Nord-Korea: Vi er i krigstilstand

Det råder nå krigstilstand mellom Nord- og Sør-Korea, heter det i en offisiell kunngjøring fra regimet i Pyongyang.

Kim Jong-un i militært planleggingsmøte

Nord-Koreas leder Kim Jong-un skjerper tonen ytterligere overfor Sør-Korea og slår nå fast at det hersker krigstilstand på den koreanske halvøy.

Foto: KCNA / Reuters

– Fra og med nå hersker det krigstilstand og forholdet til Sør-Korea vil bli håndtert i henhold til dette, heter det i kunngjøringen som er gjengitt av det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Teknisk sett har Nord- og Sør-Korea vært i krig siden Koreakrigen på begynnelsen av 1950-tallet. Den endte med en våpenhvile, men det ble aldri undertegnet noen fredsavtale.

Tidligere i måneden kunngjorde regimet i Pyongyang at de opphevet våpenhvileavtalen, i protest mot at at Sør-Korea og USA gjennomførte en felles militærøvelse og mot at FNs sikkerhetsråd skjerpet sanksjonene mot landet.

USA sendte bombefly

Amerikanske bombefly fløy over Sør-Korea i en øvelse tidligere i uken. Dette provoserte Nord-Korea, mens amerikanerne sier det bare en snakk om en rutineøvelse.

Foto: Lee Jung-hun / Ap

– Den langvarige situasjonen der det verken har vært krig eller fred på den koreanske halvøy, er nå endelig over, heter det i lørdagens kunngjøring.

– Washington bør være klar over at i æraen til general Kim Jong-un, den største av alle ledere, er alt annerledes, heter det i en uttalelse på radio i Nord-Korea lørdag morgen.

– Tar truslene alvorlig

Det hvite hus tar truslene alvorlig, men ikke uten en viss skepsis.

– Vi har fått rapporter om nye og lite konstruktive uttalelser fra Nord-Korea. Vi tar disse truslene alvorlig og holder tett kontakt med våre allierte i Sør-Korea, sier Caitlin Hayden, talsmann for det nasjonale sikkerhetsrådet.

Nord-Korea prøvesprengte sin første atombombe i 2006 og er under sterkt internasjonalt press for å avvikle sitt atomvåpenprogram.

Nord-Koreas leder Kim Jong Un beordret tidligere i uka klargjøring av landets strategiske raketter, og det ble kort tid etter meldt om økt aktivitet ved de nordkoreanske rakettbasene.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt