NRK Meny
Normal

Snart sluttstrek for Kongo-saken

Torsdag får Joshua French og Tjostolv Moland etter planen dommen fra militærtribunalet i Kisangani.

Tjostolv Moland og Joshua French ser på mens aktor tegner og forklarer.

Torsdag er trolig siste ord sagt i saken mot Tjostolv Moland og Joshua French i Kisangani.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Domsavsigelsen var egentlig ventet i morgen, men fredag i forrige uke ble det klart at den blir utsatt én dag .

Militærtribunalet i Kisangani brukte en knapp uke på den siste runden av rettssaken, etter at høyesterett i Kinshasa avviste den opprinnelige dommen og sendte saken tilbake.

Aktoratet mener fortsatt at Joshua French og Tjostolv Moland har gjort seg skyldig i drap, drapsforsøk ran og spionasje, og har lagt ned påstand om dødsstraff og et erstatningskrav på 30 millioner kroner.

Anker trolig ikke

Det er over ett år siden Moland og French ble arrestert i det afrikanske landet. I to rettsinstanser har de to nordmennene blitt dømt til døden.

Om dødsdommen opprettholdes torsdag, er det lite trolig at de to vil anke saken videre. Både advokat Morten Furuholmen og de to nordmennene har tidligere signalisert at det ikke blir aktuelt å anke en ny dom.

– Hvis man nå får et resultat som er noe bedre enn forrige gang så bør vi kanskje sette sluttstrek. Vi må få diplomatiet i gang og få løst denne saken så fort som mulig, sa Furuholmen til NRK før rettssaken 25. mai i år.

Velger de å avstå fra å anke, kan også prosessen med å få dem utlevert til Norge settes i gang. Det avhenger også av at motparten ikke anker en eventuell dom.

– Vi må vente på en rettskraftig dom. Norske myndigheter er innstilt på å igangsette samtaler om utlevering så snart denne foreligger, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet Kjetil Elsebutangen til NRK.no

Dom under åpen himmel

Den siste rettsrunden har vært preget av krangel om penger og lokaler.

Militærtribunalet ble nektet å bruke bygningen hvor de to første rettsrundene foregikk, siden eieren av bygget ikke fikk betalt husleie. Denne gangen ble de også fratatt mikrofonen og høyttalerutstyret fordi leien ikke var betalt.

Det nye lokalet som ble tatt i bruk under denne rettsrunden, er i tillegg opptatt på torsdag siden det skal arrangeres en konsert med den kongolesiske artisten Baloji, meldte VG i går.

Rettslokalet hos militærtribunalet i Kisangani

I dette rommet ved militærtribunalet i Kisangani kan nordmennene få dommen.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

I går kveld kunne samme avis melde at Moland og French nå etter alle sannsynlighet vil få forkynt dommen i en garasje eller i bakgården som er tilknyttet militærtribunalet i Kisangani.

Advokatene blir hjemme

Når dommen faller i morgen vil Utenriksdepartementet være representert med en ambassadesekretær fra Angola. Torstein Vangen lander trolig i Kisangani i løpet av kvelden, får NRK opplyst fra UD.

Men verken advokat Marius Dietrichson eller Morten Furuholmen som har vært juridiske rådgivere for French og Moland kommer til å være tilstede i Kisangani denne gangen.

– Det har ikke vært vurdert denne gangen, sier Dietrichson til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt