Overrasket over tysk E. coli-blemme

Etter at de spanske agurkene ble foreløpig frikjent som kilde til dødelig E. coli-smitte, er vi nesten tilbake til start, ifølge norsk mikrobiolog.

En traktor ødelegger salat ved Hamburg

En traktor ødelegger salat ved Hamburg, som et ledd i arbeidet mot E.colismitte. Tyske myndigheter meldte om 365 nye E.colitilfeller onsdag, mens myndighetene forsøkte å finne kilden til det dødelige utbruddet.

Foto: FABIAN BIMMER / Reuters

Det hersker full forvirring i Europa rundt E. coli-smitten, som hittil har tatt 16 menneskeliv i Tyskland og ett i Sverige.

Per Einar Granum

– Vi er nesten tilbake til nullpunktet, sier mikrobiolog og professor Per Einar Granum ved Norges veterinærhøgskole.

Foto: Gunnar Sakshaug / NRK

Myndighetene i Hamburg utpekte først spanske agurker som smittekilde. Tirsdag kom de tyske laboratorieresultatene som viste at de spanske agurkene var fulle av E. coli-bakterier, men ikke av den dødelige varianten som forårsaket dødsfallene (EHEC).

– Vi er nesten tilbake til nullpunktet, sier mikrobiolog og professor Per Einar Granum ved Norges veterinærhøgskole til NRK.

– Selv er jeg overrasket over at tyskerne gikk ut på denne måten. Det ville vi aldri ha gjort før vi var helt sikre, forsikrer lederen for Senter for mattrygghet.

Flere er smittet

Antallet E. coli-smittede øker raskt i Tyskland, særlig i den nordlige delen av landet. Onsdag var det registrert rundt 1.900 tilfeller, en økning på 500 på ett døgn.

Samtidig fortsetter ekspertene å famle i mørket etter smittekilden, sa Reinhard Burger ved Robert Koch-instituttet onsdag.

Burger sa også at advarselen mot å spise rå grønnsaker må opprettholdes, og at det først om noen dager vil vise seg om advarselen har effekt og bremser antall nye infeksjoner.

De fleste som er smittet i andre land ser ut til å ha vært i Tyskland.

Vet ikke kilden

Granum påpeker at senteret han leder, Senter for mattrygghet ved høgskolen, ikke har ansvaret for å ta prøver i Norge nå. Dette er Mattilsynets og Veterinærinstituttets jobb. Likevel følger han med som fagperson på området, som forsker på EHEC.

Ifølge Mattilsynet i Norge er det for tidlig å frikjenne de mistenkte spanske agurkene, da analysen ennå ikke er avsluttet.

Spania truer med å kreve erstatning fra myndighetene i Hamburg fordi spanske agurker fikk skylden for E. coli-utbruddet.

Grønnsaks- og frukteksportører i Spania anslår at de har tapt over 1,5 milliarder kroner i uka fordi europeiske land sluttet å kjøpe spanske produkter.

Foreløpig vet ikke europeiske matmyndigheter hvor smitten kommer fra, utover at det er sannsynlig at den stammer fra grønnsaker. Den er uansett svært smittsom, og vi vil måtte leve med den, forklarer Granum.

(Saken fortsetter under bildet)

Selger i et frukt- og grønnsaksmarked i Malaga, Sør-Spania

En selger setter opp skiltet som viser agurkprisen på et frukt- og grønnsaksmarked i Malaga, Sør-Spania.

Foto: JON NAZCA / Reuters

Lite som skal til

– Vi har aldri tidligere sett en bakterie med så lav smittedose, med unntak av tyfoidfeber, som ikke finnes i Norge. Det er svært lite som skal til for å bli smittet, sier Granum.

Selv det smittsomme Noro-viruset, som fra tid til annen herjer i landet, har ti ganger høyere smittedose.

– De færreste vasker seg på hendene etter hver gang de kan ha vært i kontakt med en smittekilde. Ett håndtrykk kan være nok til å overføre smitt om man ikke vasker seg godt på hendende før neste måltid, konstaterer Granum.

Han forklarer at E. coli-bakterien i årets utbrudd er nokså ulik tidligere tilfeller vi har sett, som ved et utbrudd i 2006. Selv om bakterien ikke er karakterisert foreløpig, er et kjennetegn hittil at voksne kvinner oftest blir hardest rammet.

De var 14 kvinner blant de 16 som har mistet livet i Tyskland som følge av utbruddet.

SISTE NYTT

Siste nytt