Hopp til innhold

UD har ikke kontaktet avhopperen

UD har ennå ikke kontaktet den iranske konsulen som som hoppet av fra ambassaden i Oslo i protest mot regimet i Iran. Opposisjonen mener det er feigt av regjeringen å være så tilbakeholdne.

Mohammad Reza Heydari

Mohammad Reza Heydari hoppet av som konsul i Norge for tre uker siden. Nå er han asylsøker i Norge.

Foto: NRK

Det er over tre uker siden Mohammad Reza Heydari hoppet av som konsul i Norge .

- Henvist til bakerst i køen

Fortsatt har ikke eks-diplomaten hørt noe fra Utenriksdepartementet. Opposisjonen på Stortinget mener det er feigt av regjeringen å ikke ta raske grep, og kontakte iraneren.

- Dette er en veldig interessant person for norske myndigheter. Jeg synes det er veldig spesielt at man henviser ham til bakerst i asylkøen, sier innvandringspolitisk talsmann Per-Willy Amundsen fra Fremskrittspartiet.

Vil jobbe for menneskerettigheter

Etter 20 år som diplomat, ble Mohammad Reza Heydari i forrige uke selv en asylsøker.

I protest mot Iran-regimets behandling av demonstranter i tiden etter presidentvalget sa han opp jobben slik at han kunne slutte seg til frihetskampen.

Flere ble drept og omlag 4000 demonstranter, journalister og politikere ble arrestert i i de massive opptøyene som utspant seg etter det kontroversielle valget.

- Mitt mål er å avdekke brudd på menneskerettigheter i Iran, og legge fram bevis og dokumenter som jeg og mine kolleger sitter med for hele verden, sier Heydari til NRK.

- Norge bør ta ansvar

I dag bekreftet den iranske ambassaden i Oslo at de første dødsdommene mot valgdemonstranter er fullbyrdet. I dag tidlig ble to personer hengt i Iran .

De to var blant 11 mennesker som ble dømt til døden etter demonstrasjonene i fjor, melder nyhetsbyrået Reuters.

Høyre-leder Erna Solberg sier hun syntes Norge bør ta et større ansvar i saken.

- Jeg synes vi har et ansvar for å vise oss som profesjonelle når noen hopper av fra et regime som vi for øyeblikket kritiserer sterkt, og som har store folkelige bevegelser som demonstrerer mot seg. Vi bør iallefall kartlegge om personene er interessante og om de har interessant informasjon. Nå må noen i regjeringen ta grep, og finne ut om noen sover i timen, sier Erna Solberg.

Politisk feighet

Amundsen tror dette dreier seg om politisk feighet fra utenriksministeren og UD.

- Jeg tror dessverre dette er noe som dreier seg om politisk feighet. Feighet fra Jonas Gahr Støre og fra UD. Og det går på at man ikke ønsker å provosere det iranske mullah-regmet. Derfor velger man å dysse denne saken ned, sier Amundsen.

UD: -Alle skal likebehandles

Men Utenriksdepartementet ser ingen grunn til at den avhoppede diplomaten skal få særbehandling:

- Vi er opptatt av at alle som søker asyl i Norge skal få behandlet sin søknad på en effektiv og likeverdig måte. Det betyr at vi må utvise en viss forsiktighet fra politisk nivå i forhold til denne type saker, sier statssekretær Erik Lahnstein i Utenriksdepartementet.

AKTUELT NÅ