NRK Meny
Oljefondets direktør Yngve Slyngstad
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Oljefondet

Oppsummert

Oljefondets verdier forvaltes av Norges Bank. Langsiktighet og spredning av risiko skal gi finansielt overskudd over tid.

 • Stemte imot lønnspakke til Musk

  Det norske oljefondet stemte imot da aksjonærene i Tesla vedtok en gigantisk lønnspakke til Tesla-gründer Elon Musk. Lønnspakken ble vedtatt onsdag. Oljefondet opplyser at de ikke støtter den opsjonsbaserte avlønningen som ble vedtatt, skriver E24.

 • Kjøpte eiendom for 15 milliarder

  Oljefondets eiendomsavdeling investerte 15 milliarder kroner i unotert eiendom i 2017, det kommer frem i en fersk rapport. Fem av eiendommene ble kjøpt i Japans hovedstad i Tokyo.

 • Oljefondet har stadig våpen-aksjer

  Oljefondet har ikke solgt seg helt ut av atomvåpen-relaterte virksomheter. Oljefondet har store poster i Larsen & Toubro som utvikler et oppskytingssystem for indiske atomvåpen, og Thales som er involvert i Frankrikes modernisering av atomvåpen.

 • Oljefondet får kritikk

  Oljefondet er fortsatt inne i flere store kullselskaper, ifølge flere miljøorganisasjoner. De viser til at fondet har investert rundt 1,4 milliarder kroner i RWE, som eier flere kullkraftverk i Europa. Fondet begynte nedsalg i kraftselskaper i 2016.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no