Kripos skal til Kongo for å bistå i Moland-saken

Kripos skal ifølge utenriksminister Espen Barth Eide reise til Kongo for å delta i obduksjonen av Tjostolv Moland.

Tjostolv Moland og Joshua French

Tjostolv Moland og Joshua French har sittet i fengsel i Kongo i fire og et halvt år. Moland ble søndag morgen funnet død på cellen han delte med Joshua French

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Det har vært et ønske om obduksjon, og at Norge deltar. Det er vi nå enige om med Kongos myndigheter. Kripos er innstilt på å reise ned raskt for å bidra til det, sier utenriksminister Espen Barth Eide til Aftenposten.

Eide sier til NRK at de samarbeider godt med kongolesiske myndigheter tirsdag.

– Det er pågående samtaler hele tiden. Akkurat i dag er det et godt og konstruktivt samarbeid i Kinshasa mellom våre utsendinger og kongolesiske myndigheter når det gjelder forholdene rundt Moland, sier Eide til NRK.

Eide sier at fokuset tirsdag er Molands båre – hva som skjer med den, og hvor fort båren kan sendes hjem.

Til NRK opplyser UD at Kripos reiser ned etter ønske fra Kongo. Der skal de bistå i obduksjonen av Moland. De vil reise ned så snart det lar seg gjøre.

Når det gjelder Joshua French sier Eide at UD har forsterket henstilling om et raskt svar på henvendelsene om benådning eller soningsoverføring

Tilbakeviser kritikk

Utenriksdepartementet (UD) har fått kraftig kritikk fra flere hold for deres håndtering av Kongo-saken.

I en kronikk i Stavanger Aftenblad skriver forfatter Morten Strøksnes at Tjostolv Moland og Joshua French kunne vært overført til soning i Norge dersom UD var villige til å holde tilbake bistandsmidler.

Espen Barth Eide

Utenriksminister Espen Barth Eide.

Foto: NRK

Han viser til at Norge har gitt Kongo 143 millioner kroner i gjeldslette, og en halv milliard kroner til bevaring av den kongolesiske regnskogen.

Eide sier han ikke kan se at noen av de forslagene forfatter Morten Strøksnes foreslår kunne ha bidratt til å løse denne saken.

– Det å redde regnskogen i Kongo, er ikke av hensyn til Kongo, men verdens klima. Jeg kan ikke skjønne at vi skal bruke det i denne sammenhengen, sier Eide.

Eide sier også at det vil være meningsløst hvis Norge skal holde tilbake støtte til folk som hjelper voldtatte kvinner i Kongo.

– Det ville være en veldig dårlig respons. Kritikken virker ikke veldig informert, sier Eide.

Tjostolv Moland ble søndag morgen funnet død på cellen han delte med Joshua French. Omstendighetene rundt dødsfallet er foreløpig uklare.

SISTE NYTT

Siste nytt