– Enkelte i KrF vil fotograferes sammen med de rødgrønne

KrF har fått de rødgrønne stortingspartiene med på å flytte rundt på 100 millioner i bistandsbudsjettet. – Et spill for galleriet, hevder Frp.

pk om bistandsbudsjettet

Eva Kristin Hansen (Ap), Dagfinn Høybråten (KrF), Bård Vegar Solhjell (SV) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) var skjønt enige om hvordan norsk bistandspolitikk bør utformes da de møtte pressen i Vandrehallen i Stortinget onsdag.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Representanter fra KrF, Ap, Sp og SV sto skulder ved skulder i Vandrehallen i dag og la fram endringene de mener betyr en sterkere satsning på utdanning, kvinner og landbruk.

eva kristin hansen

Eva Kristin Hansen, Ap.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Etter initiativ fra opposisjonspartiet KrF er 100 millioner av de 27,8 milliardene regjeringa har satt av til bistand på neste års budsjett omdisponert (se faktaboks).

Rødgrønn flørt med de gule

– Det var en veldig grei prosess, og ikke noe særlig krangling ute og gikk, for i bistandspolitikken er KrF og regjeringspartiene egentlig veldig enige, sier Arbeiderpartiets Eva Kristin Hansen.

Tross den tverrpolitiske harmonien på bistandsfeltet, ville ingen av partiene gå med på at dagens pressekonferanse først og fremst dreide seg om posisjonering foran neste stortingsvalg.

– Vi er opptatt av politikkens innhold i Senterpartiet, sier Sps parlamentariske leder, Trygve Slagsvold Vedum.

Men han er samtidig klar på at enigheten i bistandspolitikkens innhold også illustrerer hvor KrF hører hjemme.

– Vi er veldig glade for å være sammen med SV og Arbeiderpartiet, men så mener vi også at KrF hører sammen med oss, for det er disse fire partiene som har et noenlunde felles verdigrunnlag, sier Slagsvold Vedum til NRK.

KrF: – Handler bare om bistand

Slagsvold Vedum var ikke den eneste som benyttet dagens pressekonferanse om bistandspolitikk til å fortelle sentrumspartiet KrF hvem de bør leke med.

– Det er viktigste er at Kristelig Folkeparti ser at på viktige områder går Høyre og Frp i stikk motsatt regning, sier SVs parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell.

– Hvorfor er det viktig?

dagfinn høybråten

Dagfinn Høybråten, KrF.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Fordi jeg tror at de borgerlige partiene skal få veldig store problemer med å stable på beina et fornuftig regjeringsalternativ. De vil totalt forskjellige ting på viktige felt. Og i noen av disse områdene er det sånn at avstanden mellom KrF og de rødgrønne er mye kortere.

Samtidig som de rødgrønne snakket varmt om samarbeidet med KrF, måtte Dagfinn Høybråten bruke store deler av pressekonferansen på å avvise at bistandsenigheten betyr at han snur ryggen til de andre borgerlige partiene.

– Det er et helt annet spørsmål, men på akkurat dette punktet har vi mer å hente på et samarbeid med de rødgrønne enn de blå, sier han.

– Noen storpolitikk utover det, tror jeg ikke vi skal trekke, sier Høybråten.

Frp: – Taktikk, ikke politikk

Men det har ikke Solvik-Olsen fra Frp noen tro på. Han mener Høybråten bedriver et bevisst spill for å dra KrF mot venstresida av norsk politikk.

– Når han prøver å selge flytting på statsbudsjettet som en satsning på mer bistand, så handler ikke det om politiske realiteter, men om å markere at enkelte i KrF vil fotograferes med de rødgrønne, sier Frp-politiker Ketil Solvik-Olsen til NRK.

For i går ble hans partifelle Laila Dåvøy avbildet sammen med representanter fra de borgerlige partiene da opposisjonen på Stortinget la fram sine forslag til styrking av kreftbehandlingen.

«Et felles forslag i fire punkter om tiltak og rettigheter for kreftpasienter signaliserer samtidig et bilde av en mulig regjeringskonstellasjon i 2013,» skrev NTB.

Erna Solberg, Ketil Solvik-Olsen og Knut Arild Hareide

Frps Ketil Solvik-Olsen (i midten) ønsker et samarbeid med Erna Solberg i Høyre og Knut Arild Hareide i KrF. KrF har ennå ikke bestemt seg for hvem de vil samarbeide med etter valget i 2013.

Foto: Scanpix

– De må bestemme seg

Også tidligere i høst har de fire borgerlige partiene gått sammen i felles front mot regjeringas helsepolitikk. I starten av november innkalte de til en felles pressekonferanse der de la fram krav om et felles datasystem for sykehusene i Oslo.

– Vi har hatt et veldig godt samarbeidsklima mellom de borgerlige partiene denne høsten, det kommer til å vedvare selv om enkelte i KrF ønsker å dra i en annen retning, sier Solvik-Olsen.

– Hvor mye tror du vi kommer til å se av dette framover – at KrF samarbeider med de borgerlige den ene dagen og de rødgrønne den andre?

– Vi risikerer at KrF spiller dette spillet inntil de selv klarer å velge retning, sier Solvik-Olsen.

Han sier til KrF at han ønsker en avklaring innen første halvår av 2012.

– Da må de bestemme seg for hvilken retning de skal gå. Det er viktig for å bygge tillit, sier han til NRK.no.

SISTE NYTT

Siste meldinger