Irans konsul søker politisk asyl

Tidligere konsul ved Irans ambassade i Norge, Mohammad Reza Heydari, får ingen særbehandling av UDI. Han søker om politisk asyl fordi han vil delta i den iranske frihetskampen.

Mohammad Reza Heydari
Foto: NRK

Diplomatpasset hans er inndratt. Mohammad Reza Heydari ville ikke jobbe for et regime som behandler sine opposisjonelle slik Iran har gjort den siste tiden.

Han sa derfor opp jobben.

- Mitt mål er å vise min uforbeholdne støtte til det iranske folket og den bevegelsen de har satt i gang, sa eks-diplomaten om avgjørelsen han tok.

Utenriksdepartementet i Iran benekter ikke lenger at de har mottatt konsulens oppsigelse. Diplomatpasset er inndratt, men han er ikke blitt strøket fra listen over diplomater. Dermed befinner han seg mellom barken og veden. Han har ingen mulighet til å reise ut og inn av Norge.

Kampen viktigst

Den tidligere konsulen sier til NRK at han har søkt om politisk asyl i dag. Han ville i utgangspunktet søke om reisebevis, slik at han kan reise.

- Det viktigste er å få være med på møter i inn- og utland som støtter frihetskampen i Iran, sier han.

UDI vil ikke gi ham et slikt bevis, uttalelsene hittil har gått i retning av at den tidligere konsulen ikke kommer til å få noen særbehandling.

- Hvis Norges lover sier at jeg blir nødt til å søke om asyl, så gjør jeg det, sier Mohammad Reza Heydari.

- Flere vil si opp

Da Mohammad Reza Heydari sa opp sin stilling ved ambassaden i Oslo, fortalte han at diplomater verden over syslet med de samme planene.

Familie i Norge

Den tidligere iranske diplomaten er gift og har to barn. Familien bor sammen med ham i Norge. Han har i dag vært i møte med UDI. Etterpå leverte han sin søknad om politisk asyl i Norge.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt