Hopp til innhold

Skuffet Clegg: Holdt ikke helt inn

Vagkampens store stjerne Liberaldemokratenes Nick Clegg vant lett sitt eget sete, men tapte det store valget.

Video Nick Clegg taler

Totalt sett var valget en skuffelse for partiet som i år endelig var spådd å kunne knuse toparti-systemet i Storbritannia etter oppløftende meningsmålinger.

Men allerede da valgdagsmålingen kom klokken 23 i går kveld, kom varselet om at det ikke ble noen revolusjon i britisk politikk. Liberaldemokratene var spådd å kunne få rundt 80 seter - noe som er maksimalt for det tredje største partiet med den nåværende valgordningen.

På de beste målingene lå de likt eller foran Labour.

- Det har vært en skuffende kveld vi har ikke oppnådd det vi lå an til, sa Nick Clegg i sin takketale til velgerne - etter at han eget sete var sikret.

Clegg holdt sitt sete i valgkretsen Sheffield Hallam med 27.324 stemmer, noe som er 7 prosent høyere enn i 2005.

- Jeg har dessverre vært mindre tilstede i min egen valgkrets under valgkampen enn jeg skulle ønske, men jeg håper dere skjønner årsaken, sa Clegg til latter.

Han takket sin stedfortreder for godt utført arbeid, gitt at seiersmarginen ble større enn før.

Skuffet på nasjonalt plan

Men verken han eller kona Miriam kunne skjule sin skuffelse. Clegg maktet gjennom sine solide opptredener i de historiske TV-debattene, å stå frem som et solid alternativ til de to store. Men det holdt ikke helt inn.

4 av 10 velgere hadde i går morges ikke bestemt seg, erfaringene viser at velgerne da på valgdagen gjerne dumper ned på ett av de to store partiene. Så skjedde også i år.

- Men jeg håper at optimismen og håpet vi klarte å skape i valgkampen, engasjerte mange velgere selv om de ikke endte opp med å stemme på Liberaldemokratene, sa Clegg.

Valgskandale

Det første han imidlertid la vekt på, var de mange velgerne som ikke fikk stemt.

- Jeg deler frustrasjonen med de mange som ble rammet, sa Clegg.

- Spesielt mange unge, som stod i kø i opptil 1,5 time uten å få avlegge sin stemme, har rett til å være opprørt.

- Dette må aldri aldri skje igjen i vårt demokrati, sa Clegg og varslet at han vil presse på for å granske hva som skjedde flere steder i landet.

Sitter med nøkkelen

Likevel, Liberaldemokratene, ser ut til å sitte på makten, og bestemme hvem som får nøklene til No. 10 Downing Street.

For slik det nå ligger an, vil både Labour og Tory være avhengig av Liberaldemokratene for å kunne styre i mindretall.

Clegg oppfordret de to store partiene til å tenke seg om og ikke erklære en forhastet valgseier - så lenge resultater er så jevnt og uavklart.

Adressaten var trolig De konservative og David Cameron som har sagt at han vil utfordre sedvanen med at den sittende statsministeren får regjeringsoppdraget først ved jevnt valgresultat.

- Det er bedre at vi tar oss litt tid, slik at folket får den beste regjeringen de trenger og fortjener i disse dårlige tidene, sa Clegg.

- Alle, inkludert meg selv må få seg litt søvn, avvente det endelige resultatet og så kanv vi begynne å tenke.

Det spekuleres allerede nå om begge eller ett av partiene vil tilby Liberaldemokratene plass i en koalisjonsregjering - noe som vil være helt nytt i Stobritannia.

Forrige gang tilbudet kom, var til Cleggs partifeller i 1974. Men forhandlingene mellom de konservative og de liberale brøt sammen - fordi de liberale krevde en valgreform som ikke favoriserer de store i så urimelig grad som nå. Clegg har det samme absolutte kravet - 36 år etter.

En annen utgang er en støtteavtale mellom Liberaldemokratene og en mindretallsregjering.

Clegg uttalte før valgnatten at hvis Liberaldemokratene får en nøkkelrollehan vil han forholde seg først til det partiet som blir størst i valget, for å respektere velgerne mening.

- Hvis Labour tar opp telefonrøret og lokker med samarbeid, må han spise i seg de ordene - noe han garantert får høre igjen, mente BBCs eksperter.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt