Hopp til innhold

Borgerlig seier kan gi rekordmange flerkulturelle

Et godt valg for de fire opposisjonspartiene på Stortinget kan sikre rekordmange flerkulturelle stortingsrepresentanter neste høst.

Raheela Kokab Chaudry og Hadia Tajik i Stortingssalen

Raheela Kokab Chaudry og Hadia Tajik i stortingssalen.

Foto: Håvard Bråstad / NRK

NRK har samlet inn 360 navn på kandidater som kjemper om stortingsplass neste år.

Oversikten viser at det fortsatt er langt igjen til at innvandrere er integrert i topppolitikken, men de borgerlige partiene kan bidra til en betydelig økning fra i dag.

Hadia Tajik er valgt inn på Stortinget, men er i dag kulturminister. Akhtar Chaudhry møter i dag på Stortinget, mens Heikki Holmås er statsråd.

Abid Raja

Abid Raja er nærmest sikret en plass.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Neste periode kan rekordmange bli valgt inn:

  • Abid Raja er toppkandidat for Akershus Venstre og er nærmest sikret stortingsplass.
  • Mazyar Keshvari er foreslått til tredjeplassen for Oslo Frp. Det er en sikker plass, men Keshvari blir utfordret.
  • Dersom Oslo Høyre gjør et godt valg og Mudassar Kapur eller Afshan Rafiq fortsatt står høyt på listen, kan det gi en fast plass. Rafiq er i dag vararepresentant.
  • Himanshu Gulati er nominert på femteplass for Akershus Frp. Det kan holde til stortingsplass.
  • Hadia Tadjik er renominert på en sikker andreplass for Oslo Ap.
  • Buskerud Venstre (Rebekka Borsch) og Aust-Agder SV (Issifou Koanda) har begge innvandrere på førsteplassen. Det skal mye til for at disse partiene får stortingsplass fra disse fylkene.

– Viktig for rekrutteringen

Akhtar Chaudhry er ikke innstilt på Oslo-listen til SV, men utfordrer Heikki Holmås om førsteplassen.

Prableen Kaur er innstilt på en usikker plass, som uansett ikke gir stortingsplass om den rødgrønne regjeringen ikke fortsetter, slik det ligger an til på meningsmålingene nå.

Rundt 13 prosent av befolkningen var innvandrere eller norskfødte med to innvandrerforeldre pr. 1. januar i år. Det er langt igjen til de har 22 av 169 stortingsplasser.

Hør debatt om innvandrere i politikken. Programleder Bjørn Bø:

Minoriteter i rikspolitikken er viktig for å rekruttere nye velgergrupper til valg, sier Jon Rogstad. Han er forskningsleder ved FAFO og forsker på integrering og deltakelse i samfunnet.

– Det vet vi, at det å ha minoritetspolitikere å stemme på, det er viktig for å mobilisere minoriteter til valg, sier Rogstad.

Får kritikk

Rogstad mener oversikten viser at de politiske partiene ikke er kommet lenger enn andre som møter kritikk fra nettopp politikerne.

– Det er jo interessant å se at de ikke er kommet lenger og er tydeligere enda de kritiserer arbeidsgivere over hele landet for at det må gå fortere, de må inkludere flere, de må gjøre dem til ledere, sier han.

Når partiene selv stilles på prøve, slik de gjør i nominasjonsprosessen, så viser det at de har et stykke igjen å gå, mener Rogstad.

– Kanskje det først og fremst viser at dette ikke er så lett. Det er veldig lett med store og fagre ord, men det tar tid å få opp kandidater man tror kan fungere. Der er ikke partiene annerledes enn arbeidsgivere flest, sier han.

De politiske partiene får kritikk fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.

– Dette er uheldig. Norge er et mangfoldig samfunn, og slik nominasjonslistene ser ut nå, gjenspeiles ikke dette. Vi tror at det er viktig at partiene er bevisste at innvandrerne trenger forbilder. Det er anslagsvis 200.000 stemmeberettigede ved stortingsvalget neste år, sier Lisbeth Dalin, som er prosjektleder for valgarbeidet hos direktoratet.

AKTUELT NÅ