Hopp til innhold

Tidenes strømrekord er satt

Mellom klokken 8 og 9 i dag morges ble tidenes strømrekord satt i Norge.

Statnetts landssentral

I Statnetts landssentral har selskapet den totale oversikten og kontrollen med kraftlinjenettet over hele landet. Eventuelle feil på linjenettet fremkommer som alarmer på en av kontrolltavlene.

Foto: Johan B. Sættem

Rett etter klokken 09.00 i dag tidlig ble tidenes høyeste strømforbruk noensinne i løpet av en time registrert i Statnetts landssentral, selve hjertet i det norske kraftsystemet.

I timen mellom 08.00 og 09.00 ble det brukt 23958 MWh strøm. Aldri før har det blitt brukt så mye strøm i Norge.

Strømforbruket tilsvarer at 24 millioner panelovner på 1000 Watt sto på samtidig mellom klokken 8 og 9 i dag tidlig. Tallet er så stort, at det tilsvarer produksjonen fra 160 Altakraftverk.

- Forbruket i dag var veldig mye høyere enn forrige topp, så dette er en stor rekord, sier Irene Meldal, kommunikasjonssjef i Statnett.

Statnetts overvåkning av strømforbruket

Den røde linjen på skjermbildet til venstre måler det samlede strømforbruket i Norge til en hver tid i Statsnetts landssentral. Grafen viser at strømforbruket øker kraftig når natt blir til morgen.

Foto: Johan B. Sættem

Forrige rekord fra 2001

Sist rekord ble satt 5.februar 2001, da det ble brukt rett over 23000 MWh. Denne rekorden ble tangert i går da det ble registrert et forbruk på 23074 MWh mellom 16 og 17.

Det er streng kulde over hele landet som gjør at strømforbruket når nye toppnivåer, som man ikke har sett på mange år.

- Etter å ha steget jevnt og trutt de siste årene, falt strømforbruket kraftig i forbindelse med finanskrisen, sier Statnetts kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen til NRK.

Det er blant annet bortfallet av industriproduksjon som har ført til at strømforbruket har falt her til lands, men Statnetts kommunikasjonsdirektør ser klare tegn til at også industriens strømforbruk nå er på vei opp igjen.

Les også: Minus 41 på Røros

Vanligvis er det to strømtopper daglig. Det er mellom klokken 08 og 10 og mellom klokken 16 og 18.

– Har produsert mer strøm tidligere

Dagens rekordforbruk er i all hovedsak dekket med innenlands strømproduksjon samt noe import.

Men det har vært produsert mer kraft i Norge tidligere.

- Den høyeste produksjonen vi har hatt har vært over 25000 MWh, men da har vi eksportert kraft til utlandet, sier Meldal.

Les mer: Trodde du det var kaldt nå?

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger