Hopp til innhold

Kripos sender et team til Kongo

Et etterforskerteam fra Kripos reiser ned til Kongo etter ønske fra landets myndigheter, for å gjøre egne undersøkelser på dødsfallet til Tjostolv Moland.

French og Moland i Kisangani

Tjostolv Moland ble funnet død på cellen, som han delte med Joshua French søndag morgen.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

«Kongolesiske myndigheter har bedt om norsk bistand for å klarlegge omstendighetene rundt dødsfallet av Tjostolv Moland. Kripos sender i den forbindelse et team for å bistå obduksjonen i Kongo», opplyser Kripos i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

– Vi sender et team bestående av fire personer med rettsmedisinsk og etterforskningstaktisk kompetanse, sier politiadvokat Per Zimmer i Kripos til NRK.

Temaet skal bistå i obduksjonen av Moland og gjør nå praktiske forberedelser for å reise ned til Kongo. Kripos håper å få sendt ned mannskapet i løpet av det neste døgnet, men kan ikke si noe om hva man forventer av undersøkelsene i Kongo.

– Vi har moderate forventninger til hva vi får utført der nede, men målet er å avklare alle omstendighetene rundt dødsfallet, sier Zimmer.

– Vi er positive til henvendelsen fra myndighetene i Kongo. Dette bidrar til å styrke det internasjonale samarbeidet, og vil forhåpentligvis bringe klarhet rundt omstendighetene rundt dødsfallet, sier Zimmer.

– Ansett som et mistenkelig dødsfall

Tjostolv Moland ble søndag morgen funnet død på cellen han delte med Joshua French. Omstendighetene rundt dødsfallet er foreløpig uklare.

– Vi anser det som et mistenkelig dødsfall, fordi dødsårsaken ikke er avklart. Hadde dette skjedd i Norge, i et norsk fengselcelle, ville det også være naturlig å iversette nærmere undersøkelser, sier Zimmer til NRK.

– Når man finner en person uventet omkommet i en fengselcelle, ville man i Norge også gjort undersøkelser. Det er ikke dramatisk i seg selv, sier utenriksminister Espen Barth Eide til NRK.

– French var den siste som så Moland

Advokat Hans Marius Graasvold sier at mediene i Kongo ser på French som mistenkt i saken.

French har vært i tre avhør siden Molands død, og har sagt at han sov på cellen da Moland døde. Han avviser gjennom sin advokat overfor NRK at han har noe med vennens dødsfall å gjøre.

– Vi ser frem til å få svar på obduksjonen, og håper at den gir svar på hva som endelig har skjedd, og at vi så fort som mulig etter det kan fortsette arbeidet med å få French hjem, sier advokat Hans Marius Graasvold.

Politiadvokat Per Zimmer sier til NRK at Kripos ikke har ingen mistenkte i forbindelse med dødsfallet til Moland.

NRK har snakket med journalisten Saleh Mwanamilongo som jobber for Associated Press i Kongo. Han har nettopp intervjuet general Munkuto Kiyana Tim i Kongo.

Ifølge Tim er French ikke er formelt mistenkt i saken, men at det er rutine at myndighetene avhører personen som sist snakket med avdøde.

– Godt samarbeid

Utenriksminister Espen Barth Eide sier til NRK at norske myndigheter samarbeider godt med kongolesiske myndigheter tirsdag.

– Det er pågående samtaler hele tiden. Akkurat i dag er det et godt og konstruktivt samarbeid i Kinshasa mellom våre utsendinger og kongolesiske myndigheter når det gjelder forholdene rundt Moland, sier Eide til NRK.

Fokuset for samtalene er hva som skal skje med Molands båre, og hvor fort båren kan sendes hjem til Norge.

Dømt for drap

Tjostolv Moland er fra Vegårdshei i Aust-Agder fylke. Han ble 32 år gammel. De to nordmennene er dømt for drap på en mann de hadde leid inn som sjåfør. De ble dømt til døden for drapet, selv om de hele tiden bedyret sin uskyld.

NRK var ved flere anledninger i Kisangani og laget reportasjer om de elendige soningsforholdene de to nordmennene levde under.

Norge har lenge forsøkt å få de to norske statsborgerne utlevert fra Kongo, men dette har drøyd ut.

SISTE NYTT

Siste nytt