Hopp til innhold

Må kjøre 100 km for å ringe jula inn

Den pensjonerte presten Edmund Hjellset må trå til for at jula skal blir ringt inn på nordvestlandet.

Pensjonist og vikarprest Edmund Hjellset
Foto: Gunnar Sandvik/NRK

– Jeg hadde egentlig tenkt å ha fri i jula, men jeg har ikke hatt en frijul på førti år, sier Edmund Hjellset til NRK.

Prestemangel og dårlig råd

Den norske Kirke har store rekrutteringsproblemer. I jula må flere menigheter avlyse gudstjenester på 1. og 2. juledag og i nyttårshelga. Årsaken er prestemangel og dårlig økonomi. Jula er kirkens store høytid og rundt 600.000 nordmenn går i kriken på julaften.

Møre bispedømme er et av de stedene som sliter med prestemangel og da 70-årige Hjellset ble spurt om å jobbe på julaften klarte han ikke å si nei, men det blir en lang dag.

LES OGSÅ: Kvinnene kaprar preikestolen

Tolv timers arbeidsdag

– Julaften starter med at jeg må kjøre til Hjelset halv åtte. Ta ferge fra Hollingen halv ni, buss på andre side til Småge. Og så ferge utover til Harøy, sier Hjellset. Men det slutter ikke der.

Deretter skal han holde andakt på et sykehjem i Steinshamn, videre med båt til gudstjeneste i Sandøy kirke, så tilbake med båt til Harøy kirke og deretter skyssbåt hjem, dagen er ferdig i sju-åttetida på kvelden. I alt en kjøretur på over 100 kilometer.

– Jeg kjenner at jeg har vært ute på den turen der, man gir noe av seg selv hele tida og det koster krefter, sier Hjellset.

LES OGSÅ: Har med julegåver til fangane

Bekymret biskop

Biskop i Tunsberg, Laila Riksaasen Dahl, er bekymret for presset på de ansatte.

– På kontoret vårt finnes det noen ordinerte fra andre stillinger som nå trår til i jula som prester uten lønn. Det burde ikke være sånn, sier Riksaasen Dahl.

Hvis juleaftengudstjenestene går som normalt i hele landet vil rundt 600.000 mennesker gå i kirken i dag.

LES OGSÅ: Å forene de søkende

AKTUELT NÅ