Hopp til innhold

Tøff måned for psykisk syke

Personer med psykiske problemer har det tøffere i juli. Årsaken er at mange av behandlingstilbudene ikke er åpne i ferien.

Depresjon

Psykisk syke synes hverdagen blir vanskeligere å takle når terapauten tar sommerferie.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Kirkens SOS mener dette er noe som gjentar seg hver sommer.

Når terapauten drar på ferie, blir mange med psykiske lidelser stående uten vanlige behandlingstilbud.

Flere innringere i juli

Kirkens SOS tilbyr krisehjelp basert på frivillig innsats over telefon og gjennom internetttjenester. Disse tjenestene blir hyppig brukt om sommeren når andre tilbud svikter.

– Juli er årets travleste måned på våre krisetjenester, både de som tilbys over telefon og på internett, sier fungerende generalsekretær i Kirkens SOS, Kåre Dag Mangersnes, til NRK.

Mangersnes sier at mange føler at hverdagen blir enda vanskeligere å takle i sommermånedene.

– Vi hører fra våre innringere at det å ha det vondt og vanskelig når du mister tilbudet du har ellers i året, gjør hverdagen enda vanskeligere, sier Mangersnes.

– Avhengig av kontinuitet

Olav Gunnar Ballo

Tidligere SV-politiker Olav Gunnar Ballo mener folk som sliter med psykiske problemer er avhengig av kontinuitet i tilbudet.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Tidligere stortingsrepresentant for SV, Olav Gunner Ballo, er enig i at tilbudet til psykisk syke ikke er godt nok.

– Når det gjelder psykisk helse, er man ikke bare avhengig av akuttjenester. Man er også avhengig av kontinuitet i tilbudet slik at man slipper å vente på å få behandling og komme til kontroll.

Ballo, som er utdanna lege, sier at psykiatrien krever behandling over tid for at pasientene skal bli bedre. Når det ikke skjer, frykter han at behovet øker ytterligere.

– Blir man mye dårligere, kan behovet for akuttjenester øke, og det er uheldig, sier han.

Ønsker lavterskeltilbud på nett

Generalsekretær i Rådet for psykisk helse, Marianne Røiseland, mener det bør komme på plass et lavterskeltilbud om sommeren, slik at folk som sliter kan komme i kontakt med fagfolk selv om terapauten er på ferie.

Marianne Røiseland

Generalsekretær i Rådet for psykisk helse, Marianne Røiseland, håper regjeringen bevilger penger til et lavterskeltilbud på nett.

Foto: Rådet for psykisk helse.

– Vi ønsker at departementet og staten satser mer på bedre lavterskeltilbud på nettet. Dette er tilbud som alle kan bruke og henvende seg til, men der det også er et profesjonelt apparat på plass.

Røiseland tror det er urealistisk å se for seg at tilbudet utvides i alle kommunene, men at tilbudet på internett heller utvides.

– Vondt å være igjen

Ingunn Øye fra Notodden er en av mange som har opplevd hvor tøft det kan være når gode hjelpere tar ferie. Øye er bedre nå, men har tidligere slitt med store psykiske problemer.

I de periodene i livet hun har vært avhengig av terapautisk behandling fra psykolog eller psykiater, har juli vært den tøffeste måneden i året.

– Det var vondt å være igjen når venner og familie var på ferie og terapauten var bortreist. Da var det liksom bare meg igjen, og det gjorde meg veldig trist. Jeg isolerte meg, og følte veldig på ensomheten, forteller hun.

Heldigvis har Øye funnet fram til døgnåpne telefontjenester i vanskelige perioder, men det er det ikke alle som benytter seg av. Aller helst hadde hun sett at psykiske helsetjenester var mer tilgjengelig om sommeren.

– De skulle tilpassa det bedre, slik at noen alltid var tilgjengelig når jeg trengte det, sier hun.

AKTUELT NÅ