Hopp til innhold

Fredag: Følg katastrofen i Japan

Japans atomsikkerhetsbyrå hever atomtrusselnivået ved Fukushima-kjernekraftverket fra nivå fire til nivå fem.

Reaktor tre Fukushima Japan

Nye bilder fra kjernekraftverket viser at reaktor nummer tre har betydelige skader.

Foto: Ap

Et minutts stillhet i Japan

Myndighetene holder et minutts stillhet i Japan i Sendai.

Foto: Hirofumi Nagao / Ap

Følg utviklingen i Japan her! Artikkelen oppdateres fortløpende. (Alle klokkeslett er oppgitt i norsk tid.)

Se direkte fra japansk TV

  • Det jobbes fortsatt med å få på plass strømkabler inn til pumpene som skal kjøle ned reaktorene. Når det kommer på plass, gjenstår det å se om pumpene fremdeles virker.
  • Antall døde og savnede har steget til nærmere 17.000 etter jordskjelvkatastrofen i Japan. I alt 6.539 personer er nå bekreftet døde.
  • I tillegg er 10.354 personer savnet, mens 2.409 personer er skadd, opplyser japansk politi.
  • Nord i landet mangler folk strøm og varme. 14 eldre mennesker skal ha dødd mens de ventet på hjelp.
  • IAEA-sjef Yukiya Amano betegnet fredag ulykken ved Fukushima Daiichi-anlegget som «et kappløp med tiden».
Video Stillhet i japan

Japan holdt i dag tidlig et minutts stillhet én uke etter katastrofen som rammet landet.

20.30: TEPCO, selskapet som styrer driften av Fukushima-anlegget, opplyser at det har fått kontakt med en ekstern størmkilde, og bekrefter at anlegget kan forsynes med elektrisitet.

17.05: – Situasjonen ved Fukushima-anlegget er alvorlig, men ikke veldig forverret, sier Graham Andrew i IAEA. Han mener situasjonen ved reaktorene 1, 2 og 3 er rimelig stabil.

16.40: En siste måling viser at tsunamien etter jordskjelvet i enkelte områder målte en høyde på 23 meter. Til sammenligning målte tsunamibølgene enkelte steder 30 meter etter jordskjelvet i Sørøst-Asia i 2004.

15.31: Svært lave konsentrasjoner av radioaktive partikler er påvist på USAs vestkyst, melder Reuters. Partiklene antas å stamme fra Fukushima-lekkasjen i Japan.

Strålingsnivået skal være veldig lavt og utgjør ingen fare for mennesker, opplyser en amerikansk ikke-navngitt diplomat til nyhetsbyrået.

13.50: Selskapet som drifter kjernekrafverket i Fukushima har håp om at strømforsyningen til to av reaktorene skal være tilbake innen lørdag.

Strømforbindelsen er nødvendig for å kunne aktivere kjølesystemene rundt reaktorene, og på den måten forhindre en nedsmelting og radioaktive utslipp av katastrofale dimensjoner.

13.06: Nedkjøling av reaktor nummer 3 har fremdeles førsteprioritet, opplyser det japanske atomsikkerhetsbyrået. Det jobbes stadig iherdig med å fylle nedkjølingsbassenget rundt denne reaktoren, som utgjør en større risiko enn de andre reaktorene fordi den bruker det svært giftige og radioaktive stoffet plutonium i tillegg til uran som brensel.

13.01: Å begrave Fukushima-anlegget under sement og sand kan bli siste utvei for å unnga en katastrofal radioaktiv lekkasje, mener japanske ingeniører.

Metoden ble brukt ved Tsjernobyl-ulykken i 1986, den hittil mest alvorlige atomkraftulykken i verden.

12.53: Statsminister i Japan, Naoto Kan sier ifølge AFP at landet vil reise seg igjen etter tragedien forårsaket av jordskjelvet og tsunamien forrige fredag.

– Vi vil nok en gang gjenoppbygge Japan, sier Kan.

Japan Earthquake

En kvinne tørker støv og skitt av et fotoalbum hun fant igjen da hun returnerte til landsbyen sin Tanohata, etter jordskjelvet og tsunamiens ødeleggelser.

Foto: Ap

11.38: Serbia sier de vil donere en million dollar, rundt 5,6 millioner kroner til Japan.

11.11: Flere IAEA-ansatte er sendt til Japan for å bidra i arbeidet med å håndtere atomkrisen, og for å forbedre informasjonsflyten.

11.08: IAEA holder pressekonferanse i Tokyo etter å ha høynet sikkerhetsnivået ved Fukushima-kraftverket fra fire til fem.

– Det enkelte land er ansvarlig for sikkerheten ved sine atomkraftverk. Vi er et rådgivingsorgan, og ingen «atom-vakthund» - slik vi ofte blir omtalt som i mediene, sier IAEA-sjef Yukiya Amano.

Den finske regjeringen flytter ambassaden fra Tokyo til Hiroshima.

10.07: Japans atomsikkerhetsbyrå hever atomtrusselnivået ved Fukushima-kjernekrafverket fra nivå fire til fem. Det gjør de for å være i tråd med internasjonale retningslinjer. Dermed ligger alvorlighetsgraden ved ulykken bare to nivå under Tsjernobyl-ulykken i 1986, som ble vurdert til alvorlighetsgrad 7 på skalaen fra 1 til 7.

09.54: Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) opplyser at de skal ta nye målinger av stråleverdier fredag.

09.09: Tepco, selskapet som eier kjernekraftverket Fukushima Daiichi, sier at jobben med å koble kabelen til pumpene til reaktorene tidligst vil være ferdig lørdag morgen. Det vil se sent fredag kveld norsk tid. Det melder den japanske TV-kanalen NHK World.

08.32: Nissan Motor sier de vil undersøke alle biler produsert i Japan for radioaktivt avfall.

08.05: Styreleder for USAs atomsikkerhetsmyndighet (NRC), Gregory Jaczko sier at det kan ta flere uker å kjøle ned reaktorene.

Reaktor nummer tre Fukushima Japan

Slik ser reaktor nummer tre ut ved Fukushima-kraftverket i Japan.

Foto: Ap

07.30: G7 vil legge begrensning på valutaen Yen for å stabilisere markedene.

07.18: Japan holder et minutts stillhet én uke etter katastrofen som rammet landet. Vet overlevelsessenter i Yamada sto hundrevis av folk sammen med bøyde hoder. Mange av dem hadde på seg tykke frakker og munnbind, mens noen tørket tårene, viser TV-bilder.

07.15: Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) ber japanske myndigheter om mer detaljert informasjon om reaktorene ved Fukushima-kjernekraftverket.

07.10: Brannbiler forsøker nok en gang å spyle reaktorene med kaldt vann for å kjøle ned reaktorene.

Les alt om gårsdagen i Japan her

Video Problemene i kø i Fukishima

Se video om hva som har gått galt ved Fukushima-kjernekraftverket. Reporter: Martin Fjørtoft

10.43:

SISTE NYTT

Siste nytt