Hopp til innhold

– Skaper utrygghet for pasienter

Helse- og sosialombudet i Oslo mener det skaper utrygghet blant pasientene at Oslo universitetssykehus går imot advarsler fra flere helseinstanser om bruk av legemiddel som inneholder det omstridte tilsetningsstoffet Klorbutanol.

Arterenol

NYTT OG BILLIG: Oslo universitetssykehus regner med å spare rundt 1,4 millioner kroner på å bytte ut adrenalinmedisinen Noradrenalin med Arterenol.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Oslo universitetssykehus (OUS) kjøper inn legemiddelet Arterenol som inneholder et omstridte konserveringsmiddelet klorbutanol, for å spare penger.

Stoffet brukes intravenøst til hardt skadde pasienter for å øke blodtrykket, ofte i forbindelse med blodforgiftning og narkose, og koster en brøkdel av adrenalinmedisinen Noradrenalin som har blitt brukt tidligere. OUS regner med å spare 1,4 millioner ved å bruke den nye medisinen fremfor den gamle.

Helse- og sosialbyråd Oslo

Helse- og sosialbyråd i Oslo, Anne-Lise Kristensen, mener et uavhengig organ burde bestemme hvilke medisiner sykehusene skal kjøpe inn.

Foto: NRK

– Skaper usikkerhet hos pasienter

Helse- og sosialombud Anne-Lise Kristensen i Oslo etterlyser nå en diskusjon rundt innkjøpsordningene ved sykehusene.

– Når det stille så skarpe innvendinger mot de vurderingene som er gjort på Oslo universitetssykehus, så skaper det sikkert mye usikkerhet blant pasientene, sier Kristensen til NRK.

Legemiddelet Arterenol skiller seg fra Noadrenalin, som ble brukt tidligere, på to vesentlige punkter: Pris og tilsetningsstoffer.

Arterenol (25 ml-pakninger) koster en brøkdel av det gamle legemiddelet, men på kjøpet får du også konserveringsmiddelet klorbutanol, som kan gi alvorlige bivirkninger.

– Det har kommet rapporter på at preparatet har forlenget blødninger, gitt kraftig fall i blodtrykk og at det har ført til alvorlige allergiske reaksjoner, sier farmasøyt og spesialrådgiver Kirsten Myhr i den produsentuavhengige rådgivningstjenesten Relis.

Medisinen finnes også i mindre ampuller (1ml) uten klorbutanol, men disse er dyrere.

Ved å bytte ut Noradrenalin med Arterenol, går regninga for OUS ned fra 1,7 millioner til 300.000 kroner.

Til sammen regner sykehuset med å spare rundt seks til sju millioner kroner på å bytte ut tradisjonelle medisiner med andre legemidler på markedet.

Arterenol

Klorbutanol finnes i Arterenol-pakningene på 25 milliliter, for å bevare medisinen, slik at den kan brukes til flere doser.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

LES: Sykehus sparer penger på å kjøpe omstridt medisin

– Farlig for pasienter

Legemiddelverket sier at man bør unngå bruk av legemidler med konserveringsmidlerpå grunn av fare for bivirkninger. Og sier bruk av dette straffet kan være direkte farlig for pasienter.

– Jeg synes advarslene fra legemiddelverkene og fra Relis er klare. Man kan stille spørsmål om man burde løfte dette opp til et mer uavhengig medisinske organ som gjorde slike beslutninger, sier Helse- og sosialombudet.

Hun mener advarslene viser at man trenger en ny diskusjon rundt innkjøpsordningene ved sykehusene.

– Vi ser tydelig i denne saken at det blir veldig korte avstander mellom de som avgjør innkjøp og de som har ansvar for budsjettet på egne sykehus, legger hun til.

Kristensen forklarer at sykehusene må kunne handle inn billigere medisiner for å spare penger, men at pasientenes sikkerhet alltid må være i sentrum.

– Man har lov til å gjøre økonomiske vurderinger, også når man skal kjøpe inn medisiner. Men det må aldri bli slik at økonomier veier tyngre enn pasientenes sikkerhet, sier hun.

– Like trygt

Arterenol er like trygg som Noradrenalin, mener seksjonsoverlege Johan C. Ræder, som er medlem av legemiddelkomiteen ved Oslo universitetssykehus.

Han får støtte av Sanofi-aventis Norges daglige leder Aksel Tunold. I løpet av tolv år har det på verdensbasis blitt meldt om 50 bivirkninger, ifølge produsenten.

– Noe som er veldig lite siden dette er basert på informasjon fra 50 millioner brukerdøgn, sier Tunold.

Produsenten sier også at innholdet av konserveringsmiddelet er lavere enn det norske og europeiske helsemydigheter har satt som grense, og at de ikke har registrert bivirkninger ved norske sykehus.

AKTUELT NÅ