Nord-Korea: Vi er i krigstilstand

Det råder nå krigstilstand mellom Nord- og Sør-Korea, heter det i en offisiell kunngjøring fra regimet i Pyongyang.

Kim Jong-un i militært planleggingsmøte

Nord-Koreas leder Kim Jong-un skjerper tonen ytterligere overfor Sør-Korea og slår nå fast at det hersker krigstilstand på den koreanske halvøy.

Foto: KCNA / Reuters

– Fra og med nå hersker det krigstilstand og forholdet til Sør-Korea vil bli håndtert i henhold til dette, heter det i kunngjøringen som er gjengitt av det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Teknisk sett har Nord- og Sør-Korea vært i krig siden Koreakrigen på begynnelsen av 1950-tallet. Den endte med en våpenhvile, men det ble aldri undertegnet noen fredsavtale.

Tidligere i måneden kunngjorde regimet i Pyongyang at de opphevet våpenhvileavtalen, i protest mot at at Sør-Korea og USA gjennomførte en felles militærøvelse og mot at FNs sikkerhetsråd skjerpet sanksjonene mot landet.

USA sendte bombefly

Amerikanske bombefly fløy over Sør-Korea i en øvelse tidligere i uken. Dette provoserte Nord-Korea, mens amerikanerne sier det bare en snakk om en rutineøvelse.

Foto: Lee Jung-hun / Ap

– Den langvarige situasjonen der det verken har vært krig eller fred på den koreanske halvøy, er nå endelig over, heter det i lørdagens kunngjøring.

– Washington bør være klar over at i æraen til general Kim Jong-un, den største av alle ledere, er alt annerledes, heter det i en uttalelse på radio i Nord-Korea lørdag morgen.

– Tar truslene alvorlig

Det hvite hus tar truslene alvorlig, men ikke uten en viss skepsis.

– Vi har fått rapporter om nye og lite konstruktive uttalelser fra Nord-Korea. Vi tar disse truslene alvorlig og holder tett kontakt med våre allierte i Sør-Korea, sier Caitlin Hayden, talsmann for det nasjonale sikkerhetsrådet.

Nord-Korea prøvesprengte sin første atombombe i 2006 og er under sterkt internasjonalt press for å avvikle sitt atomvåpenprogram.

Nord-Koreas leder Kim Jong Un beordret tidligere i uka klargjøring av landets strategiske raketter, og det ble kort tid etter meldt om økt aktivitet ved de nordkoreanske rakettbasene.

SISTE NYTT

Siste nytt