NRK Meny
Normal

Labour-regjering med ny sjef?

Statsminister Gordon Brown kom i formiddag tilbake til No. 10 Downing Street - men det kan være at hans egne bestiller flyttebil for ham - for å berge en Labour-regjering.

Gordon Brown

Gordon Brown kom til London igjen i dag morges fra Kirkaldy i Skottland.

Foto: Cathal Mcnaughton / Scanpix/Reuters

- Valgresultatet viser ingen klart flertall for noe parti. Det er min plikt som statsminister å se til at vi har en sterk regjering.

- Derfor har jeg satt i gang embedsverket med å legge til rette for samtaler og forhandlinger, slik at vi løser denne situasjonen, sa statsminister Gordon Brown i en erklæring ulike før klokken 11.30 i formiddag.

Statsministeren understreket at dette gjelder alle partier, som vil være involvert i å få på plass en regjering, og at embetsverket handler i tråd med oppsatt plan.

Valgresultatene viser at ingen av de store partiene har klart flertall alene, og at det har oppstått et såkalt vippeparlament.

Avviser ikke samarbeid

Ifølge rapporter fra i natt, vil statsminister Gordon Brown til å forsøke å danne regjering skulle det oppstå en uavklart situasjon - selv om De konservative er blitt største parti.

Både BBC og Press Association skal ha informasjonen fra kilder i Downing Street.

Brown selv ville verken bekreftet eller avise dette da han like etter klokken 3 i natt kom ut fra en seiersfest i valgkretsen Kircaldy and Cowdenbeath i Skottland.

- Det har vært en lang natt, takk for nå, var svaret han hadde til pressen.

Det kom også bare et smil da han ble spurt om han nå kom til å ringe Nick Clegg i løpet av morgenen.

Da Brown tidlig i formiddag ankom London, gikk han rett ut av bilen og inn den berømte døren i Downing Strett uten å ytre så mye som knyst til journalistene, som forsøkte å spørre om han kom til å gå av som statsminister.

Avtaler på gang

Men handelsminister Peter Mandelson, en av Browns nærmeste medarbeidere og med kallenavnet «Mørkets fyrste» for sine evner til å trikse og mikse og inngå avtaler på bakrommet, ga også hint om at Labour er villig til å inngå en avtale med Liberaldemokratene for å fortsette i regjering.

Peter Mandelson

Peter Mandelson

Foto: LUKE MACGREGOR / Reuters

- Vi må vente på det endelig valgresultatet før vi gjør noe og man begynner å inngå avtaler. Deretter må vi rolig og ansvarlig diskutere gjennom dagen og kanskje helgen, sa Mandelson til BBC i formddag.

- Fordi vi nå har fått et vippeparlament, kan kombinasjonen av flere partier eller ulike mindretallsregjeringer være aktuelle, fortsatte han.

Handelsministeren vedgikk at velgerne har stemt for en endring.

- Men de gav ikke noe klart signal om hvilken endring de ønsker, gitt at vi har fått et uavklart parlament, sa han.

Han forsvarte med det Labour kan bli sittende med regjeringsmakten - til tross for at mange velgere vraket dem i skuffelse.

Clegg vil ikke ha Brown

Liberaldemokratenes leder Nick Clegg, som nå sitter med forhandlingsmakten både mot høyre og venstre, har tidligere uttalt at han ikke ser for seg Brown som statsminister i en regjering sammen med Liberaldemokratene.

På spørsmål om dette fra BBC, svarte Mandelson diffust. Men han benektet ikke at tanker om et internt statsministerbytte ikke er tenkt.

- Dette er det for tidlig å si noe om. Men situasjonen kan selvsagt åpne for det, svarte Mandelson flytende.

Han er kjent for å være en av de råeste, men også beste strategene i britisk politikk.

Til Sky News tidligere på natten svarte han at Labour «selvsagt er forberedt på å vurdere en slik løsning».

Dette kan signalisere at Browns dager som statsminister er talte - og at han kommer til å bli felt av signe egne i bytte mot fortsatt regjeringsmakt.

Trenger flere venner

Sentrum-venstre-partiet Labour og sentrumspartiet Liberaldemokratene blir sett på som mer naturlige samarbeidspartnere enn De konservative og Liberaldemokratene.

Mens selv om en avtale mellom Labour og Liberaldemokratene skulle bli inngått, vil de ikke få nok stemmer til sammen for å danne en flertallsregjering, Labour ligger i øyeblikket an til å få 262 stemmer. Liberaldemokratene 55.

De vil derfor også sammen være avhenge av støtte fra de mindre partiene som føler større avstand til De konservative.

Nick Clegg bad i dag morges alle partilederne om å ta det med ro og ikke gjøre noe forhastet, som å erklære en valgseier.

- Vi trenger nå å sove samt å avvente det endelige valgresultatet, før vi gjør noe som helst, sa han.

Labour-ministre støtter planen

I forrige uke sa Liberaldemokratenes leder Nick Clegg at hans parti og Labour holdt til «på hver sin side av den progressive tradisjonen i britisk politikk.»

Også energiminister Ed Miliband, en av Browns nærmeste allierte, sa til Sky News at et slikt samarbeid ikke er utenkelig.

– Selvsagt er det en mulighet. Slike samtaler må skje mellom Gordon Brown og Nick Clegg, la Miliband til.

Tidligere minister David Blunkett ønsker er desperat etter en avtale mellom Labour og Liberaldemokratene:

Jeg ser at vi dessverre har tapt valget, men vi må nå samle alle anti-konservative krefter, sa han.

– Hadde øynene til en slagen mann

I Skottland i natt takket Brown alle sine venner, og fortalte at det ikke var noen større privilegium enn å tjene alle han hadde vokst opp sammen med i parlamentet.

– Jeg er stolt av å bli valg sju ganger på rad av de som kjenner meg best, sa Brown da han takket velgerne i Kircaldy and Cowdenbeath.

Brown er gjenvalgt med god margin, og fikk 29.559 stemmer i valgkretsen sin i Skottland, opp 6,4 prosentpoeng fra valget i 2005 til en oppslutning på 64,5 prosent nå.

BBC-ekspert Nick Robinson mente at Browns øyne tilhørte de hos en slagen mann da han kom med sin seierstale, og fikk støtte av BBCs programleder David Dimbleby, som mente at Brown i talen hørtes ut som om han oppsummerte sin karriere som Labour-leder.

Brown lovet i talen å «spille sin rolle» for å sikre en stabil regjering, men utdypet ikke hva det ville si i praksis.

Men han gikk langt i å love valgreformen Liberaldemokratene har kjempet for i flere tiår - og som de har satt som krav for et mulig samarbeid.

Resultater fra valget i Storbritannia 2010

Parti

Seter

+/-

Prosent

Labour

258

- 91

 29,0

Conservative

304

+ 97

 36,1

Liberal Democrat

57

- 5

 23,0

Democratic Unionist Party

8

- 1

0,6

Scottish National Party

6

0

1,7

Sinn Fein

5

0

0,6

Plaid Cymru

3

+ 1

0,6

SDLP

3

0

0,4

Green

1

+ 1

1,0

Alliance Party

1

+ 1

0,2

Øvrige andre 

1

0

1,1

Sist oppdatert: 10 .mai 2010

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt