Brannvesenet: Fyr med varsomhet!

Brannvesenet ber folk være ekstra oppmerksomme når de fyrer i sprengkulda etter mange branner den siste måneden.

Brann Inderøy

Dette huset i Inderøy ble totalskadet i en brann 4. januar.

Foto: MMS-foto: Rita Kleven / NRK

– Folk sprengfyrer i kulda, og mange ovner er ikke rett innsatt eller forberedt på dette. Vi må regne med at dette er en direkte årsak til brannene den siste tida, sier Frank Indergård, vaktleder, Sør-Trøndelag 110 Sentral til NRK Trøndelag.

Nå oppfordrer han folk til å være mer observante når de skrur på varmen.

–Fyr med varsomhet. Åpen ild og elektrisitet er de viktigste brannårsakene i Norge. Nå som det er så kaldt er det ekstra viktig å følge nøye med, sier han.

Ti branner på under en måned

Siden 9. desember har det vært ti branner i Trøndelag, etter det NRK Trøndelag erfarer.

Natt til onsdag ble 41 personer evakuert etter en brann i en boligblokk på Lade i Trondheim. To personer er sendt til St. Olavs Hospital for legesjekk, og tre andre måtte ta inn på hotell fordi leiligheten deres ble røykskadd.

Også i Hemne måtte brannvesenet rykke ut i natt. Beboerne i en enebolig på Kyrksæterøra våknet av at vinduene sprakk, og huset ble raskt overtent. Fire personer fikk legebehandling for røykskader.

Travel start på 2010

4. januar brant et hus ned til grunnen i Inderøy. En nabo oppdaget brannen, men huset var overtent før brannvesenet kom til stedet.

Samme dag brant det i restauranten Egon i Søndre gate i Trondheim og en mann ble kjørt til St. Olavs Hospital med røykskader etter at det begynte å brenne i en garasje på Singsås.

- De har mistet alt

1. nyttårsdag ble det varslet om brann i en bolig i Årvegen i Steinkjer. Huset var overtent da brannvesenet kom til stedet.

Fem personer bodde i huset,men ingen ble alvorlig skadet. Tre av dem ble likevel sendt til legevakta for sjekk av røykskader.

– Vi har samlet hele familien hjemme hos oss nå. De var uten klær, og fikk ikke tatt med seg noe ut av huset. De har mistet alt, sa bror og nabo, Trond Aasheim til NRK Trøndelag, rett etter brannen.

Kvinne omkom i brann

Desember ble også en travel måned for brannvesenet i Trøndelag. 16. desember brant det i et bolighus på Otterøya i Namsos, og to dager senere ble en tomannsbolig i Jarle Hildrumsveg i Namsos totalskadet.

På årets nest siste dag måtte brannvesenet rykke ut til Buvik skole i Skaun.

Brann Stjørdal

Brann i Stjørdal.

Foto: Tor Aage Hansen / NRK

9. desember omkom en kvinne (50) i en boligbrann ved Hegra i Stjørdal. Huset brant ned til grunnen, og kvinnen befant seg alene i huset. Det var håndverkere på gården som oppdaget brannen og kontaktet politiet.

For dårlig sikret

Årsaken til brannene er i mange tilfeller uklar, men en ny undersøkelse viser at mange er for dårlig sikret mot brann.

Nær halvparten av boligene i Nord-Trøndelag kan ha alvorlige feil eller mangler når det gjelder brannsikring, ifølge en undersøkelse fra Det lokale eltilsynet.

- Folk tar altfor lett på dette. Det er på tide med en holdningsendring, slik at vi unngår unødvendige branner i fremtiden, sier Indergård.