Truer med å stanse jagerflykjøpet

Krfs Dagfinn Høybråthen truer med å stanse kjøpet av nye jagerfly, dersom regjeringen ikke kan legge et skikkelig prisanslag på bordet.

 F-35 Lightning II, Also known as Joint Strike Fighter (JSF)
Foto: Lockheed Martin

I 2008 gikk regjeringen inn for at Norge skal kjøpe amerikanske F-35 jagerfly til å etterfølge og erstatte våre jagerfly av typen F-16 som i dag deltar i NATO-operasjonen i Libya.

Les også: Bomber rekordmye, men «ingen» skriver om det lenger

Det er allerede vedtatt av regjeringen å kjøpe inn de fire første øvingsflyene, og i dag er saken opp som høring i Stortinget.

– Jeg skal gjøre mitt beste for å gi et bilde av pris og kostnader slik de ser ut i dag. Kampfly er nødvendig for vår forsvarsevne, sa forsvarsminister Grete Faremo til NRK i forkant av høringen som pågår nå.

Stortinget er derimot ikke like fornøyd med planene for flykjøp.

Forsvarsminister Grete Faremo i Politisk Kvarter før åpen høring.

Kan komme til å stoppe kjøp

Dagfinn Høybråten

Dagfinn Høybråten i Krf vil kunne foreslå utsettelse av jagerflykjøpene hvis beslutningsgrunnlaget ikke blir klarere.

Foto: Alley, Ned / Scanpix

Opposisjonen er frustrerte over alle prisryktene rundt det amerikanske F35-flyene Norge skal kjøpe. De krever konkrete svar fra forsvarsministeren i dag. Hvis de ikke får det kan de prøve å stanse kjøpet.

Les også: Krangler videre om kampflypriser

– Kristelig folkeparti vil ikke gå inn på et kjøp av disse øvingsflyene hvis vi ikke får gode nok svar. Er de ikke tilfredstillende vil vi foreslå å utsette saken, sier Dagfinn Høybråten som sitter i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget for Krf.

Planene for å bytte ut de aldrende F-16-jagerflyene med moderne fly innebærer tidenes største offentlige investering på fastlands-Norge.

Etter planen skal det kjøpes inn 56 fly av typen F-35 til en pris som totalt overstiger 50 milliarder kroner.

Les også: Jagerflyene blir dyrere, men ingen vet hvor mye
Les også: Canada frykter sterk prisstigning for F-35 jagerfly

Men prisen har det blitt skapt usikkerhet rundt. Det amerikanske selskapet Lockheed Martin som lager flyene sliter med prosjektet, kjøpsavtaler, forsinkelser og rykter om stadig nye prisanslag.

– Hvis vi skal bygge våre beslutninger på det som kommer fram i det offentlige rom av synspunkter på priser og annet er det nå høyst forvirrende, sier Høybråten som fortviler over at det ikke er så enkelt å ta store beslutninger for framtida når informasjonsgrunnlaget er uklart.

Det får han støtte for fra andre partier i opposisjonen.

– Må vite hva vi holder på med

Jan Arild Ellingsen

Jan Arild Ellingsen frykter at Stortinget ikke får vite nok til å ta beslutninger.

Foto: NRK

Fremskrittspartiets Jan Arild Ellingsen som også sitter i utenriks- og forsvarskomiteen krever også svar rundt prisen på ei så stor investering.

– For Stortingets del som bevilger penger må vi vite hva vi holder på med. Vi skal kjøpe inn fly som vi skal ha i 40 år. Nå har vi ikke peiling på den totale prisen, og det er ikke bra, sier Ellingsen i Fremskrittspartiet.

Les også: F-35 får kortere rekkevidde
Les også: Pentagon-kutt kan forsinke Norges nye kampfly
Les også: Departementet: – Ingen tegn til JSF-prissmell

Joint Strike Fighter F-35 JSF

F-35-modeller har vært på vingene, men det endelige flyet som Norge skal kjøpe er ikke helt ferdigutviklet.

Foto: HO, Lockheed / AFP

Ryktene rundt kampflyprosjektet F-35 kommer i stor grad fra mediedekningen i USA. Flyet er planlagt innkjøpt også av det amerikanske forsvaret, og det i ulike utgaver for de forskjellige våpengrenene. Blant annet har flere politikere tatt til orde for å kutte i bevilgningene til prosjektet, eller så gar legge det helt ned.

– Ikke noe program burde regne med å bli videreført med en slik historie. Særlig ikke i dagens skattepolitiske klima, har blant annet senator fra det republikanske partiet John McCain uttalt.

Ellingsen i Frp er bekymret for at norske forpliktelser da kan få følger slik at det er andre enn Stortinget som bestemmer hvor mange penger Norge skal bruke på nye jagerfly.

– Må vite mer om pris og leveringstid

– Selv om Norge har forpliktet seg må vi ikke komme i en posisjon der amerikanerne kontrollerer det Stortinget skal gjøre. Det vil ikke være akseptabelt. Hvis ingenting av dette lykkes må Stortinget gå i seg selv og revurdere hele situasjonen, men det er ikke ønskelig, sa Ellingsen før høringen i Stortinget.

Ivar Kristiansen

Ivar Kristiansen i Høyre vil vite om det er noe i ryktene om forsinkelser og prisøkninger.

Foto: Høyre/CF Wesenberg, Kolonihaven

Samtidig som prosjektet for nye F-35 jagerfly som Norge har meldt seg på som partner i ruller videre er norske politikere usikre på sluttresultatet. Flyet er ikke ferdigutviklet og mye tyder på at prosjektet blir stadig dyrere totalt sett.

Også Høyre ønsker derfor bedre svar fra regjeringen og forsvarsminister Grete Faremo rundt planene for den framtidige spydspissen i det norske luftforsvaret.

– Vi må svar på om bare kartet eller hele terrenget har endret. Derfor må vi få en større presisjon fra regjeringen på både pris, antall og når vi kan ha de nye flyene på plass, sier Ivar Kristiansen i Høyre.

SISTE NYTT

Siste meldinger