Hopp til innhold

French håper på full frifinnelse

Drapstiltalte Joshua French håper i det lengste at han og kameraten Tjostolv Moland blir frifunnet når dommen faller i Kisangani i formiddag.

Joshua French (og Tjostolv Moland) i Kisangani

I formiddag er det ventet at nordmenne Joshua French og Tjostolv Moland får dommen i Kisangani.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

De to nordmennene sitter nå på cella og forbereder seg mentalt på å motta dommen i spionasje- og drapssaken senere i formiddag.

Aktoratet mener fortsatt at Joshua French og Tjostolv Moland har gjort seg skyldig i drap, drapsforsøk ran og spionasje, og har lagt ned påstand om dødsstraff og et erstatningskrav på 30 millioner kroner.

Håper på frifinnelse

Moland har tidligere sagt at han har liten tro på et nytt utfallet denne gangen. På cella er det en viss optimisme å spore hos Joshua French:

– Jeg tror dommen vi kan se fram til kommer i høyeste grad til å være politisk. Det kommer litt an på hva de vil fra Kinshasa. Rent personlig så håper vi bare at de følger sin egen lov, det betyr frifinnelse på alle punkter, sier French til NRK.

Video Tror på full frifinnelse

NETT-TV: Joshua French håper på full frifinnelse i dag.

Nordmennenes norsk juridiske rådgiver, avokat Morten Furuholmen, vil ikke være til stede når dommen faller i bakgården på militærtribunalet i dag.
Men han har tidligere sagt at han tror retten i det minste vil droppe spionasjeanklagene mot de to, en teori French deler.

– Det er veldig vanskelig å forutse hva som kommer til å skje, men det mest sannsynlige som de ville frafalt er vel kanskje spionasjen. Det ville gjort det politisk lettere i Kinshasa i forhold til utlevering til Norge, sier French.

Se Dag Bredvei i Kongo

Video Dag Bredvei i Kongo

Norge klar for utlevering

French og Moland har sittet fengslet i Kisangani i over ett år, etter at de i fjor ble pågrepet, mistenkt for drapet på sjåføren deres Abedi Kasongo.

Nordmennene har i senere tid også blitt anklaget for å ha drevet spionasje for den norske stat.

Når dommen nå omsider faller, er det lite trolig at de tiltalte kommer til å anke den videre. Dermed kan også prosessen med å få dem utlevert til en eventuell soning i Norge igangsettes.

– Vi må vente på en rettskraftig dom. Norske myndigheter er innstilt på å igangsette samtaler om utlevering så snart denne foreligger, sa kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet Kjetil Elsebutangen til NRK.no i går.

SISTE NYTT

Siste nytt