NRK Meny
Normal

Stoler ikke på regjeringens kampfly-tall

SV er livredde for en ny forsvarsskandale og krever en ekstern gjennomgang av hvor mye de amerikanske jagerflyene kommer til å koste.

F-35 Joint Strike Fighter

Det knytter seg stor usikkerhet til hvor mye Norge må betale for F-35-flyene.

Foto: Liz Kaszynski

Søndag ble det kjent at den forventede prislappen på innkjøpet av 56 amerikanske jagerfly av typen F-35 har økt med én milliard kroner siden 2008.

Pris avgjørende for SV

SV gikk motvillig med på regjeringens omfavnelse av det amerikanske jagerflyvalget for tre år siden.

Partiet hadde hele tiden sagt at pris var viktigst, og da forsvarsdepartementet la fram tall på at amerikanernes tilbud var seks milliarder billigere enn JAS Gripen snudde SV til slutt ryggen til svenskene.

Opererer med «usikkerhetspris»

Men etter en åpen høring i Stortinget mandag hersker det fortsatt full forvirring rundt den endelige prisen.

Forsvarsdepartementet sier nå at forventet pris er 61 milliarder kroner, men siden kontrakten ikke er ferdig forhandlet operer de også med en såkalt «usikkerhetspris» på 72 milliarder.

Erkjenner usikkerhet

SVs forsvarspolitiske talsmann, Bård Vegar Solhjell, kan ikke garantere at de amerikanske flyene fortsatt representerer det billigste alternativet.

– Det er jo så stor usikkerhet at vi i SV nå ber om en ekstern gjennomgang av kampflykjøpet, og da tenker jeg særlig på pris, sier Solhjell til NRK.no.

SV-politikeren har allerede diskutert ønsket om en ekstern gjennomgang med den politiske ledelsen i Forsvarsdepartementet.

–Jeg vil ikke referere fra interne samtaler i regjeringen, men jeg fikk inntrykk av at de ønsker mest mulig informasjon om prisen, sier Solhjell.

Rystet SV-sjela

Stein Ørnhøi

Tidligere stortingsrepresentant for SV, Stein Ørnhøi, sier et eventuelt innkjøp av de amerikanske jagerflyene er en tragedie for Norge.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Beslutningen om å kjøpe jagerfly fra USA var en smertefull prosess for SV i 2008. Daværende stortingsrepresentant Rolf Reikvam sa den gang at partiet burde trekke seg fra regjeringen.

– Jeg har ikke endret standpunkt, sier han til NRK i dag.

Også Stein Ørnhøi, mangeårig SV-politiker og uttalt pådriver og lobbyist for det svenske jagerfly-alternativet, mener SV bør gå noen runder med seg selv.

–Jeg skal ikke oppfordre Kristin Halvorsen til noe som helst, men det er ingen dårlig idé for SV å gå ut av regjeringen over denne saken, sier han.

Avviser regjeringsspekulasjoner

Solhjell sukker oppgitt over partiveteranenes utsagn og sier det er uaktuelt å forlate regjeringen på bakgrunn av kampflysaken.

Han påpeker at SV kjempet lenge for at regjeringen skulle velge de svenske jagerflyene.

– Vi har ingen muligheter til å sette et kritisk søkelys på investeringene dersom vi skal diskutere og forlate regjeringen hele tiden.

– Blir dere sittende i regjering uansett hva prislappen blir?

– Fordi vi sitter i regjering har vi kontroll og innsyn og vi kan sørge for å sette et kritisk søkelys på prosessen. Det er jo ikke sånn at prisen på jagerfly går ned hvis SV går ut av regjeringen, sier han oppgitt.

Uro på Stortinget

Utskiftingen av de aldrende F-16-jagerflyene innebærer tidenes største offentlige investering på Fastlands-Norge, og Solhjell er langt fra den eneste stortingspolitikeren som ønsker klare svar fra regjeringen.

En samlet opposisjon uttrykte forvirring og frustrasjon etter høringen mandag. Mange satt igjen med flere spørsmål enn svar etter Grete Faremos redegjørelse.

– Vi står ved valg av løsning, men må ikke godta dette til hvilken som helst pris, sier Dagfinn Høybråten som sitter i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget for KrF.

Artikkelen fortsetter under video

Video Høring om jagerfly

VIDEO: Opposisjonen vil vite hva det koster å kjøpe nye jagerfly.

– Politisk spill

Men ifølge ringreven Ørnhøi er det hele et politisk spill for galleriet. Han mener opposisjonen ønsker å posisjonere seg slik at de ikke «får skylda» dersom investeringen fører til en forsvarspolitisk skandale.

– Om ti år, når skandalen er åpenbar, kan opposisjonen si at det var Arbeiderpartiet sitt ansvar, sier han.

Dagfinn Høybråten ler når han hører Ørnhøis påstander.

– Dette er jo helt meningsløst! Mener virkelig en så erfaren parlamentariker at vi i Stortinget skal sitte musestille og bare nikke til en slik formidabel vekst i utgifter, spør han.

Krever flere svar

Høybråten har tidligere sagt til NRK at det kan bli aktuelt å stanse kjøpet av fire kampfly som etter planen skal brukes som treningsfly allerede fra 2016.

Men i første omgang kommer utenriks- og forsvarskomiteen til å sende over en ny runde med spørsmål de krever at Faremo svarer på.

– Før de spørsmålene er besvart kan jeg ikke si hva vi kommer til å gjøre, sier Høybråten.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger