– Da fire generatorer startet opp kollapset bygget

Fire store generatorer i de øverste etasjene av tekstilfabrikken i Bangladesh skal være grunnen til at bygningen kollapset og drepte over 500 mennesker.

Bygning som kollapset i Bangladesh

Det var etter et strømbrudd i forrige uke den store tekstilfabrikken raste sammen og fanget de flere tusen arbeiderne inne i betong og steinmassene.

Foto: ANDREW BIRAJ / Reuters

Det kommer frem i en foreløpig undersøkelse som ledes av landets innenriksdepartement.

Rystelser

– De fire store generatorene, som var i de øverste etasjene, var ikke lovlig satt opp, sier Uddin Khandaker, talsmann for den statlige undersøkelseskommisjonen til nyhetsbyrået AFP, før han fortsatte.

– Da de startet opp igjen etter et strømbrudd, skapte de så store rystelser i bygget, sammen med de mange tusen symaskinene, at bygget kollapset.

Tidligere i dag ble det kjent at dødstallene etter bygningskollapsen er over 500 etter at ytterligere 41 mennesker ble funnet døde i løpet av natten.

Totalt var det rundt 3000 mennesker som jobbet i de fem tekstilfabrikkene i bygningene i Savar like utenfor Dhaka da den raste sammen den 24. april. Til sammen skal 2437 mennesker være berget ut i live, ifølge hæren som koordinerer redningsarbeidet.

Krever handling

Åtte mennesker, inkludert eieren av bygningskomplekset Rana Plaza og fire fabrikkeiere, er arrestert, mistenkt for å ha presset folk til å gå på jobb til tross for at det var avdekket store sprekker i strukturen dagen før.

En kvinne viser frem et bilde av en savnet etter bygningskollapsen i Dhaka

I Dhaka viser en kvinne frem et bilde av en av de mange savnede etter ulykken forrige onsdag. Fortsatt er det mange som ikke er gjort rede for.

Foto: ANDREW BIRAJ / Reuters

Ulykken har også ført til økt fokus på arbeidsforholdene i tekstilindustrien. Blant annet har Tysklands forbunds kansler Angela Merkel kommet på banen og etterlyst et bedre og mer gjennomsiktig system.

– Nå bør Europa samle seg og kreve at klær merkes med hvor de er produsert og hvordan, sa Merkel i dag.

Nest størst

Bangladesh er verdens nest største innen klesindustrien, rett etter Kina.
Den britiske klesprodusenten Primark og spanske Mango har bekreftet at deres produkter ble laget i bygningen.

Italienske Benetton har vedgått at deres klær ble produsert inne i Rana Plaza-bygningen som kollapset, men hevder imidlertid at dette var en engangsbestilling.

I november i fjor brant en tekstilfabrikk ned i nærheten, den gangen døde 111 mennesker.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt