Hopp til innhold

– Helga kan ikke avskjære menn fra å delta i abortdebatten

Helga Pedersen (Ap) vil ha seg frabedt at priviligerte Høyre-menn «setter seg til doms» over kvinner som velger å abortere bort fostre med Downs syndrom.

bent høie

ABORTLOVEN: Høyres Bent Høie vil stramme inn abortloven, men avviser at han vil tvinge kvinner til å bære fram fostre uten hjerne.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Påstanden kom i en oppheter abort-debatt på Politisk Kvarter på NRK P2 onsdag morgen.

Bakgrunnen er at Høyres programutkast tar til orde for at fosterets helse ikke skal være en selvstendig grunn til å få lov til å ta abort etter 12. uke.

– At en privilegert Høyre-mann som aldri vil havne i den situasjonen, skal sette seg til doms over valgene noen få kvinner i det norske samfunnet tar, det tar jeg avstand fra, sier Pedersen.

– Jeg synes det er spesielt om Helga Pedersen skal avskjære menn fra å være med å diskutere abortloven, svarer Høyres helsepolitiske talsmann Bent Høie.

Steile fronter

De to politiske motstanderne har vært i tottene på hverandre etter at Pedersen gikk hardt ut mot Høyres forslag under trontaledebatten i Stortinget sist uke.

– Høyre vil tvinge kvinner til å bære fram fostre uten hjerne, hevdet Pedersen fra Stortingets talerstol.

Kun timer etterpå leverte Høie en illsint kronikk til NRKs Ytring der han anklaget Pedersen for å løgn og «lav intellektuell redelighet».

Han avviser blankt at Høyres programutkast åpner for at kvinner skal tvinges til å bære fram fostre som er så syke at de vil dø i mors liv eller kort tid etter fødselen.

Frykter sorteringssamfunn

Hensikten er derimot å gjøre det vanskeligere å få abort etter 12. uke dersom fosteret har avvik som Downs syndrom eller ryggmarksbrokk.

Høie mener det er for lett å velge bort barn med funksjonshemninger i dag.

– Det er et stort skritt mot et sorteringssamfunn, hvor egenskapene ved fosteret avgjør abort, sier han til Politisk Kvarter.

I dag er det fri abort fram til 12. uke, mens den gravide må oppfylle visse krav dersom hun ønsker abort fram til 18. uke (se faktaboks).

Ett av disse vilkårene er «at det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkninger under svangerskapet».

Høyre tar til orde for at dette ikke skal være et selvstendig vilkår, men kun legges til grunn dersom kvinnen har en vanskelig livssituasjon, er utsatt for voldtekt eller har dårlig fysisk eller psykisk helse.

– Tvinger kvinner til å trygle

Ifølge Høie innebærer dagens praksis at det i realiteten er fri abort fram til 18. uke for fostre som har funksjonshemninger, mens grensen er 12 uker for friske fostre.

– Og det oppfattes som diskriminerende for de som lever fullferdige liv med Downs syndrom, sier han til Politisk Kvarter.

Men Helga Pedersen frykter Høyres innstramming vil føre til situasjoner der kvinner presses til å lyve eller trygle når de møter i abortnemnda.

– Det vil føre oss inn i en situasjon der vi går bort fra objektive kriterier som handler om fosterets tilstand, til en mer skjønnsbasert tilnærming som vil sette mange kvinner i en uverdig situasjon.

Hun viser til at 43 kvinner tok abort etter 12. uke på bakgrunn av at fosteret hadde Downs syndrom i 2010.

AKTUELT NÅ