Hopp til innhold

– Han kommer til å få høre det hvis han svikter

OSLO/DOHA (NRK): I Doha er kravene massive til politikerne om å komme fram til en ambisiøs kilmaavtale. Også fra Norge har det kommet flere unge, som vil være med på å påvirke prosessene.

Bård Vegar Solhjell

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell følges med argusøyne av ungdommer fra hele verden, som har store krav til ham som forhandler under FNs klimamøte i Qatar. Her adresserer han de andre delegatene i en tale under klimaforhandlingene i Doha onsdag.

Foto: Osama Faisal / Ap

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima
Eivind Molde i Doha

Snaut 200 land er nå samlet i Doha til den 18. partskonferansen i FNs klimakonvensjon, som etter planen avsluttes i dag.

Følges med argusøyne

Også til stede er både Natur og Ungdom, Changemaker og Spire. De har klare krav til miljøvernminister Bård Vegar Solhjell, sier Silje Lundberg, leder i Natur og Ungdom.

– Vi legger veldig sterkt press på Bård Vegar, og det er ikke bare vi som gjør det, det har ungdom fra hele verden gjort de siste dagene. Alle har sendt han budskap om hva det er man forventer at han skal gjøre, sier Lundberg, og skyter inn en advarsel.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Natur og Ungdom og Changemaker

Ungdommer frå Spire, Changemaker og Natur og Ungdom har store forventninger til Bård Vegar Solhjell, som sammen med Brasil skal dra i land en ny Kyoto-avtale. Natur og Ungdom-leder Silje Lundberg nr. tre fra høyre.

Foto: Eivind Molde / NRK

– Vi følger med på det han gjør, og hvis han svikter, kommer han til å få høre det.

– Hva er det viktigst at han får til?

– Å sørge for store utslippsreduksjoner, og ambisjoner som i dag mangler i klimaforhandlingene. Vi må sikre at vi ikke koker kloden, og holder oss innenfor to-gradersmålet, sier Lundberg.

– Får ikke avtalen verden trenger før USA og Kina forplikter seg

Solhjell og Brasils klimaminister har ansvaret for å mekle fram en forlengelse av Kyoto-avtalen på klimamøtet. Miljøvernministeren sier han har fått «høre det» allerede fra ungdom over hel verden.

Artikkelen fortsetter under bildet

Ungdom i Doha under klimamøte

Ungdom fra ulike land stiller krav om en ambisiøs avtale når klimakonferansen i Qatar nå går inn i sluttfasen.

Foto: Eivind Molde / NRK

– Jeg får veldig mange meldinger på sosiale medier fra hele verden, sier han til NRK på telefon fra Doha

– Det viktigste vi nå gjør er å prøve å få i stand «Kyoto 2». Det er en avtale der mange av de rike landene tar på seg utslippsforpliktelser fra nå til 2020. Det er viktig fordi vi har store utslipp og må gjøre mye.

Men Solhjell er klar på at Kyoto 2 ikke kan være en endelig avtale for løsning av verdens utslippsproblemer. Et viktig mål med Doha-møtet er å legge grunnlaget for en ny, internasjonal klimaavtale som etter planen skal vedtas i 2015. Frem til da, skal den nye Kyoto-avtalen gjelde. Da må USA og Kina bli en større del av laget.

– Det er klart at vi i årene som kommer vil trenge en ny bred avtale der Kina, USA og India, de store utslippslandene er med, og det vil vi ikke få her i Doha. Vi vil ikke få den avtalen verden virkelig trenger, Selv om «Kyoto 2» vil være viktig, sier Solhjell.

– Det er ingen tvil om at USA og Kinas skepsis til å binde seg til noe er det største problemet for å komme videre med klimaavtalen.

Møte med Kinas miljøvernminister

Onsdag ettermiddag tok Kinas klimaminister Xie Zhenhua kontakt med Bård Vegar Solhjell for å presentere Kinas posisjon under klimaforhandlingene i Doha. Det var et møte som kom overraskende, men som kan være av stor betydning for fremitden.

Artikkelen fortsetter under bildet

Kinas klimaminister Xie Zhenhua og Bård Vegar Solhjell

Kinas klimaminister Xie Zhenhua tok onsdag overraskande kontakt med miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) for å presentere Kinas posisjon under klimaforhandlingane i Doha. Det var et møte Solhjell håper kan legge press på USA.

Foto: Jon Berg / Miljøverndepartementet / NTB scanpix

– Jeg legger stor vekt på møtene med Kinas miljøvernminister de siste to dagene, og håper de vil legge press på USA, sier Solhjell.

Han sier at det nå er spennende at mange U-land sammen med land fra Europa, begynner å få større ambisjoner og mer offensiv klimapolitikk.

– Den mest konstruktive og offensive alliansen her i Doha består av mange europeiske land, mange U-land og noen enkeltland som for eksempel Australia, som prøver å få til noe og vil forplikte seg. De bryter opp et gammelt mønster mellom i-land og u-land.

– Men hvis vi virkelig skal gjøre noe med verdens utslipp så må Kina og USA være en del av det.