- De lovte å ikke røre meg

Iranske myndigheter forsøker å overtale eks-konsulen som sa opp i protest, til å komme hjem til Teheran.

Video nsps_upload_2010_1_14_19_10_17_768.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Den iranske diplomaten Mohammed Reza nekter å etterkomme ønsket om å komme hjem til Iran.

Etter tjue år i diplomatiet og tre år som konsul ved den iranske ambassaden i Oslo, stod Mohammad Reza Heydari overfor et valg.

På bildene av de blodige opptøyene i Irans gater i romjulen, så han noe han ikke lenger ville være en del av.

- Jeg hadde ikke samvittighet til å fortsette, sier han.

Ville tvinge ham

Han ga i desember sine overordnede beskjed om at situasjonen i landet gjorde det umulig for ham å fortsette i stillingen. Få dager etter sa ham opp sin stilling i diplomatiet.

Oppsigelsen har vakt oppsikt, også utenfor Norge og Iran. Flere store internasjonale nyhetsbyråer har ønsket å intervjue Heydari, men han har valgt å holde en lav medieprofil.

For både ambassaden og iranske myndigheter har vært på ham. Etter at NRK meldte nyheten om Mohammad Reza Heydari oppsigelse i forrige uke, ble han kontaktet av utenriksdepartementet i Iran.

Overfor media har de nektet for at konsulen har sagt opp stillingen sin i protest, men overfor Heydari ville de gjøre en avtale: De skulle ikke røre ham hvis han og familien reiste tilbake til Iran. Betingelsen var at han trakk oppsigelsen - i full offentlighet.

- De foreslo at jeg skulle gi et intervju hvor jeg benektet min oppsigelse, for så å returnere til Iran. De ville også at jeg offentlig skulle si at det NRK har meldt, har vært løgn.

- Det nektet jeg å gå med på. Jeg vet at veien jeg har valgt er riktig, og min samvittighet er ren.

Han kjenner også til at det iranske utenriksdepartementet i Teheran sendte en person til ambassaden i Oslo for å forsøke å overtale ham til å offentig trekke oppsigelsen tilbake og returnere til Iran.

- De sa de skulle ta i mot meg med åpne armer.

Akkurat det tror han sitt om.

Han håper heller at flere av Irans diplomater vil følge hans eksempel:

- Jeg håper at mine venner og kolleger andre steder i verden, som ser og hører meg nå og kjenner meg, skal bevege seg i samme retning som sitt folk. At de skal klare å ofre noen egne interesser og heller tenke på det som er i folkets og nasjonens interesse, sier han.

Frykter ikke for livet

Heydari bor i Oslo med sin kone og to sønner. Men han frykter ikke for sitt eget eller familiens liv.

Den eneste kontakten han foreløpig har hatt med norske myndigheter, er med politiet. De kontaktet ham etter innslaget i Dagsrevyen forrige uke, og sa de var bekymret for hans sikkerhet.

- Jeg sa de måtte bare gjøre det de mente var nødvendig, uten at jeg har blandet meg noe mer opp i det. Men de har vel et øye på her vi bor, sier han.

Han har ikke søkt asyl i Norge ennå, men utelukker ikke at han gjør det i fremtiden.

Ikke lenger samvittighet

Helt siden i sommer har han følt seg ubekvem med å representere sitt land, etter alle urolighetene som fulgte i kjølvannet av valget, som mange påstår ble manipulert til president Mahmoud Ahmadinejads fordel.

- I løpet av de siste sju månedene har jeg gjennomgått en indre kamp, og lurt på hvorfor dette må skje i landet mitt. Hva er det mitt folk vil ha?

Det var i romjulen, nærmere bestemt den 27. desember, begeret var fullt for diplomaten.

- På Ashura-dagen blødde mine landsmenn ene og alene fordi de ønsker frihet og det man i Vesten kaller demokrati.

- Min samvittighet tålte ærlig talt ikke å se disse bildene lenger. Jeg meldte da fra om at jeg ville trekke meg slik at folket skulle få vite at vi er på samme lag.

Ashura-dagen, som er en sørgedag til minne den hellige imamen Hossein, falt i år på 27. desember. Etter islamske lover skal det ikke falle en dråpe blod i denne måneden, forteller Heydari.

Men akkurat denne dagen ble minst åtte mennesker drept i demonstrasjonene i Teheran og Tabriz, og tusenvis slått, mishandlet og arrestert. Nok var nok.

Heydari håper at demonstrasjonene i hjemlandet gir resultater, og at Iran blir fritt slik at han kan reise tilbake.

SISTE NYTT

Siste nytt