tryggere grunn før vi eventuelt undertegner, sier Berg.

Avhengige av F-35

I USA sier imidlertid luftvåpenets øverste leder at landet er helt avhengig av det nye jagerflyet F-35 Joint Strike Fighter, og at programmet må vernes – til tross for det vanskelige budsjettklimaet.

– Kort fortalt finnes det ingen alternativer til F-35-programmet. Det må lykkes, sier Michael Donley.

Ikke alle er enige med ham i det. Republikaneren John McCain tok i mai til orde for å legge ned hele F-35-satsningen.

I Forsvarsdepartementet legges det vekt på at de skal følge nøye med på høstens budsjettbehandling i USA, og hvilke konsekvenser mulige kutt i F-35-programmet kan få for den norske deltakelsen.

- Fra norsk side følges den pågående budsjettbehandlingen i USA fortløpende. Med tanke på den finansielle situasjonen USA nå befinner seg i, er det viktig å være oppmerksom på at det kan komme justering også innenfor programmer som berører oss, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen.

Han sier at departementet er i kontinuerlig kontakt og dialog med amerikanske myndigheter på ulike nivå.

- For de fire treningsflyene som ble besluttet anskaffet i vår, har vi tatt høyde for en mulig justering av innkjøps- og produksjonsplanene i vår usikkerhetsanalyse, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kraftige sammenstøt på universitet i California

Proisraelske og propalestinske studenter gikk natt til onsdag løs på hverandre på universitetsområdet til UCLA. Demonstrasjonene er på kokepunktet i 25 amerikanske byer.

Politiet gjekk inn på universitet med store styrkar

Samstundes som demonstrantane vart arresterte av politiet, vart dei heia fram av unge palestinarar på Gazastripa.