Nicolai Tangen
Foto: Nina E. Rangøy / NTB scanpix

Oljefondet

Oppsummert

Statens pensjonsfond utland, eller «Oljefondet», skal sikre langsiktig forvaltning av statens petroleumsinntekter. Oljefondet bestyrer nordmenns felles formue på 12.000 milliarder kroner og ligger under Norges Bank. Sjefen er Nicolai Tangen.

 • Sanner holdt tilbake dokumenter

  Finansminister Jan Tore Sanner ba embetsverket om å holde igjen dokumentene knyttet til den omstridte utredningen av Oljefondets fremtid av hensyn til valgkampinnspurten. Flere medier har begjært innsyn i dokumentene, skriver VG.

  Departementet har nedsatt et nytt utvalgsom skal vurdere hvordan internasjonal politikk, næringsliv og finans kan påvirke styringen av Oljefondet. Både mandatet og valget av NUPI-sjef Ulf Sverdrups habilitet som utvalgsleder, har vakt oppsikt. Sverdrup har tette bånd til oljefondssjef Nicolai Tangen.

  Oljefondet forvalter nordmenns felles formue på 12.000 milliarder kroner og ligger idag under Norges Bank.

 • Tjente halv milliard på tabbe

  En menneskelig feil førte til at Oljefondet kjøpte flere aksjer i et selskap enn planlagt. Men kursen gikk opp og tabben ga avkastning på 582 millioner kroner.

  – Effekten denne gangen var at vi tjente på det. Det kunne like godt skjedd at vi hadde tapt på det, sier nestleder Trond Grande i Oljefondet til NTB.

  Feilen ble omtalt i forbindelse med halvårspresentasjonen i Arendal onsdag, som for øvrig viste at Oljefondet hadde en avkastning på 990 milliarder kroner i andre halvår.

  Grande forklarer feilen slik:

  – Veldig mange av transaksjonene våre er automatiserte, og ingen mennesker er inne og tar i de. Noen er det ikke mulig å automatisere, og da har vi folk som gjør valg. I dette tilfellet er det en manuell feil som medførte at vi kjøpte flere aksjer enn vi hadde planlagt.

 • Sterkt halvår for Oljefondet

  Statens pensjonsfond utland fikk i første halvår 2021 en avkastning på 9,4 prosent, tilsvarende 990 milliarder kroner, opplyser Norges Bank.

  Det er særlig fondets investeringer i aksjer som bidro til veksten, forklarer leder Nicolai Tangen i Norges Bank Investment Management i en pressemelding.

  Det er særlig investeringene innen sektorene energi og finans som gjorde det bra.

  – Investeringene i energiselskapene fikk en avkastning på 19,5 prosent, sier Tangen.

  Også innen helse og teknologi har investeringene gitt en solid avkastning gjennom koronapandemien. Denne oppgangen fortsatte i første halvår. Oljefondets investeringer innen teknologi ga en avkastning på 16,8 prosent.

  – Flere store teknologiselskaper opplevde en fortsatt økning innen digital annonsering, sier Tangen.

  Fondet hadde en verdi på 11 673 milliarder kroner per 30. juni 2021. 72,4 prosent av fondet var investert i aksjer, 25,1 prosent i rentepapirer, 2,4 prosent i unotert eiendom og 0,1 prosent i unotert infrastruktur for fornybar energi.

 • Oljefondet passerte 12 billioner

  Tirsdag ettermiddag passerte Oljefondets markedsverdi for første gang 12.000.000.000.000, eller 12 billioner, kroner, melder E24. Oljefondet har med det økt over 1000 milliarder kroner siden nyttår. Statens pensjonsfond utland administreres av Nicolai Tangen.

  Nicolai Tangen tiltrer som sjef for Oljefondet september 2020.
  Foto: Tony Colli / NBIM

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no