Hopp til innhold

Høyre enda høyere på meningsmåling

Høyre ligger an til mer enn å doble stortingsgruppa ved valget om under ett år. Forskjellen mellom blokkene har aldri vært større enn nå.

Erna Solberg kommenterer partibarometeret for november 2012.

Framgang for Høyre i november

I NRKs novembermåling får Høyre en oppslutning på 33,9 prosent.

Det er en økning på 2,4 prosentpoeng fra tilsvarende måling i oktober. Fremgangen fra stortingsvalget i 2009 er på formidable 16,7 prosentpoeng.

Ut å stjele velgere

Og gjett hvor de fleste nye velgerne fra:

Målingen viser at hele 15 prosent av morgendagens Høyre- velgere kommer fra Ap. Det er et paradoks så lenge Jens Stoltenberg (Ap) fortsatt er Norges mest populære statsministerkandidat, noen prosentpoeng foran Høyre-leder Erna Solberg.

Artikkelen fortsetter under NRKs statsministerbarometer:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det er også stor lekkasje fra FrP til Høyre. Én av fire Frp-velgere har nå gått til Høyre.

– Vi henter tilbake en del velgere vi har mistet tidligere. En god del av velgerne som har stemt Frp de to siste valgene kom opprinnelig fra oss, sier Høyre-leder Erna Solberg til NRK.

Forskjellen har aldri vært større

Hun kan også fornøyd konstatere at forskjellen mellom den blå og den rødgrønne blokken aldri har vært større. Dersom det var valg i dag, ville de borgerlige fått 110 mandater, mot de rødgrønnes 59.

Valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo sier det er en spesiell situasjon.

– Høyre og Frp i ferd med å samle et solid flertall alene. Det at begge ligger så høyt er interessant. Vi ser også at Høyre har en usedvanlig høy lojalitet blant tidligere velgere - over 90 prosent. Det er meget, meget høyt, konstaterer Aarda

Men selv om Høyre ifølge målingen får 63 av de borgerlige mandatene, lover Solberg at også de mindre partiene skal få sitt dersom hun blir statsminister.

– Dette er hyggelig for Høyre. Likevel skal vi samarbeide bredt og respektere hverandre. En grunn til at vi er store er nettopp at vi hele tiden har ønsket å samarbeide, tror Solberg.

Valgforsker Bernt Aardal merker seg en solid framgang for de borgerlige partiene.

Bernt Aardal om partibarometeret for november

Alle andre sliter

– I øyeblikket er det kun Høyre som kan være komfortable. Det er de som er suverene. Alle de andre partiene sliter på en eller annen måte, sier politisk kommentator Magnus Takvam i NRK.

Partibarometer november

Parti

Valg -09

Oktober

November

Mandater nå

Mandaterjmf. måling

Ap

35,4

29,1

27,2

64

51

SV

6,2

3,3

4

11

7

Sp

6,2

3,9

3,9

11

1

KrF

5,5

5,5

6

10

11

V

3,9

4,9

3,5

2

2

H

17,2

31,5

33,9

30

63

FrP

22,9

17,8

18,2

41

34

– Målingen viser også usikkerhet rundt FrPs oppslutning. Når det gjelder småpartiene sliter alle unntatt KrF på eller under sperregrensen. Det er blant annet et resultat av at de kommer i skyggen av tvekampen mellom Ap og Høyre, sier Takvam.

Den tvekampen har straffet Ap på flere måter i forhold til Høyre:

  • Partiet har hatt mange negative saker knyttet til seg i det siste, som for eksempel Giske-sakene og et kritisk søkelys rundt ansvaret for beredskap i forkant av 22. juli.
  • Partiet klarer ikke å «selge» budskapet om at Høyre og FrP i regjering vil bli en ytterliggående regjering til tidligere moderate Ap-velgere.
  • Det har også vært rettet kritisk søkelys mot flere forhold rundt regjeringspartner Senterpartiet, blant annet Liv Signe Navarsetes lederstil.

– De moderate tidligere Ap-velgerne kjøper ikke Aps versjon av resultatene av en eventuell blå-blå regjering. Disse velgerne tror ikke Erna Solberg vil føre en ytterliggående politikk, så Ap når dem ikke med dette budskapet, sier Takvam.

Små lyspunkt for de rødgrønne

Men det kan bli vanskelig for Høyre å holde på velgerne helt fram til valget høsten 2013.

– Det kan bli særlig vanskelig for Høyre, siden det framstår som om de har seieren i lomma. De som før har sympatisert med Venstre og KrF kan gå tilbake til egne partier fordi de er redde for en for sterk Høyre-dominans, sier valgforsker Aardal.

Selv om det går dårlig for de rødgrønne om dagen, finnes det også lyspunkter for dem.

– Det er særlig mange usikre blant Ap- og SV-velgerne. Det gir en mulighet til å få dem tilbake. De er ikke tapt for alltid, sier Aardal.

– Dette er for dårlig

Raymond Johansen

Raymond Johansen kan ikke love sine medlemmer annet en hardt arbeid i året som kommer.

Foto: NRK

Aps partisekretær Raymond Johansen er slett ikke fornøyd med tallene han ser.

– Dette er for dårlig for Ap. Det er det ingen tvil om. Hvis denne målingen holder seg, vil det bli Erna som statsminister og Siv som finansminister, og de vil ta Norge i en helt annen retning. Det må vi slåss imot, sier Johansen.

Han lover sine medlemmer mye hardt arbeid i året som kommer.

– Vi må gå ut hver dag for å kjempe om velgernes tillit. Det blir en krevende jobb, men det finnes ingen annen medisin, sier Johansen til NRK.

Han merker seg også at begge de to regjeringspartnerne ligger på sperregrensen. Men Johansen er klar på at Ap ikke skal gå inn og hjelpe SV og Sp.

– Jeg er helt sikker på at de to vet best selv hva som kreves. De har også mye av æren for de gode resultatene vi ser i Norge i dag, sier Johansen.

Partibarometeret for november er gjort mellom 30. oktober og 5. november. Det var 975 respondenter.

AKTUELT NÅ