Hopp til innhold

Avviser EU-tiltak mot E.coli-utbruddet

Siden E.coli-utbruddet er begrenset til Nord-Tyskland er det ikke nødvendig med strengere kontroll i hele Europa, mener EUs helsekommisær John Dalli.

John Dalli

EUs helsekommisær John Dalli mener det er overilt å sette i gang tiltak i hele EU på grunn av E.coli-utbruddet i Tyskland.

Foto: GEORGES GOBET / Afp

Dalli kom med uttalelsen i Europaparlamentet i forkant av et krisemøte mellom EUs landbruksministre i Luxembourg tirsdag ettermiddag.

På krisemøtet skal ministrene blant annet diskutere varslingsrutinene ved smitteutbrudd og ta stilling til en økonomisk krisepakke til europeiske bønder som er rammet av i kjølvannet av E.coli-utbruddet.

I ettermiddag gikk Europakommisjonen ut og ba medlemslandene om å frigi 150 millioner euro i krisehjelp til europeiske grønnsaksprodusenter som har blitt skadelidende som følge av utbruddet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Ikke et EU-problem

Helsekommisær John Dalli forsøker nå også å skyve fokuset mot den nordtyske delstaten Niedersachsen, og renvaske de resterende europeiske grønnsakene.

– Jeg vil understreke at dette utbruddet er begrenset til området rundt Hamburg, så det er ingen grunn til å foreta seg noe på et europeisk nivå, sier Dalli.

Han sier at Russlands importstans av alle europeiske grønnsaker derimot er et problem som angår hele Europa.

– Vi er i løpende kontakt med andre land, inkludert Russland. Vi ber Russland oppheve boikotten. Den er ute av proporsjoner, sier Dalli.

– Må unngå å spre frykt

Francisco Sosa Wagner

– Vi må gjenopprette agurkens ære, sier Spanias delegat til Europaparlamentet Francisco Sosa Wagner.

Foto: HO / Reuters

Dalli advarer også mot å offentliggjøre ubekreftede påstander rundt mulige smittekilder fordi det sprer frykt og rammer bøndene, melder BBC.

– Det er avgjørende at nasjonale myndigheter ikke forhaster seg med å gå ut med informasjon om smitte når det ikke er vitenskapelig begrunnet, sier han.

Spania har varslet at de vil kreve full kompensasjon av Tyskland for tapene som deres bønder er påført. Spanske agurker ble en periode utpekt som opphavet til smitten, men dette viste seg senere å ikke stemme.

Landbruksminister Rosa Aguilar anslår at spanske bønder har tapt nær to milliarder kroner i uka på grunn av de ubegrunnede mistankene.

Etter Dallis innlegg i Europaparlamentet gikk Spanias delegat Francisco Sosa Wagner på talerstolen med en agurk i hånden og sa:

– Vi må gjenopprette agurkens ære.

Vil ha bedre matmerking

Frykten for grønnsaker har spredd seg til flere europeiske land, og i Østerrike har hele 75 prosent av markedet for ferske grønnsaker kollapset etter utbruddet.

Det hevder parlamentsmedlemmet Elisabeth Koestinger som forteller at bøndene ble rammet midt i innhøstingen.

Hun sier EU må iverksette bedre merking av matvarene slik at man kan følge kjeden tilbake til opprinnelsesstedet.

SISTE NYTT

Siste nytt