Hopp til innhold

LO krever Bangladesh-tiltak av klesgiganter: – Det er ute av kontroll

Alle nordmenn som kjøper billige klær, bør våkne opp, etter at 500 tekstilarbeidere omkom i Bangladesh, mener LO.

– Det LO kan gjøre i sin uttalelse er i samarbeid med norske myndigheter å pålegge internasjonale merkevarene et ansvar for lønns- og arbeidsvilkår for de fabrikkene som produserer for dem.

Syersker på en fabrikk i Dhaka, Bangladesh

KREVER BEDRE ARBEIDSFORHOLD: LO mener arbeidsforholdene for fabrikkarbeiderne i Bangladesh må trygges, og vil ha den internasjonale tekstilindustrien med på laget.

Foto: MUNIR UZ ZAMAN / Afp

Formaningen kommer fra Fellesforbundets kandidat til LOs ledelse, Hans Christian Gabrielsen. Han ber LO-Kongressen kreve mer politisk press for å øke jobbsikkerheten til dem som lager klærne våre.

BAKGRUNN:

– Teko-industrien i Bangladesh er en menneskapt katastrofe. Det viser at hele tekstilbransjen må reguleres strengere. Dessuten må nordmenn våkne opp og slutte å tro at det er normalt å kjøpe tekstilprodukter for femti kroner, sier sier Hans Christian Gabrielsen i Fellesforbundet i LO, som på mandag blir en del av LOs nye ledelse.

50 internasjonale klesmerker involvert

Da Rana Plaza i Dhaka kollapset var over 50 internasjonale klesmerker involvert i produksjonen i fabrikkene. Nærmere 500 mennesker kan være omkommet i kollapsen.

Men det er en menneskeskapt katastrofe og vi som forbrukere av klær og tekstil har også et ansvar, de er for oss disse arbeiderne jobber, mener Gabrielsen.

82 menneske er døde og mange er framleis innestengde etter ein bygningskollaps utanfor Dhaka i Bangladesh.

Bygning kollapset i Bangladesh

Tekstilarbeiderne omkom sist uke da fabrikken de jobbet i raste sammen.
Peggy Hessen Følsvik, også kandidat til LO-ledelsen, sier Handel og Kontor vil støtte Fellesforbundets forslag om mer kontroll og innsyn i en industri mange mener er ute av kontroll:

– Det vil vi gjøre, dette handler om saker som er viktige for våre ansatte og tillitsvalgte innenfor varehandelen, og vi trenger et internasjonalt søkelys på disse forholdene. Så der støtter vi Fellesforbundet, sier Følsvik til NRK.

Saken om uverdige forhold ved tekstilfabrikkene er bare en av mange saker til debatt på LO-Kongressen i dag

LO-ledelsen gjør hva den kan for å unngå ytterliggående vedtak om EØS og pensjonsavtaler under helgens kongress. Tor-Arne Solbakken - som om to dager kan bli ny LO-leder - tok EØS-avtalen i forsvar da han presenterte sekretariatets innstilling til nytt handlingsprogram.

– Industrien er ute av kontroll

BANGLADESH-BUILDING/ Rescue workers carry the remains of a garment worker retrieved from the rubble of the collapsed Rana Plaza building in Savar

OVER 500 DØDE: Tallet på omkomne passerte denne uken 500, og fortsatt er flere savnet.

Foto: ANDREW BIRAJ / Reuters

Fagforbundet fremmet forslag om å ta arbeidslivsspørsmål ut av EØS-avtalen og mange forbund har liknende forslag. Også om pensjoner og om oljeutvinning i nord har det vært debatt i dag.


Forslaget LO-kongressen trolig vedtar om tekstilindustrien lyder slik:

«De siste katastrofene i teko-industrien i Bangladesh og Pakistan, der hundrevis av arbeidere er drept i branner og bygningskollapser er en sterk påminnelse om at industrien er ute av kontroll. De internasjonale merkevarene må pålegges et ansvar for lønns- og arbeidsforhold i de fabrikker som produserer for dem.

De må tilslutte seg flerpartsinitiativet Bangladesh Fire and Building Safety Agreement, som åpner for uavhengige inspeksjoner, skolering av ansatte og en total gjennomgang av sikkerhetsstandardene. De må kontinuerlig være åpne på hvilke fabrikker de kjøper fra og de må når katastrofen inntreffer neste gang umiddelbart kompensere de som er rammet».

Demonstrasjon mot tekstilindustrien i Bangladesh i San Francisco.

RASERI: Bygningskollapsen i Bangladesh forrige uke har vakt sterke reaksjoner verden rundt. Her fra en demonstrasjon i San Fransisco.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp
Ruiner etter bygningskollaps i Bangladesh

RASTE SAMMEN: Fabrikken i Dhaka i Bangladesh raste sammen forrige uke.

Foto: Kevin Frayer / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt