Hopp til innhold

– Tingretten ber om forslag til nye sakkyndige

Oslo tingrett skal ha bedt partene komme med konkrete forslag til sakkyndige som kan foreta en ny vurdering av Anders Behring Breivik.

Wenche Elizabeth Arntzen

Wenche Elizabeth Arntzen er en av de to dommerne som skal lede rettssaken mot terrorsiktede Anders Behring Breivik. Saken starter 16. april

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Ifølge VG Nett mener flere av de sentralt plasserte aktørene i rettsprosessen at retten vil oppnevne nye sakkyndige senere denne uken.

Flere av de sentralt plasserte aktørene i rettsprosessen føler seg nå sikre på at retten kommer til oppnevne nye sakkyndige senere denne uken, skriver avisen.

Avgjørelsen kan bli kjent allerede onsdag.

Sorenskriver Geir Engebretsen sier at vurderingen av nye sakkyndige skal foretas av de to dommerne som skal lede rettssaken.

– Det foregår et vurderingsarbeid nå, men det er ikke tatt noen avgjørelse om man skal ha flere sakkyndige eller ikke. Den tas i løpet av uken, sier han til VG.

Uenighet blant advokatene

Fredag forrige uke møttes partene i terrorsaken i Oslo tingrett for å drøfte den videre oppfølgingen av sakkyndigrapporten.

I forkant av møtet kom det frem at det er uenighet blant bistandsadvokatene om en ny sakkyndig vurdering av Anders Behring Breivik er nødvendig.

Sakkyndigrapporten som er utført av psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby, konkluderte før jul med at Breivik ikke er strafferettslig tilregnelig, og at han lider av paranoid schizofreni.

Rapporten har blitt møtt med omfattende kritikk fra en rekke hold, men en overvekt av de etterlatte og de overlevende ønsker ikke en ny vurdering.

– Det er nok en overvekt av dem som representerer klienter som ikke ønsker at det skal oppnevnes nye sakkyndige, sa bistandsadvokat Siv Hallgren til NRK fredag.

Ikke mange å spørre

Både påtalemyndigheten og Breiviks forsvarere har sagt at de mener den rettspsykiatriske undersøkelsen, som allerede er gjort av Breivik er tilstrekkelig.

Ifølge VG har påtalemyndigheten fått frist til tirsdag med å komme med sine forslag på sakkyndige.

Forsvarer Geir Lippestad har tidligere sagt til avisen at det er uaktuelt med sakkyndige som har uttalt seg om saken i media. Det utelukker svært mange rettssakkyndige etter debatten de siste ukene.

AKTUELT NÅ