Hopp til innhold

-Tør vi stemme på Nick Clegg?

Skuffede Labour-velgere lurer nå på om de skal stemme på Nick Clegg og Liberaldemokratene. Spørsmålet er om de virkelig tør - og hva det fører til.

Nick Clegg

Liberaldemokratenes leder Nick Clegg forsøker å overbevise velgeren om at deres stemme ikke er bortkastet hvis de i år stemmer liberaldemokratisk.

Foto: GARETH FULLER / Ap

Med sin skotske arbeiderklassebakgrunn, har pensjonist Hugh MacPherson i London, i hele sitt liv stemt Labour.

Men nå er han lut lei av partiet og alt det står for av triksing og fiksing, lei av at partipampene beriker seg selv og ikke ser ut til å få gjennomført reformene og alle de fagre løftene fra den gang de kom til makten i for 13 år siden under navnet «New Labour».

Mary og Hugh MacPherson

Mary og Hugh MacPherson er som mange Labour-velgere, lei Labour.

Foto: Kari-Grethe Alstad / NRK

MacPherson vil ikke være hjemmesitter på valgdagen, men han klarer bare ikke å bestemme seg.

- Jeg har mest lyst til å stemme for Nick Clegg og Liberaldemokratene, men da frykter jeg at vi istedet kommer til å få en samarbeidsregjering med de konservatives David Cameron som statsminister, det verste av alle alternativer, sier Hugh Mac Pherson til NRK.

Det er nemlig mye som tyder på at Nick Clegg i tilfelle av et «vippende parlament», der ikke noe parti får rent flertall, vil vende seg til de konservative dersom det blir naturlig å inngå en koalisjon etter valget.

Og det er det aller siste Hugh ønsker seg. Han frykter blant annet de store kuttene Cameron ønsker å gjøre i offentlige utgifter.

Går for Clegg

Hans kone Mary velger å ikke se så innviklet på det. Hun har bestemt seg for å stemme liberaldemokratisk for å sikre Nick Clegg størst mulig innflytelse i det nye parlamentet.

- Da kan vi i det minste være med på å redusere David Camerons innflytelse, sier Mary MachPherson.

Hun har som mange andre briter latt seg imponere av den unge dynamiske Nick Clegg, ikke minst gjennom de store TV-debattene de siste par ukene. Det er mange som nå kaller ham Storbritannias Obama.

- Et friskt pust, mener Mary og vil belønne ham med sin stemme.

Skal - skal ikke?

Flere velgere tenker som ektepartet MacPherson. Fire av ti har fortsatt ikke bestemt seg. Mange har lyst til å stemme liberaldemokratisk.

En måling i The Guardian viser at kun 65 prosent av Labour-velgerne fra 2005 har tenkt å stemme på partiet i år. Lojaliteten til det konservative partiet er 85 prosent.

19 prosent av Labours 2005-velgere sier de vil gå til Liberaldemokratene, i likhet med Mary MacPherson. 12 prosent sier de vil stemme på den konservative representanten i valgkresten.

Andre lurer på om en stemme til Liberaldemokratene blir det samme som en stemme til søppelbøtta.

Rundt 100 av 650 valgkretser er såkalt marginale - det vil si at det skiller svært få stemmer mellom den som vinner og de som taper. Systemet med enmanns-valgkretser gjør at den kandidaten som får flest stemmer også vinner det setet i parlamentet som valgkretsen representerer. De andre kandidatene får ingenting.

Systemet har i alle år favorisert de to store partiene. Liberaldemokratene som har mange velgere spredd over hele landet, aldri har fått den uttellingen i mandater i forhold til samlet oppslutning - slik det ville gjort ved forholdsvalg.

Mens statsminister Gordon Brown bønnfaller alle tidligere labourvelgere om å gi sin stemme til partiet også ved dette parlamentsvalget, er det stadig flere av de tradisjonelle labourtilhengerne som har begynt å se på muligehetene for å stemme taktisk.

Labour-velgere kalkulerer med at en stemme for Liberaldeomkratene kan være en negativ stemme for Det konservative partiet, i et forsøk på å hindre at David Cameron blir statsminister eller i hvertfall at han blir en svekket statsminister.

For målingen i The Guardian viser at velgere ikke tror på en Labour-seier. Bare 12 prosent av de spurte tror Labour vinner valget. 36 prosent mener de konservative vil vinne, mens 43 prosent tror på et vippende parlament uten en klar vinner.

Blant Labour-velgerne tror størsteparten enten på en konservativ seier eller i beste fall et vippe-parlament.

Derfor når det går mot en situasjon der ingen av partiene ser ut til å få rent flertall, stemmer man ikke for det partiet man liker best, men for det man misliker minst.

Labour tenker taktikk

Blant dem son tenker slik nå er også flere av Gordon Browns nære medarbeidere.

En av dem er undervisningsminister Ed Balls. Som alle andre statsråder i den britiske regjeringen er han også medlem av parlamentet.

Ed Balls

Undervisningsminister Ed Balls står i fare for å miste plassen.

Foto: Lefteris Pitarakis / Scanpix/AP

Nå er han truet av den konservative kandidaten i valgkretsen sin og tror at det eneste som kan hindre at seieren går til de konservative, er at flest mulig stemmer for den liberaldemokratiske kandidaten.

Selv om statsminister Gordon Brown nå omsider har innrømmet det alle andre lenge har sett på som en sannsynlighet, nemlig at han kan komme til å tape valget, er statsministeren klar i spørsmålet om taktisk votering.

- Nei, jeg ønsker at folk skal stemme på Labour, jeg ønsker en Labour-flertallsregjering, sier Brown.

Også Browns forgjenger, Tony Blair, advarer kraftig mot taktisk stemmegivning - selv om dette ikke er noe nytt i Storbritannia.

I et intervju med avisen The Guardian oppfordrer han alle laboursympatisører innstendig til å stemme utfra sin overbevisning, og ikke tenke taktikk når de går til stemmeurnene.

- Folk bør følge sine innstinkter. Det er enkelt: stem for partiert du tror på. Tror du på Liberaldemokratenes politikk, stem på dem. Hvis ikke, la det være, stem på Labour! sier Tony Blair.

Som sier han er sikker på at Labour kommer til å vinne valget. Han virker sikrere enn statsministeren på akkurat det.

SISTE NYTT

Siste nytt