Hopp til innhold

– Regjeringen har glemt eurokrisen

Økonomer mener regjeringen kunne brukt mer penger i statsbudsjettet. – Regjeringen vil sannsynligvis pøse mer penger inn i økonomien om få måneder, sier sjeføkonom.

Sjeføkonom i Handelsbanken, Knut Anton Mork

Regjeringen tar for lite hensyn til eurokrisen i statsbudsjettet, mener sjeføkonom i Handelsbanken, Knut Anton Mork

Foto: NRK

Flere økonomer mener regjeringen er overdrevent gjerrige med pengebruken i statsbudsjettet. Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken mener budsjettet ikke tar tilstrekkelig hensyn til gjeldskrisen i flere euroland.

– Det er litt underlig at regjeringen holder dette idealet om et stramt budsjett, når europeisk økonomi er så svak og vi har så mye penger på bok. Konsekvensene av gjeldskrisen vil også ramme Norge. Det ser nesten ut som regjeringen har glemt det, sier Mork til NRK.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets er overrasket over at regjeringen ikke bekymrer seg mer for eurokrisen.

– Regjeringen tror på en økonomisk vekst på 3,1 prosent neste år. Og de tror på fortsatt høy lønnsvekst og lav arbeidsledighet. De holder derfor igjen på pengesekken, sier Aamdal til NRK.

Men dette vekstanslaget er svært optimistisk, mener han.

– Det indikerer at regjeringen tror gjeldskrisen i eurolandene får en løsning. Men det bør de ikke være for sikre på.

LES OGSÅ: Dette betyr statsbudsjettet for deg

LES OGSÅ: Kommunane får milliardar til helsereform

Tror på nye milliarder

Både Mork og Aamdal mener derfor at regjeringen raskt kan finne det nødvendig å bruke mer penger enn de gjør nå.

– Siden de ikke benytter denne anledningen, er det sannsynlig at de vil pøse mer penger inn i økonomien om få måneder, sier Mork.

Sjeføkonomen viser til at regjeringen gjorde det samme etter finanskrisen i 2008. Og Aamdal i DnB Nors meglerhus påpeker at en europeisk bankkrise slett ikke er usannsynlig.

– Da vil nok regjeringen bruke klart mer penger enn det de sier i dag. Jeg regner med at de har en kriseberedskap i bakhånd, slik at de raskt kan sprøyte mer penger inn i økonomien – for å hjelpe norsk banknæring og stimulere etterspørselen.

LES OGSÅ: Redningsselskapet: – Vi må svekke beredskapen

Frykter sterk krone

Men ikke alle er like bekymret. Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener finansministeren har funnet den rette balansen.

– Vi synes det er et fornuftig budsjett, det er ikke behov for å stimulere mer. Krona ville blitt for sterk for eksportindustrien dersom Johnsen brukte mer penger, sier Bruce.

Sjefanalytikeren mener også at det skal mye til før gjeldskrisen på kontinentet utgjør en alvorlig trussel mot Norge.

– Det skal mye til før økonomien blir så ille som i 2008. Blant annet er rentene allerede lave nå, og inntektsveksten blant husholdningene god, sier Bruce.

AKTUELT NÅ