Hopp til innhold
Oljefondet
Foto: NTB

Oljefondet

Oppsummert

Statens pensjonsfond utland, eller «Oljefondet», skal sikre langsiktig forvaltning av statens petroleumsinntekter. Sjefen er Nicolai Tangen.

  • Oljefondet: Utestenger DN fra konferanse

    Oljefondet kommer ikke til å invitere Dagens Næringsliv (DN) til neste års investorkonferanse, melder Finansavisen.

    Kommunikasjonssjef Line Aaltvedt i Oljefondet hevder at DN skal ha brutt referatforbudet de innførte for foredraget til Ole Andreas Halvorsen, Norges nest rikeste, med en formue på 63 milliarder.

    Referatforbudet ble satt som en premiss for seansen, etter Halvorsens eget ønske.

    Oljefondet mener at DN valgte å indirekte bryte disse reglene. Avisens journalister gikk ut av rommet under foredraget, men skal i etterkant ha spurt publikum hva som ble sagt, for så å skrive et referat.

    – DN dekket seansen gjennom vanlig kildearbeid slik vi dekker andre arrangementer der journalister ikke kan eller får være til stede. Det er ikke første og heller ikke siste gang DN refererer fra møter som er lukket for allmennheten og der det foregår samtaler av offentlig interesse, svarer DN-redaktør Janne Johannessen på utestengelsen til Finansavisen.

  • Oljefondet tjente 1210 milliarder kroner i første kvartal

    Oljefondet hadde en avkastning på 6,3 prosent, tilsvarende 1210 milliarder kroner, i første kvartal i år.

    Det skriver Norges Bank i en pressemelding.

    – Aksjeinvesteringene hadde svært god avkastning i kvartalet, særlig drevet av teknologisektoren, sier nestleder Trond Grande i Norges Bank Investment Management.

    Avkastningen på fondets aksjeinvesteringer var 9,1 prosent, avkastningen på renteinvesteringene var -0,4 prosent, mens investeringer i unotert eiendom fikk en avkastning på -0,5 prosent.

    Avkastningen på unotert infrastruktur for fornybar energi var -11,4 prosent.

    Nicolai Tangen, sjef for oljefondet
    Foto: Anders Tvegård / NRK
  • Regjeringen vil ikke la Oljefondet investere i unoterte aksjer

    Det går frem av Finansdepartementets årlige melding om forvaltningen av Statens pensjonsfond.

    Fondsmeldingen omtaler både Statens pensjonsfond utland, også kjent som Oljefondet, og Statens pensjonsfond Norge.

    – Regjeringen ønsker ikke å åpne for unoterte aksjer nå. Dette er en stor og viktig beslutning, som vi må ta oss tid til å vurdere grundig, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i en pressemelding.

    – Vi ønsker å etablere et uavhengig ekspertråd for SPU, og med innspill fra rådet vil vi få et bedre kunnskapsgrunnlag og en bredere debatt om alle sidene ved investeringer i unoterte aksjer, sier finansministeren.

    Norges Bank har gitt Finansdepartementet råd om at det bør åpnes for investeringer i unoterte aksjer, som en del av den aktive forvaltningen.

    I dag kan SPU investere i unotert eiendom og unotert infrastruktur for fornybar energi, men har ikke generell adgang til å investere i unoterte aksjer.

  • Oljefondet utestenger tre selskaper

    Årsaken er at de driver gruvedrift i et område på Sumatra i Indonesia, der det lever utrydningstruede orangutanger.

    Det er selskapene Astra International og morselskapene Jardine Matheson Holdings og Jardine Cycle & Carriage som nå fjernes fra listen til Statens pensjonsfond utland, kjent som oljefondet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no