Hopp til innhold

– Den største faren er at Nord-Korea feilkalkulerer

Nord-Koreas kunngjøring om at det nå råder krigstilstand mellom Nord- og Sør-Korea kan være ment alvorlig, tror fredsforsker Stein Tønnesson.

nk

FRYKTER FEILSKJÆR: Et feilgrep kan gå dramatiske konsekvenser i det anspente forholdet mellom Nord-Korea og omverdenen, frykter ekspert Stein Tønnesson (innfelt). Her er landets leder Kim Jong-un på vei ut til en forsvarsinstallasjon nær den vestlige sjøgrensen mot nabolandet Sør-Korea.

Foto: Ap/NRK

– Muligheten er veldig sterkt til stede for at dette er ment alvorlig, og Nord-Korea faktisk forbereder seg på å gjennomføre en krigshandling, sier seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO) til NRK.no.

– Fra og med nå hersker det krigstilstand og forholdet til Sør-Korea vil bli håndtert i henhold til dette, het det i kunngjøringen fra Nord-Korea som lørdag morgen ble gjengitt av det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Korea-ekspert Geir Helgesen ved Nordisk Institutt for Asia-studier i København omtaler krigstilstand mellom Nord-Korea og omverdenen for en verstefallssituasjon. Også han peker på faren for misforståelser:

– Så lenge begge parter er oppsatt på å ikke vike en tomme, kan det oppstå feil og miskommunikasjon. Det kan skje en feil på en av sidene, at noen skyter innover motstanderens territorium, et fly går for langt inn eller et skip krysser en imaginær grense partene er uenige om. Det er usannsynlig, men ikke utenkelig, sier Geir Helgesen til NRK.no.

Russland gikk i går ut og karakteriserte utviklingen i det anspente forholdet mellom Nord-Korea og USA som en ond sirkel. Utenriksminister Sergeij Lavrov sa at han frykter situasjonen vil komme ut av kontroll.

– Den aller største bekymringen er at Nord-Korea feilkalkulerer reaksjonene fra Sør-Korea og USA. Sør-Korea har kommet med tydelige uttalelser om at de vil besvare et angrep på linje med det som skjedde i 2010 med å angripe den nordkoreanske kommandolinjen, sier Stein Tønnesson.

Artikkelen fortsetter under bildet.



– Regimet vil falle ved full krig

sør-korea

PÅ VAKT: Sørkoreanske styrker sitter vakt ved grenseområdet Pocheon. Bildet er tatt tidligere denne uken.

Foto: Ap

Tønnesson tror at dersom Nord-Korea virkelig går til konkrete krigshandlinger vil det være snakk om en begrenset handling som ikke utløser mottiltak fra USA eller Sør-Korea.

– Dersom det blir total krig vil det kunne føre til massive ødeleggelser i Sør-Korea, særlig i Seoul, men det vil også føre til at regimet i Nord-Korea vil falle. De er ikke gale i Nord-Korea. De vet at det vil føre til invasjon fra USA og Sør-Korea, og kanskje også fra Kina i nord fordi kineserne vil sikre sine interesser, sier fredsforskeren.

Jeg har prøvd å vri hodet og sette meg inn i hodet til Kim Jong Un og hans rådgivere. Et scenario jeg har sett for meg er at dersom det er sant som de har sagt at de har raketter som er presise nok til å ramme amerikanske mål, vil de kunne gjøre det. Det vil vekke oppsikt i USA. Det vil ikke være snakk om å ramme det amerikanske fastlandet, men de kan ramme stillehavsøya Guam. De kan ikke ramme selve Guam, det vil være for farlig og kunne utløse mottiltak. Det de kan gjøre er å si at de skal skyte en rakett mot et sted i havet like ved Guam og så treffe akkurat der. Det vil være noe av det samme som Kina gjorde overfor Taiwan på 1990-tallet.

Stein Tønnesson om hva Nord-Korea kan gjøre / NRK

Det som for folk flest høres ut som en krigserklæring, er heller et uttrykk for et behov for å vise verbale muskler, mener Korea-ekspert Geir Helgesen.

Geir Helgesen

VISER MUSKLER: – Alle parter viser nå muskler for å posisjonere seg, sier Korea-ekspert Geir Helgesen ved Institutt for Asia-studier i København.

Foto: nias.ku.dk

– Det er selvsagt alvorlig at retorikken blir skrudd opp, at man bruker verre og sterkere begreper, og så videre. Men helt overordnet handler dette om at Nord-Korea nå er frustrerte over å være fordømt over hele verden, og derfor sier opp alle avtaler man har hatt med omverdenen. Men det har aldri vært en fredsavtale med Sør-Korea og USA, bare en våpenhvileavtale. Teknisk sett har disse partene vært i krig med hverandre i 60 år, sier Helgesen til NRK.no.

– Men krigsretorikken er veldig tydelig nå?

– De strammer krigsbegrepet nå, og føler seg voldsomt presset, bruker alle tilgjengelige hjelpemidler for å forsvare sine posisjoner. Men det dreier seg ikke om at krigen nå er uunngåelig, slik internasjonal presse har viderebrakt. Det Kim Jung-un har sagt er at krig nå er vanskelig å unngå med de harde frontene som er oppstått. Det er en vesensforskjell.

– Det kan fremdeles tolkes som en overhengende fare for et utrent øre?

– Når det er vanskelig å unngå noe, er det fremdeles en sjanse for at krig unngås. Å balansere på grensen til krig er en del av Nord-Koreas spisskompetanse. Slik spisskompetanse er lettere å utøve i et autoritært samfunn kan uttale seg på alles vegne, som Nord-Korea. Nå spiller alle med musklene, mens Nord-Korea bruker denne spisskompetansen, sender USA opp bombefly over Sør-Korea for å signalisere at landet er parat, og at Nord-Korea skal være forsiktig, sier Helgesen.

Møte i nasjonalforsamlingen

Stein Tønnesson sier at den mest sannsynlige forklaringen på de sterke ordene fra Pyongyang er at de er til indremedisinsk bruk i Nord-Korea.

– Det skal være et møte i den nordkoreanske nasjonalforsamlingen 1. april. Der er det bebudet forandringer og det er mulig at retorikken nå, er for å samle befolkningen bak lederen Kim Jong Un, sier han.

Det nordkoreanske samfunnet er så lukket at det er vanskelig å vite hvilke forandringer som eventuelt vil bli gjort kjent under møtet i nasjonalforsamlingen.

– Det kan være skifte i maktforholdene i toppen. Kim Jong-un kvittet seg med en sentral militær rådgiver i fjor sommer. Hvis han skal gjøre noe lignende nå kan han sikre seg mer støtte i landet ved at det hersker krigstilstand, sier Tønnesson.

Artikkelen fortsetter under bildet.

USA sendte bombefly

AMERIKANSKE FLY: USA sendte denne uken opp bombefly over Sør-Korea.

Foto: Lee Jung-hun / Ap

– Følger skriptet til far og farfar

Kim Jong-un i militært planleggingsmøte

PLANLEGGER ANGREP: Dette bildet fra Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå skal angivelig vise Kim Jong-un i et møte med Nord-Koreas planer for et angrep på USA på kartene i bakgrunnen.

Foto: KCNA / Reuters

Kim Jung-un ble rasende da USA torsdag sendte to B-2-bombefly på patrulje over Sør-Korea, og fordømte det straks som et ultimatum som «for enhver pris vil fyre opp under en atomkrig på den koreanske halvøyen».

Kort tid etterpå sendte Nord-Koreas KCNA-byrå ut et bilde der Jong-un sitter i det som ser ut til å være et militært planleggingsmøte, der han poserer foran et kart som angivelig viser landets plan for å angripe USA.

– Er dette et forsøk fra Jung-un for å posisjonere seg?

– Jeg tror nok han kun gjør det som står i loggboken etter sin far og bestefar: Når omverdenen fordømmer Nord-Korea, skal man reagere med styrke. Han følger manuskriptet, sier Korea-ekspert Geir Helgesen til NRK.no.

SISTE NYTT

Siste nytt